KREDITI U FRANCIMA

EPILOG PRESUDE ZA ŠVICARCE U BIH Nakon odluke suda u Hrvatskoj, Hypo banka klijentima nudi arbitražu

SARAJEVO - Hypo Alpe Adria Bank u Bosni i Hercegovini ponudila je arbitražni postupak svojim klijentima koji su ranije sklopili ugovore o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima , a lokalni mediji u petak konstatiraju kako je to izravni rezultat presude koju je u korist korisnika sličnih kredita u Hrvatskoj donio Trgovački sud u Zagrebu.

Bosanskohercegovački ogranak Hypo banke izvjestio je javnost kako je udruzi pod nazivom "Švicarac" koja okuplja korisnike kredita u CHF uputio ponudu za pokretanje arbitražnog postupka kojim bi se utvrdila zakonitost ugovora s valutnom klauzulom u švicarskoj nacionalnoj valuti.

Banka nudi da postupak arbitraže vodi sedmočlano arbitražno povjerenstvo čije bi članove izabrale zainteresirane strane. Sastavni dio dogovora bio bi da je odluka tog povjerenstva konačna i obvezujuća i za banku i za udrugu koja okuplja korisnike kredita, a njome bi se morali rukovoditi i svi sudovi u BiH.

"Razmotrit ćemo tu ponudu banke", kazala je "Dnevnom avazu" odvjetnica Vesna Pehar koja zastupa korisnike kredita u BiH. Podsjetila je kako je udruga "Švicarac" i ranije predlagala banci ovakvo rješenje, ali do sada nije bilo spremnosti da se to prihvati.

Ocijenila je kako je presuda u Hrvatskoj važna i za klijente banaka u BiH, koji su čak i u povoljnijem položaju od hrvatskih korisnika kredita u "švicarcima" jer zakon o deviznom poslovanju BiH nije ni dopuštao da se fizičkim osobama odobravaju krediti s valutnom klauzulom.

Predsjednik udruge Kemal Duraković ne sumnja kako je ponuda Hypo banke izravni rezultat presude donesene u Hrvatskoj. "Očevidno je da su zbivanja u Hrvatskoj prodrmala i ljude u Hypo banci jer nas oni do sada nisu željeli ni slušati", kazao je Duraković, dodajući kako će ponuda biti razmotrena, a eventualno prihvaćanje uslijedit će pod uvjetima korisnika kredita.

Ombudsman za zaštitu potrošača BiH Dragan Doko ustvrdio je kako je bivša uprava Hypo banke ta koja je bila odgovorna za ranije odbijanje arbitraže iako joj je takvo rješenje bilo sugerirano.

Sa zakonskog stajališta, po Dokinim rječima, nedvojbeno je bilo nedopustivo da banka cjelokupni valutni rizik prebaci na korisnike kredita. "Svaki sud donijet će takvu odluku", kazao je Doko, pozvavši korisnike kredita da budu uporni i ne odustaju od borbe za svoja prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:43