ŠEJLA KAMERIĆ

U centru Venecije preko noći je osvanula gigantska zastava... Iza nje stoji autorica kultnog rada ‘Bosnian Girl‘

Šejla Kamerić: ”Cease”

 /Sasha Vajd
Rad ‘Cease je ‘neovisan o strukturama duboko podijeljene postdejtonske Bosne i Hercegovine‘ navodi se

U srijedu u podne na trgu Santo Stefano u Veneciji inauguriran je novi rad poznate sarajevske umjetnice Šejle Kamerića pod nazivom "Cease" koji će tu biti postavljen tijekom prvog mjeseca trajanja Venecijanskog bijenala – 60. Međunarodne izložbe vizuelnih umjetnosti. Iza projekta stoji Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, a nastao je u suradnji s talijanskom kustosicom Giulijom Foscari.

Šejla Kamerić svjetsku je pozornost stekla radom "Bosnian Girl", a njezin je umjetnički iskaz posebno prepoznat po društvenoj snazi odvažne intimnosti. S radom "Cease" umjetnica iznosi političku poruku mira, ističe se u objašnjenju projekta koji je "neovisan o strukturama duboko podijeljene postdejtonske Bosne i Hercegovine".

"Vizuelno gestikulirajući prijekor koji nadilazi predaju, primirje ili sporazum, ova monumentalna skulptura podsjeća na poderanu bijelu zastavu na pola koplja. Osobitom nepomičnošću i naglom pojavom na venecijanskom nebu, njena poruka je strastvena i nepokolebljiva predanost životu. Ova tema u skladu je s temeljnim naslijeđem djela umjetnice Šejle Kamerić, koje je oblikovano bolnim iskustvom preživljavanja opsade Sarajeva", navodi se.

image

Šejla Kamerić: "Cease"

/Sasha Vajd

Kustosica rada "Cease" Giulia Foscari arhitektica je i aktivistica, osnivačica interdisciplinarnog studija UNA/UNLESS, čija je kustoska praksa organizirana oko ove platforme s ciljem adresiranja teme pravde kroz međunarodne suradnje.

image

Šejla Kamerić: "Cease"

/Sasha Vajd

Ars Aevi Sarajevo i njegova vrijedna zbirka su međunarodna institucija savremene umjetnosti u stalnom procesu transformisanja od osnivanja 1992. Koncept i strateški ciljevi Ars Aevija Sarajevo prvi su put predstavljeni na 45. Venecijanskom bijenalu 1993. Ars Aevi Sarajevo prethodno je predstavljao Paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003, 2009. i 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:47