PRIJETNJA REŽIMU

Kinez banuo u trgovinu i naredio: ‘Mičite WhattsApp iz prodaje!‘; Apple: ‘Morali smo ga poslušati...‘

Apple trgovina u Kini, ilustrativna fotografija

 Anjum Gupta/Alamy/Alamy/Profimedia/Anjum Gupta/alamy/alamy/profimedia
Druge popularne aplikacije poput X-a, Facebooka, Instagrama i Messengera još su uvijek dostupne

Apple je bio prisiljen ukloniti WhatsApp i Threads iz svoje trgovine u Kini nakon što je službenik za nadzor internetskih sadržaja ustanovio da predstavljaju opasnost za državnu sigurnost, piše CNN.

- Obvezni smo slijediti zakone u zemljama u kojima poslujemo čak i kad se ne slažemo s njima, rekao je glasnogovornik Applea u petak.

Dodao je kako je uprava za kibernetički prostor naredila uklanjanje ovih aplikacija s kineskog tržišta te da ostala tržišta nisu ugrožena. Aplikacije u vlasništvu Mete i ranije su bile blokirane u Kini te se nisu pretjerano koristile, no njihovo uklanjanje s tržišta predstavlja novi udarac.

- Potrošači i tvrtke koje komuniciraju s obiteljima, prijateljima ili kupcima u inozemstvu suočit će se s neugodnostima. Čak i ako koriste VPN-ove za pristup svojim postojećim WhatsApp aplikacijama, one će s vremenom zastarjeti i bit će ih potrebno ažurirati, rekao je Duncan Clark, predsjednik investicijskog savjetodavnog društva BDA China sa sjedištem u Pekingu.

VPN-ovi su virtualne privatne mreže koje mogu šifrirati internetski promet i prikriti online identitet korisnika, a u Kini se najčešće koriste za pristup sadržaju koji je blokiran unutar zemlje.

Druge popularne aplikacije poput X-a, Facebooka, Instagrama i Messengera još su uvijek dostupne u kineskom App Storeu. Najava o ukidanju WhatsAppa i Threadsa pojavila se nakon pada prodaje iPhonea u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. Naime, prodaja Appleovih pametnih telefona u Kini pala je za nevjerojatnih 10 posto u prvom kvartalu ove godine.

Ponovno oživljavanje Huaweija, Xiaomija i OnePlusa se nastavlja, a potrošači se sve više okreću robnim markama iz njihove zemlje.Osim što je ključno proizvodno središte, Kina ostaje drugo najveće tržište za Appleove proizvode nakon Sjedinjenih Država. Kako bi povećali prodaju, tvrtka nastavlja nuditi popuste, a prošlog je mjeseca otvorena i druga najveća trgovina na svijetu u Šangaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:31