ŠALABAHTER IZ FILMA

‘Godzilla x Kong: Novo carstvo‘ je totalno otkačeni akcijski spektakl. I sve bi bilo dobro da mu priča nije potpuni nonsens

Godzilla Kong nije uobičajeno moderno bezdušno pretjerivanje sa specijalnim efektima

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Redatelj Adam Wingard zna da akcijski filmovi žive od ikoničkih kadrova poput uništenja Bijele kuće u Danu nezavisnosti, a ‘Godzilla x Kong‘ sadržava nekoliko zaista fenomenalnih

Ovo je Godzillin svijet, a mi u njemu samo živimo. Kako drukčije opisati romansu između filmofila iz cijelog svijeta i poznatog čudovišta koja traje već 70 godina? Unatoč tome što je tijekom tog perioda bilo uspona i padova - pokažite mi vezu u kojoj ih nema - posljednjih desetak godina pokazalo nam je da lik kojega je japanski redatelj i scenarist Ishirō Honda stvorio (davne) 1954. evidentno još uvijek ima nešto za reći o sebi, nama i svijetu u kojem živimo.

Film "Godzilla minus jedan" redatelja, scenarista i majstora specijalnih efekata Takashija Yamazakija koji je koštao između 10 i 12 milijuna dolara u svjetskim je kinima od listopada 2023. naovamo uprihodovao preko 112 milijuna te postao najuspješniji japanski film o Godzilli. Nemali pothvat s obzirom na to da se radi o 33. japanskom filmu o tom golemom gušteru.

O tome da nije omiljen samo među publikom nego i među strukom svjedoči činjenica da je "Godzilla minus jedan" na nedavno održanoj 96. dodjeli Oscara dobio nagradu za specijalne efekte. Bilo je to jedno od većih iznenađenja na svečanosti u Los Angelesu jer se radi o niskobudžetnom filmu.

Hollywood je priče o Godzilli počeo pričati 1998. godine. "Godzilla" njemačkog redatelja Wolfganga Petersona bio je financijski, ali ne i artistički uspjeh. Nakon pauze od 16 godina, Hollywood je pokušao ponovno i, može se reći, uspio. "Godzilla" Engleza Garetha Edwards prihvatila je i publika (u kinima je uprihodovao 529 milijuna dolara) i kritika (na utjecajnom portalu Rotten Tomatoes ima 76%). Kad njegov nastavak "Godzilla: Kralj čudovišta" iz 2019. nije ostvario željeni uspjeh, producenti su odlučili da će Godzillu 2021. suočiti s podjenako poznatim, ali nešto starijim čudovištem, kraljem zvijeri King Kongom.

Iako je na filmu prisutan od 1933. godine, čudovište koje osmislio američki filmaš Merian C. Cooper pojavilo se u tek nešto više od 10 filmova. "King Kong" iz te ‘33. dugo je bio jedini film o golemom majmunu koji je uopće bio vrijedan spomena. Konga je staze stare slave 2005. godine vratio novozelandski redatelj Peter Jackson. Njegov je "King Kong" koštao 207 milijuna dolara, a u kinima je uprihodovao 556 milijuna dolara, što je bilo dovoljno da se odobri snimanje nastavka. Međutim, taj je projekt propao nakon što je studio Warner Bros. kupio prava na lika. Umjesto da nastavi tamo gdje je Jackson stao, Warner je 2017. financirao snimanje reboota "Kong: Otok lubanja". Režije se prihvatio Jordan Vogt-Roberts i dostavio financijski i umjetnički uspješan naslov.

"Godzilla protiv Konga" redatelja Adam Wingarda uspio se koliko-toliko oduprijeti pandemiji koronavirusa SARS-CoV-2 te u svjetskim kinima uprihodovati 470 milijuna dolara. Uzme li se u obzir da je film koštao između 155 i 200 milijuna dolara te da je Warner tada eksperimentirao sa simultanim stavljanjem filmova na streaming servis HBO Max i u kina, Deadline procjenjuje da je film u konačnici ostvario profit od 96 milijuna dolara. S obzirom na to da je tada covid vodio glavnu riječ - puna šaka brade.

Tako smo došli do 38. filma o Godzilli te 13. o Kongu - "Godzilla x Kong: Novo carstvo". Film redatelja povratnika Adama Wingarda pripovijeda o pokušajima Godzille i Konga da zaštite Šuplju Zemlju od opasnog neprijatelja.

Film "Godzilla x Kong: Novo carstvo" u hrvatska je kina stigao 28. ožujka, a kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić donosi tri razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i dva zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40