LOŠE VIJESTI ZA LJUBITELJE

SVIJET OSTAJE BEZ KAVE!? Stručnjaci šokirali sve ljubitelje crnog napitka

 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Prema izvještaju Klimatološkog instituta Australije, ako bi se trenutno pogoršanje u klimatskim uvjetima nastavilo, globalno zatopljenje bit će zaslužno za 50-postotno smanjenje proizvodnje kave do 2050. godine, što bi moglo dovesti do odumiranja kave do 2080. godine.

'Postoje snažni dokazi da rastuće temperature i promijenjeni uzorci padalina već sada utječu na prinose, kvalitetu, štetočine i bolesti, što značajno utječe na ekonomsku sigurnost u nekim regijama koje se gospodarski oslanjaju na proizvodnju kave', stoji u izvještaju.

Kava je važna kultura na globalnoj razini i drugo najvrjednije dobro koje izvoze zemlje u razvoju, čija je vrijednost u 2015. godini dosegla 19 milijardi američkih dolara. U cijelom se svijetu na dan popije 2,25 milijardi šalica kave.

Preko 120 milijuna ljudi u više od 70 zemalja oslanja se kavu kako izvor prihoda, a većina od 25 milijuna uzgajivača kave su mali uzgajivači. 'Ako se ne udruže neće imati dovoljno kapaciteta za adaptaciju na topliji svijet. Tržište će uslijed toga postati nepredvidljivo i nestabilno', piše u izvještaju.

Vodeće svjetske tvrtke kao što su Lavazza i Starbucks javno su priznale da postoje rizici od klimatskih promjena za poslovanje kavom. Većina država kojima je izvoz kave važan ekonomski čimbenik kao što su Honduras, Nikaragva, Vijetam i Gvatemala najteže su pogođene klimatskim promjenama.

'Ovo nisu više problemi koji bi se mogli dogoditi u budućnosti, oni se događaju sada', rekao je Mario Cerutti iz Lavazze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 22:15