PODVODNA SENZACIJA

Otkriće grandioznog grada pod morem diglo na noge znanstvenike: ‘Pa ovo bi moglo promijeniti ljudsku povijest!‘

Ilustracija

 Joram Mennes/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia
Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim spisima sadrže zrnce istine...

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži duž zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno otkriće koje je podiglo mnogo prašine u svijetu arheologije i povijesti. Podvodni grad, opisan kao monumentalna urbana struktura koja se proteže kroz podvodni pejzaž s impresivnih osam kilometara u dužinu i 3,2 kilometara u širinu, iznenadio je svijet svojom grandioznošću i zagonetnom prirodom.

Kada je Nacionalni institut za oceansku tehnologiju (NIOT) slučajno otkrili ove artefakte i strukture u prosincu 2000. godine tijekom rutinskog istraživanja, nitko nije mogao niti zamisliti kakvu bi to posljedice moglo imati za naše razumijevanje ljudske povijesti.

U sljedećim godinama, otkriće je potaknulo stručnjake diljem svijeta na intenzivna istraživanja i rasprave o podrijetlu, starosti i značaju ovog fascinantnog nalazišta, javlja Indy100, a prenosi Morski.hr.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata otkrića je mogućnost da bi moglo redefinirati shvaćanje ljudske prošlosti. Dok su neki arheolozi tvrdili da bi ovaj drevni grad mogao biti stariji čak i od Harappanske civilizacije, drugi su izrazili skepsu zbog nedostatka čvrstih dokaza.

- Desetljećima su arheolozi raspravljali o podrijetlu misteriozne civilizacije ‘Harappan’, koja je cvjetala na području današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije od otprilike 3000. prije nove ere. Sada naša nova otkrića sugeriraju da su Harappani potekli od napredne matične kulture koja je cvjetala na kraju posljednjeg ledenog doba, a koja je potom potopljena porastom razine mora prije nego što je "povijest počela" - rekao je geolog Badrinaryan Badrinaryan.

Općenito se vjerovalo da dobro organizirana civilizacija nije mogla postojati prije 5500. godine prije današnjih otkrića. Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim vjerskim spisima sadrže zrnce istine.

Međutim, bez obzira na kontroverze i nesuglasice, ovo otkriće svakako otvara nova pitanja i potiče nas na dublje razmišljanje o drevnim kulturama i njihovim sudbinama. Uzbuđenje i znatiželja koju je ovo otkriće izazvalo odjekuje širom svijeta, potičući daljnja istraživanja i analize kako bismo bolje razumjeli tajanstvenu prošlost koja leži pod vodama zaljeva Khambhat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23