IZBORI U SISKU

IPAK SE IDE U DRUGI KRUG ZA DVA TJEDNA HDZ-ov Žinić potukao SDP-ovog Vidovića

Falilo mi je svega stotinjak glasova da postanem župan bez drugog kruga, tvrdi Žinić
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK HDZ-ov kandidat za župana Ivo Žinić osvojio je 48,42 posto glasova, a njegov glavni protukandidat Davorko Vidović 33,80 posto glasova na izvanrednim izborima za župana Sisačko-moslavačke županije. Njih će dvojia snage odmjeriti u drugom izbornom krugu.

- Falilo mi je svega stotinjak glasova da postanem župan bez drugog kruga, pobijedili smo SDP u svim gradovima županije, te gotovo svim općinama. SDP je pobijedio jedino u Lipovljanima i Dvoru. Hvala građanima koji su mi dali glasove i pozivam ih da ponovo izađu na izbore za dva tjedna i pomognu nam da maknemo kukuriku agoniju iz naše županije, da osvojimo bar 70 posto glasova i do nogu potučeno stranačke drugove Marine Lovrić Merzel, rekao je Ivo Žinić. Za razliku od HDZ-ovaca, koji su euforično slavili pobjedu svojeg kandidata, u izbornom stožeru SDP-a, smještenom na terasi jednog gradskog ugostiteljskog objekta, vladala je bitno drukčija atmosfera. Ipak, Davorko Vidović, kandidat za župana izjavio je kako je uvjeren da u drugom krugu može preokrenuti rezultat i pobijediti, te je pozvao sve one građane koji nisu izašli na izbore, da u drugom krugu izađu i shvate da je njihov glas važan, te da on i dalje misli da bi bio bolji župan od Ive Žinića..

Davorko Vidović

Mate Piškor/CROPIX

Treće mjesto na izborima oasvojio je nezavisni kandidat Ivica Dadović s 4,6 posto glasova, četvrti je Veljko Novak (HSP AS) sa 4,12, peti Pejo Trgovčević (3,75), a šesti Mladen Novak (HL) s osvojenih 2,65 posto glasova.

Izvanredne izbore za nasljednika Marine Lovrić Merzel pratila je rekordno niska izlaznost. Od 152.493 birača, na izbore je izašlo njih 26,78 posto, odnosno 40.710 birača.

Obraćajući se novinarima, Ivo Žinić je istaknuo kako je sramtno kako su se mnogi mediji i državna tijela stavila na stranu SDP-ova kandidata Davorka Vidovića. - Čak je predsjednik Sabora u subotu 11. Listopada, na dan izborne šutnje, došao u Sisak, obilazio građane na gradskoj tržnici u društvu Davorka Vidovića. No, to mu nije pomoglo, baš kao što mu nije pomogao niti dolazaka predsjednika Josipovića danas u Hrvatsku Kostajnicu, rekao je Žinić. Zbog potpore predsjednika Sabora Davorku Vidoviću na dan izborne šutnje, HDZ je podnio prijavu Županijskom izbornom povjerenstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 19:51