GRUPA BOA

IMAJU 35 GODINA KARIJERE I OSAM ALBUMA IZA SEBE 'Naši fanovi mogu nam slobodno poslati svoje glazbene želje na Facebook'

 Goran Mehkek/CROPIX

Grupa Boa ima 35-godišnju karijeru iza sebe, a odnedanvo i osmi album sa sjajnim suradnicima - Ivanom Kindl i Massimom. Kako će uskoro nastupiti u Zagrebu i promovirati zadnji album, Slavko i Mladen iz grupe otkrili su nam neke zanimljive detalje o bendu i njihovoj glazbi.

Kako je nastala i opstala Boa svih ovih godina?

Mladen:

Slavko Remenarić i ja smo prijatelji od djetinstva. Boa nije nastala u jednom trenutku jer smo mi od osnovne škole pokušavali raditi vlastite stvari, od akustičnih uz pomoć četverokanalnog Grundig magnetofona do elektrificiranih. S nama su surađivali naši prijatelji da bi se grupa konačno oformila kad nam se pridružio školski frend Igor Šoštarić na bubnjevima i nešto kasnije Damir Košpić na basu.

Boa sad već traje 35 godina u raznim postavama, a stalni članovi i autorska jezgra grupe smo Slavko i ja. Sada s nama nastupa naš stari član, basista Zvonimir Bučević – Buć, bubnjar Mladen Malek i klavijaturist Darko Braje.

U radu smo imali dvije, tri pauze od kojih su neke bile dosta duge što je bilo uzrokovano i time što se ne bavimo samo glazbom već imamo i druga zanimanja.

Kako ste se odlučili na ovaj glazbeni žanr, tko je bio vaš idol ili inspiracija?

Slavko:

Za glazbeni žanr se nismo svjesno odlučili,on je izabrao nas.

Uvijek smo njegovali svoj stil koji je spontano nastao.Naravno da su za to zaslužni brojni izvođači koji su nam bili inspiracija – od prog rock bendova sedamdesetih -Yes,Genesis,King Crimson preko jakih autora i grupa art rocka - David Bowie, Peter Gabriel, Roxy Music, Talking Heads, Japan .Slušali smo i uživali i u drugim glazbenim pravcima kao jazz rock,new wave, funk itd.

Uglavnom strasni smo audiofili.

Pratimo i nove stvari, izbor je velik, a ponekad se teško i snaći.

Izdali ste već osmi album, kakve su reakcije?

Reakcije su odlične, a i samo smo zadovoljni s tim albumom koji se zove „Indigo“.On je izašao samo godinu i pol nakon prethodnog albuma „VII“ i njegov je nastavak,samo manje hermetičan i melodičniji.

Koji je po vama, najintimniji i najreprezentativniji album Boe dosad?

Mladen:

Prvi album nam je jako drag,ali su nam dragi i ostali.U zadnje vrijeme smo dosta slušali naš četvrti album „Prvi val“ koji je vrlo jak, kao i zadnja dva albuma.

Ne mogu reći koji je najintimniji jer je svaki odraz naše intime kakva je opstojala u trenutku stvaranja albuma. Isto tako ne postoji najreprezentativniji album jer nam se izričaj mijenjao s protekom vremena i s promjenama postava grupe.

Surađivali ste i s drugim glazbenicima, a zadnje suradnje su bile s Massimom i Ivanom Kindl, kako je do toga došlo?

Slavko:

Ivanu Kindl smo znali kao odličnu pjevačicu ali više r'n'b usmjerenja.Kad smo ju vidjeli na televiziji u emisiji „Evergeen“ kako fantastično izvodi našu stvar „Milion“ znali smo da je ona pravi izbor za suradnju.

S Massimom se znamo godinama, počeli smo otprilike u isto vrijeme početkom osamdesetih kad je on bio u grupi Dorian Gray.Kad smo napravili pjesmu „Pravo vrijeme“ koja se referira na to vrijeme,a svatko ime neko svoje pravo vrijeme, Massimo je bio logičan izbor za suradnju . On se rado odazvao našem pozivu, a na dvije stvari je super odsvirao i gitaru tako da je uz Ivanu dao značajan doprinos novom albumu „Indigo“.Ne trebamo zaboraviti ni našeg svjetski priznatog saksofonistu Igora Geržinu koje je također odlično odsvirao svoje dionice.

Koja vam je najdraža suradnja u karijeri i zašto?

Mladen:

U karijeri smo zaista imali mnoge suradnje – Vanna, Josipa Lisac, Dino Dvornik, Drago Mlinarec, Massimo,Ivana Kindl, Jasna Bilušić, brojni izvrsni muzičari kao Zvonimir Dusper, Igora Geržina, Saša Nestorović, Ilan Kabiljo...

Kada vidite ovaj popis onda je jasno da ne možemo nikoga izdvojiti - sve su to vrhunski glazbenici.

S kim biste još voljeli surađivati?

Slavko:

Imamo jedno ime o kojem sada razgovaramo, ali još je prerano za detalje.

Ivana Kindl ima izrazito dominantan glas, kako je bilo surađivati s njom?

Mladen:

Ona je pravi profesionalac, zna osjetiti pjesmu i prilagoditi svoju izvedbu, ne inzistira na jednom stilu pjevanja već pristupa svakoj izvedbi promišljeno, a opet emotivno i inteligentno.

Zbog toga gostuje na četiri stvari na albumu – nije zapravo gost nego suradnik.

Uskoro nastupate u Vitnage baru, što pripremate za svoje fanove?

Mladen:

U Vintage Industrial baru u Zagrebu,nastupamo u četvrtak 20. ožujka. Za tu priliku smo napravili glazbeni presjek cijele karijere, svaki album je zastupljen i mislim da će biti vrlo dinamično i zanimljivo. S nama nastupa kao prateći vokal Diana Maleš,koje je i ranije gostovala na našim albumima i koncertima.

Doći će i Ivana Kindl, Igor Geržina je nažalost spriječen, a Massimo će nam se pridružiti ako mu obveze to dopuste . U svakom slučaju bend je spreman pružiti veliko glazbeno putovanje.

Pridružili ste se i društvenim mrežama, konkretnije imate Facebook profil. Je li vas sad fanovi 'žicaju' da svirate neke određene stvari i mogu li oni uopće na taj način utjecati na kreiranje vaše liste pjesama za koncert?

Slavko:

Svakako da mogu,nama je naša publika važna. Sad nismo imali puno glazbenih želja ,valjda se ljudi pouzdaju u naš izbor.

Gdje vas još uskoro možemo vidjeti nakon Vintagea?

Slavko:

Nećemo reći da idemo na veliku turneju jer ne idemo. S obzirom na stanje na sceni i općenito nadamo se nastupiti u većim gradovima u Hrvatskoj. Mi volimo glazbu i to što radimo nas ispunjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:59