ZABRINJAVAJUĆE

Klimatolog NASA-e: ‘Ovakva anomalija nije viđena posljednih 40 godina, a najgore nas čeka u kolovozu!‘

Vrućine, ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix
Ipak, iznenadni skok vrućine može biti kratkoročna anomalija ili "bljesak" u podacima

Prošle godine Zemlja se zagrijala za 0,2 °C više nego su predvidjeli klimatski modeli. Iako se to možda ne čini puno ako se promatra samo jedan grad ili država, na globalnoj razini to je izrazito puno neobjašnjive topline, piše Science Alert.

- Pomalo je zabrinjavajuće da niti jedna godina nije poremetila predviđanja znanstvenika više od 2023. godine, tvrdi NASA-in klimatolog Gavin Schmidt.

Temperaturna anomalija 2023., kaže Schmidt, pojavila se iz vedra neba i otkrila neviđenu prazninu u znanju klimatologa prvi put u posljednjih 40 godina. Tad su satelitski sustavi počeli nuditi pogled na klimatski sustav zemlje u stvarnom vremenu. Schmidt upozorava da ako se ova neobjašnjiva anomalija ne smiri do kolovoza tad će se klimatolozi naći na neistraženom terenu.

Postavljeno je nekoliko teorija o višku topline iznad očekivanja koje dolaze od El Niña i poznatih stopa povećanja CO2. Neke od njih uključuje smanjenje aerosola za hlađenje površine u brodskom prometu nakon izmjena propisa 2020., povećanje vodene pare koja zadržava toplinu od erupcije Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai 2022.; i vršna aktivnost u trenutnom solarnom ciklusu šalje više topline prema nama.

- Čak ni u kombinaciji sve to ne objašnjava dodatnu toplinu. Moglo bi značiti da se planet zagrijava iz temelja i mijenja način na koji klimatski sustav funkcionira mnogo ranije nego što su znanstvenici očekivali, kaže Schmidt.

Ipak, iznenadni skok vrućine može biti kratkoročna anomalija ili "bljesak" u podacima, priznao je Schmit.

- Postoji rizik od spajanja kratkoročne klimatske varijabilnost s dugoročnijim promjenama, upozorio je klimatolog Zeke Hausfather.

Također napominje da postoje neki rani znakovi da bi se moglo raditi o nečemu većem od privremene anomalije, uključujući ubrzano zagrijavanje oceana koje su pokazala satelitska mjerenja Zemljine energetske neravnoteže. Nema znakova da će ovaj nagli porast klimatskih pokazatelja promijeniti smjer jer smo upravo dosegli deseti uzastopni mjesec rekordne globalne topline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:01