Čitam neki dan vijest - američki znanstvenici otkrili su kako proizvesti nanočestice melanina, tvari koja u stanicama naše kože reagira na izlaganje ultraljubičastim zrakama pa preplanemo i budemo si jako zgodni par dana. Dok se ne počnemo onak’ odvratno guliti.
Totalno je nevažno kako bi te nanočestice melanina štitile našu kožu. Objašnjenje dugo i zamorno. Sve je sjajno dok ne dođete do izjave šefa tih znanstvenika, dr. Nathana Gianneschija, koji upozorava da je daleko dan rastanka s kremama za sunčanje. Istraživanje je u povojima. Takav antiklimaks tipičan je za tekstove o znanstvenim dostignućima kada ih čitaju laici. Gotovo sam čula razočarane glasove s plaža duž plavog nam mora. Oni bi to sad, a ne za deset godina. Nanomelanin. U spreju. I da ne masti kožu previše.
Činilo mi se neko vrijeme kako su ljudi ipak počeli shvaćati da novinari koji pišu o zdravlju tekstove o opasnostima od sunca ne kuckaju samo da bi zaradili plaću. Nažalost, stvarnost me demantira. Jedan je naš ženski magazin napravio anketu s čitateljicama o sunčanju i koži, pa su se veselili jer 45 posto žena pazi na zaštitu kože od sunca. Skidam kapu, al’ bio je tu i podatak da se oko 30 posto ispitanica sunča između 11 i 16 sati.
Onda sam vidjela neke gospođe kako se u mozaičnim TV emisijama hvale da koriste isključivo maslinovo ulje za sunčanje. Jer, to je prirodno. Ili se ne mažu ni s čim jer nikad ne izgore. Da ja držim onaj mikrofon, opalila bih gospođe po glavi s njim. I ženu koja im je dala priliku da pričaju bedastoće na televiziji. Dakako, mogu te žene zamislit kako skeptično pitaju, mirišući na ekstradjevičansko: zar nije neki dan pisalo kako su kreme za sunčanje opasne?
Vjerojatno negdje jest. Ali negdje je pisalo svašta. Recimo, da soda bikarbona liječi rak.
Moja prijateljica Mary Novosel je novinarka, spisateljica i aromaterapeutkinja s licencom. Objavila je nekoliko knjiga u kojima se bavila zdravljem, ljepotom i njegom kože. U prilog njezinoj ekspertizi govori i činjenica da je godinama živjela u Australiji, zemlji u kojoj je zaštita kože od sunca iznimno ozbiljna stvar. Pitajte samo Hugha Jackmana.
Mary razumije moje zgražanje nad tradicijom koju demantira znanost (zaštitni faktor maslinova ulja je od 2 do maksimalno 6) i ozonske rupe. Kaže da, bez obzira na to što mnogi mislili o tome, ne postoji sigurno sunčanje. Postoji samo pametno izlaganje suncu. Sa zaštitom.
Industrija zaštite kože od sunca, koja je na globalnoj razini teška 11,5 milijardi dolara, nudi obilje: o’š s mineralnim sun blokatorima, anorganskim ili organskim kemijskim filterima, kremu, gel, sprej...
Ipak, ovaj put odlučila sam malo zanemariti tu klasiku jer sam željela da mi Mary kaže nešto o turbohitu posljednjih ljeta - pekmezima ili marmeladama za brže tamnjenje kože. Kad ih spomenem, svi oko mene skviče od zadovoljstva i veselja. OK, izgledaju k’o pekmez, evociraju uspomene iz djetinjstva, a njihova tajna su sastojci bogati karotenoidima poput buriti ulja ili pasjeg trna koji utječu na brže tamnjenje kože.
Simpatično mi je to nazivlje povezano s omiljenim namazom, no više me zanima štiti li kožu? Većina pekmeza ima minimalni SPF. Onih za sunčanje, dakako.
- Da, na to treba paziti pri kupovini. Dobro je kombinirati pekmeze za brže tamnjenje kože sa sredstvima sa zaštitnim faktorima. Najprije nanesete pripravak sa zaštitnim faktorom, a nakon 20-ak minuta pekmez - objašnjava Mary. - S vremenom se može smanjiti količina pripravka sa zaštitnim faktorom, a povećavati količinu pekmeza za sunčanje. Koža će tako postepeno, ali sigurno i bez opeklina dobiti brončanu put.
Isti trik može se primijeniti i kod korištenja (meni) manje zanimljivog ulja za brže tamnjenje koje isto ima svoje zagovornike. A ako se poželite igrati i miješati sastojke, Mary i tu ima prijedlog - recimo, možete u omiljeni pekmez/ulje dodati par kapi ulja čileanske maline koje ima prirodni faktor zaštite od sunca između 25 i 40 ili nešto slabije ulje čileanskog lješnjaka sa SPF 10 do 30... Javite mi kad ih nađete na placu.
Kako god bilo - svakako nabavite nešto što odgovara vašoj koži, koži vaše djece, ljudi koje volite.
Maslinovo ulje sačuvajte za ribu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....