JURICA PAVIČIĆ

‘Želim da se moje knjige ne mogu pustiti iz ruke, da budu kako kažu Amerikanci – ‘pageturneri‘

Jurica Pavičić

 Darko Tomas/Cropix
Pavičić je na sinoćnoj promociji knjige ‘Šibice‘ u Zagrebu istaknuo kako se roman bavi širim društvenim pitanjima te je otkrio svoje motive i proces pisanja

"Žigice, novi roman Jurice Pavičića – istodobno mediteranski noir, obiteljska drama i kronika društva – izvrstan je, potresan roman jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih domaćih pisaca", poručuju iz Stilusa u čijem je izdanju objavljena spomenuta knjiga koja je predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

image

U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljen je roman Žigice

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Roman Žigice predstavlja intrigantnu mješavinu mediteranskog noira, obiteljske drame i društvene kronike, istražujući posljedice katastrofalnog požara na jadranskoj obali. Inspiracija za roman bila je i stvarni požar iz 2017. godine.

Urednica proznih izdanja u Stilusu, Adriana Piteša, istaknula je kako je ovo jedno od najemotivnijih djela koje je Pavičić podijelio sa svijetom. Osim toga razgovarala je s autorom o dojmovima nakon promocije u Splitu i punoj galeriji Sisku, a i što za njega znači pojam "zavičajan pisac".

image

Adriana Piteša, Jurica Pavičić i Željko Žarak
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Promociju je svojim prisustvom uveličao i kolega i ljubitelj planina Željko Žarak, koji je diskutirao s urednicom i autorom o posebnoj posveti planinama u romanu.

Pavičić je u razgovoru istaknuo kako se roman bavi širim društvenim pitanjima te je otkrio svoje motive i proces pisanja. U Žigicama je zapravo želio istražiti kako ta stvarna kataklizma počinje. "Osjećam se komforno samo onda kad o svijetu kojim se bavim znam sve: kako ljudi govore, kako izgleda kuća u kojoj žive, gdje obitavaju, što rade, i jedu... U principu, ja sam zavičajni pisac. Ali to su i Faulkner, i Flannery O‘Connor, i Andrić", izjavio je Pavičić te dodao: "Meni je jako važan i žanrovski efekt i žanrovski užitak. Želim da se moje knjige ne mogu pustiti iz ruke, da budu – kako kažu Amerikanci – "pageturneri".

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Naglasio je da ga u pisanju zanima izbjegavanje klasičnih klišeja, te istaknuo želju da čitatelji mogu suosjećati i s negativnim likovima, potičući ih na promišljanje o složenosti ljudskih postupaka.

Roman Žigice dostupan je u knjižarama diljem Hrvatske i na Stilusovom webu.

Jurica Pavičić, rođen 1965. u Splitu, priznati je filmski kritičar, kolumnist i autor. Njegova djela obuhvaćaju širok spektar žanrova, od romana i publicističkih knjiga do kratkih priča, pritom osvajajući čitateljsku publiku kako u Hrvatskoj tako i izvan njezinih granica. Dobitnik je brojnih uglednih domaćih i međunarodnih priznanja za književnost i novinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:19