SUSRET NA PANTOVČAKU

Josipović i Campbell zadovoljni suradnjom hrvatske i američke vojske

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović i zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi general pukovnik Donald Campbell istaknuli su u ponedjeljak tijekom sastanka na Pantovčaku obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske i američke vojske.

Kako je priopćeno iz Josipovićeva ureda, na sastanku je potvrđeno kako je RH, kao odgovorni partner i saveznik, preuzela obavezu nastavka sudjelovanja u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu nakon 2014. kroz programe obuke i uvježbavanja afganistanskih sigurnosnih snaga.

Na fotografiji: Drago Lovrić, Donald Campbell, Ivo Josipović, Kenneth H. Merten

Ukazano je i na važnu ulogu koju RH ima u regionalnim okvirima kroz sudjelovanje u misiji KFOR-a na Kosovu te putem regionalnih inicijativa, od kojih je najvažnija Američko jadranska povelja, A5 inicijativa, kojima se podupiru napori susjednih država na njihovom putu k punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama.

Nakon sastanka održana je svečana ceremonija uručenja visokih američkih odlikovanja pripadnicima OS RH. General pukovnik Donald Campbell uručio je odlikovanje "Legion of Merit" general bojniku Mati Pađenu za uspješno obnašanje dužnosti vojnog izaslanika RH u SAD-u te medalju "Sergeant Moralles" nadnaredniku Mariju Sabi za uspješnu suradnju s američkim kopnenim snagama na području razvoja dočasničkog zbora u OS RH.

Donald Campbell predaje odlikovanje Mariju Sabi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:36