ZNANSTVENICI U ŠOKU

VIDEO: 'OVO JE NEVJEROJATNO OTKRIĆE' Znanstvenici snimili majmune kako čačkalicom čiste zube

 YouTube
Ista je majmunica sedam puta štapićem čačkala zube na desnoj čeljusti i oblizala ga svaki put kada ga je izvadila iz usta

ZAGREB - Znanstvenici su u Brazilu snimili malene, pametne majmune kako koriste novo oruđe - čačkalicu, piše BBC u petak.

Ženka bradatog kapucina izumila je i "štapić za kihanje", nazalnu sondu koju ugura u nos i koja je tjera na kihanje.

Primatolozi dr.Michael Haslam i dr.Tiago Falotico sa sveučilišta Oxford uočili su majmune u divljini nacionalnog parka Serra da Capivara National Park u Brazilu.

Znanstvenici su u tom području proučavali skupinu majmuna koji koriste kamenje za razbijanje sjemenki i različitog voća.

"Čuo sam kihanje majmuna i ono što je privuklo moju pozornost bila je majmunica koja je kihala stalno, u pravilnim razmacima", rekao je Haslam.

"Vidio sam da koristi drveni štapić kojim je izazvala kihanje. Bio sam jako iznenađen", dodao je.

"Tada je taj isti štapić počela koristiti kao čačkalicu, posve prirodno, kao da to radi svaki dan", istaknuo je Haslam.

Ista je majmunica sedam puta štapićem čačkala zube na desnoj čeljusti i oblizala ga svaki put kada ga je izvadila iz usta.

"Bilo je to nevjerojatno otkriće", rekao je Haslam o događaju koji je među kapicinima zabilježen prvi put.

Poznato je da mužjaci kapucina u tom području koriste štapove kao oruđe za pribavljanje hrane. "No nikada nitko nije vidio da to rade i odrasle ženke, unatoč stotinama sati promatranja", kaže Haslam.

Najnovije otkriće pokazuje da ženke kapucina koriste drvene štapiće, ali u puno "osobnije" svrhe.

Još je jedna vrsta primata, čimpanze u Mahaleu u Tanzaniji opažena kako koristi "štapić za kihanje".

"Očito je da su čimpanze iz Mahalea i kapucini iz Serra da Capivare neovisno razvili istu vrstu ponašanja", istaknuo je Haslam.

Znanstvenici postupno otkrivaju sve više različitih primata ili različitih vrsta i skupina unutar iste vrste koji otkrivaju i koriste različito oruđe.

"Svaka bira svoj put kroz niz potencijalnih tehnoloških rješenja. Sigurno je da će nove oblike otkrivati i majmuni i mi koji ih budemo promatrali", zaključio je Haslam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 03:49