‘POSLEDNJI STRELAC‘

Veteranu srpske službe sigurnosti u eksploziji je, greškom, stradala trudna žena

Poslednji strelac

 Blitz film Srbija/youtube screenshot
Bilo je tu potencijala za neku gotovo pa lecarreovsku ili eastwoodovsku sjetu. Nažalost, to se ne dogodi

Za razliku od hrvatske, srpska kinematografija proizvodi cijelu lepezu žanrovskih i komercijalnih filmova. Na takvoj im raznovrsnosti mi s ove strane možemo samo zavidjeti. No, to ne znači da su takvi filmovi uvijek nužno i dobri. Neki nisu. Recimo, "Poslednji strelac" nije.

Triler redatelja Darka Nikolić za junaka ima Kuruzovića (Jezdić) - veterana srpske službe sigurnosti. Kad mu istaknuti gangster Atanasije (Krstović) podmetne eksploziv u auto, u eksploziji greškom strada junakova trudna žena. Naručitelj bježi na zapad, a junak se umirovi. Deset godina poslije, Kuruzović je umirovljeni samac koji ima rak. Atanasije se vraća u Beograd, a bivša služba potiče ga na odmazdu.

"Poslednji strelac" priča je o dva vremešna, potrošena čovjeka koji se glože oko više nikom važne osvete. Bilo je tu potencijala za neku gotovo pa lecarreovsku ili eastwoodovsku sjetu. Nažalost, to se ne dogodi, jer je "Posljednji strelac" tanko i napisan i režiran. Scenarij je pun logičkih rupa, dijaloški kvrgav i objašnjavački. Režiser Nikolić stilski nastoji imitirati videotečnu B-produkciju 80-ih. No, filmu fali i opipljive atmosfere i uvjerljivije lokalne boje. "Strelac" izgleda kao da bi se mogao događati bilo kada i gdje - osim što ima nešto što je očito postala provodna nit srpskog žanrovskog filma. A to je fascinacija "dubokom državom" i mračnim mužjacima iz još mračnijih službi.

POSLEDNJI STRELAC (Srbija 2024.), režija: Darko Nikolić, uloge: Nenad Jezdić, Miodrag Krstović, Miloš Timotijević, Nataša Marković, Aleksandra Belošević, KINO

Ocjena: 2 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43