PITAMO VAS

ANKETA: Mislite li da Grad treba otkupiti spomenik trudnoj heroini antifašističke borbe u Novom Zagrebu?

Sanja Iveković

 Damir Krajac/Cropix
Spomenik Sanje Iveković ‘Trudna memorija‘ nalazi se ispred MSU. Umjetničina majka, Nera Šafarić-Iveković, i sama je bila sudionica antifašističkog pokreta

Kada sam ulazila na netom otvorenu izložbu radova Josipa Vanište i Julija Knifera u Muzeju suvremene umjetnosti, nisam mogla ne primijetiti da ispred muzeja, dakle u javnom prostoru Novog Zagreba, i dalje stoji skulptura Sanje Iveković. Skulptura je, podsjetimo, bila

Skulptura trudnice je bila otvorena uz njezinu izložbu "Works of Heart"

Stoji tamo, iako je izložba završila početkom godine (mislim da je bila i nešto produljena, no svejedno je zatvorena u siječnju). Bilo bi mi drago da tamo i ostane ovaj sjajan spomenik, da se pridruži drugim radovima koji se nalaze oko zagrebačkog muzeja, primjerice Miroslawa Balke, Ivane Franke s Petrom Miškovićem i Studiom Up, Igora Grubića (grafiti uz garažu), Carstena Höllera (tobogan, koji je ujedno i umjetnički rad) i još nekolicine drugih. Bio bi to i sjajan spomenik suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu, gdje dugo i nije podignut neki konkretniji, bolji spomenik.

Nije mi poznato zašto je još tamo, navodno razmišljaju da rad otkupe. No, bilo bi sjajno, moram reći, da ova skulptura tamo i ostane.

Podsjetimo, MSU je i radio produkciju zagrebačke verzije umjetničina slavnog rada Lady Rosa of Luxembourg (2001.) pod novim naslovom, “Trudna memorija”. Posvećen heroinama antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, rad se nastavlja i na druge ranije projekte, kao što je “Gen XX” (1997.-2001.). Umjetničina majka, Nera Šafarić-Iveković, i sama je bila sudionica antifašističkog pokreta, zbog čega je bila uhićena i zarobljena u Auschwitzu. Važan dio izložbe je i umjetničina knjiga s majčinim pjesmama, fotografijama i dokumentima, koja je producirana u sklopu izložbe u Beču. Naslov knjige, nazvane prema jednoj od pjesama “Jao si ga onome tko se boji duhova” upućuje i na aspekt izložbe koji se bavi temama gubitka, nestanka i nereprezentativnih, izbrisanih povijesti.

Pozlaćena skulptura trudne žene na visokom je pijedestalu (lako ćete je vidjeti u Novom Zagrebu kad prolazite Ulicom Većeslava Holjevca), a uz nju su ispisana imena 91 žene koje su u bivšoj Jugoslaviji dobile orden narodnog heroja. Ispod su ispisane i riječi, neke od njih su uvrede koje su se ženama često izgovarale ili se izgovaraju.

Spomenik je, podsjetimo, u jednom trenu, bio i vandaliziran.

Retrospektivnu izložbu Sanje Iveković, pisali smo, dugo smo čekali, na red smo došli tek nakon njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, slavne MoMA-e, bečkog Kunsthallea (WHW) i mnogih drugih. Na izložbi "Works of Heart" radovi datiraju od 1970. do ove godine, kustosica je donedavna ravnateljica MSU-a Zdenka Badovinac. Proglasila sam ju i izložbom godine, u listama koje smo radili. I drago mi je da jesam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:31