VOLI AKCIJSKE SCENE

Za Jugoslavije nam nisu dali priliku da pogledamo Kaskadera, ali utjeha je da sad stiže film s Goslingom

Ryan Gosling, Universal Pictures, The Fall Guy (2024)

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Početkom osamdesetih bila je dosta popularna serija ‘Kaskader‘ s Leejem Majorsom u glavnoj ulozi

Početkom osamdesetih bila je dosta popularna serija "Kaskader" s Leejem Majorsom u glavnoj ulozi (tada se baš razvodio od Farah Fawcett, ona je već bila zvijezda zahvaljujući jednoj drugoj seriji, "Charliejevim anđelima"). On je glumio junaka koji se bavi tom profesijom, ali zapravo samo usput, puno je važnije bilo da zahvaljujući svojim vještinama i opremi pomaže policiji da uhvati inače nedodirljive kriminalce. Ako se ne varam, u to doba nijedna od naših televizija nije otkupila "Kaskadera", ali je zato u kinima prikazivan istoimeni film s Peterom O‘Tooleom, Steveom Railsbackom i Barbarom Hershey, no taj nije imao veze sa spomenutom serijom.

Oni koji su je tada uspjeli vidjeti imat će priliku da se na nju podsjete, jer u kina upravo stiže film "Kaskader", taj je njome inspiriran, ali ne baš doslovno. Junak mu se jednako zove, ime mu je Colt Seavers, a glumi ga Ryan Gosling, koji je dosad u više navrata pokazao da voli izvoditi opasne vratolomije pred kamerama. Novina je u tome što je Colt na jednom snimanju gotovo zaglavio, pa je stoga zaključio da je s filmom i televizijom gotovo. Nikad, međutim, ne reci nikad. Njegova bivša cura Jody Moreno (Emily Blunt) odlučila se okušati kao redateljica, i to na poprilično skupoj produkciji, no Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson), velika filmska zvijezda, koji je u njoj trebao igrati glavnu ulogu, odjednom je nestao. Jody ne zna kome da se obrati, zapravo zna, ali Colt se zarekao da više ne želi riskirati život zbog snimanja filmova, no kako je u pitanju žena koju još nije prebolio, odluči joj ipak pomoći. Itekako je iznenađen kad ustanovi da to nije posve običan slučaj i da su u njega upleteni tipovi koje je najbolje izbjegavati. Samo snimanje krcato je ljudima iz svijeta filma koje Colt jako dobro poznaje, njegov najbolji prijatelj Dan Tucker (Winston Duke) ovdje je koordinator akcijskih scena, a Jodyna producentica je Gail Meyer (Hannah Waddington iz serije "Ted Lasso"), također ne baš nepoznato ime na toj sceni.

O filmskoj verziji "Kaskadera" razglaba se već gotovo desetljeće i pol, najprije ga je trebao režirati Martin Campbell (radio dva filma o Jamesu Bondu, "Zlatno oko" s Pierceom Brosnanom i "Casino Royale" s Danielom Craigom), a glavna je uloga isprva trebala pripasti Dwayneu Johnsonu. No, kako se projekt razvlačio, naposljetku su početkom ovog desetljeća u njega uskočili Ryan Gosling kao glavni glumac i koproducent i David Leitch, koga odlično poznaju poklonici akcijskih filmova: on je s Chadom Stahelskim započeo franšizu "John Wick" (na prvom i kasnijim izdanjima samo je Stahelski bio potpisan), režirao je i "Atomsku plavušu" s Charlize Theron, okušao se i u spektakularnim produkcijama kao što su "Deadpool 2" i "Brzi i žestoki: Hobbs & Shaw", a dobro mu je prošla i "Brzina metka" s Bradom Pittom, iako kritike nisu bile blistave.

Film je imao premijeru na prestižnom žanrovskom festivalu SXSW u Austinu, gdje je odlično primljen, ponajviše zbog spretnog spoja akcijskih i romantičnih scena. Ryan Gosling i Emily Blunt pokazali su se kao odlični partneri, tako da ovo možda nije njihova posljednja suradnja.

Kaskader

am. humor. romant. akcić, 2024.

REDATELJ: David Leitch

BUDŽET: 125 milijuna dolara

U KINIMA: od 25. travnja

KASKADER I REDATELJICA

Ryan Gosling

Tek da se zna, malu ulogu u filmu ima i Lee Majors, kojeg je, između ostalog proslavila, istoimena serija. Ipak, Ryan Gosling suvereno dominira novom cjelinom. Po svoj prilici, i u narednim će projektima demonstrirati kaskaderske majstorije. Dosad je triput nominiran za Oscara, najprije za školsku dramu "Half-Nelson", zatim za mjuzikl "La La Land", a ove godine i za veliki hit "Barbie".

Emily Blunt

Ove je godine napokon nominirana za Oscara, i to za sporednu ulogu, u biografskom spektaklu "Oppenheimer", no tu je počast zaslužila i prije, ponajprije za komediju "Vrag nosi Pradu". U kinima joj je odlično prošao ZF blockbuster "Na rubu sutrašnjice" s Tomom Cruiseom, pa ne čudi što je u pripremi i nastavak tog filma neobična naslova "Živi i umri, ponovno i ponovno".

Aaron Taylor-Johnson

Britanski glumac navodno je odabran za novog Jamesa Bonda, ali nakon prvih najava nismo doznali ništa novo. U braku je s redateljicom Sam Taylor-Johnson, upravo u našim kinima igra njezin film "Back to Black", no neobično je to što su njih dvoje spojili svoja prezimena. Uskoro ćemo ga gledati u akcijskom filmu "Lovac Kraven" J.C. Chandora s Russellom Croweom kao partnerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:41