KORISTAN, A NE LUKSUZAN

PRVI FUNKCIONALNI PROTOTIP SAMOVOZEĆEG AUTOMOBILA Google auto spreman za vatreno krštenje na pravoj cesti

 AFP/Google / AFP/Google

Google je u ponedjeljak predstavio svoj prvi, potpuno funkcionalni prototip samovozećeg automobila, objavila je tvrtka.

'Danas predstavljamo najbolji božićni poklon koji smo mogli zamisliti: prvi prototip samovozećeg automobila', priopćio je Google.

'Blagdane ćemo provesti vozeći se našom teston stazom u prototipu, a nadamo se da ćemo slijedeće godine vidjeti naša vozila na ulicama Sjeverne Kalifornije.'

Google je još u svibnju najavio da će razviti potpuno autonomna vozila koja će se ulicama kretati bez vozača, pomoću brojnih senzora i kompjutora.

'Otad smo razvijali različite prototipove prototipova od kojih je svaki služio testiranju različitih sustava', navode u američkoj tvrtki.

Ti specijalizirani prototipovi uključuju modele na kojima su testirani upravljanje i kočenje, kao i pojedini senzori i kompjutori.

'Sve smo te sustave sada ugradili u potpuno funkcionalni automobil, naš prvi prototip potpuno autonomnog vozila', kažu u Googleu.

Testni vozači će, ipak, još neko vrijeme koristiti ručne kontrole.

Kompanija je najavila da će u bliskoj budućnosti testirati automobil u stvarnom prometu. "Nadamo se da se iduće godine vidimo na ulicama sjeverne Kalifornije", ističu u Googleu.

Maksimalna brzina prototipa iznosi 40 km/h, a u Googleu kažu kako je njihovo vozilo dizajnirano prvenstveno da bude korisno, a ne luksuzno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:30