BITKA ZA ŽIVOT

USPJEH AKCIJE SPAŠAVANJA MALE NORE Majka: 'Šokirala sam se vidjevši iznos na računu'

Norina majka je blizu prikupljanja 3,3 milijuna kuna, koliko treba za liječenje u Philadelphiji

Kad se naša lavica vrati kući kao pobjednica, sjest ću i danima čitati imena svih koji su dali novac za njen spas. Svako to ime ugravirat ću u srce da ga tamo nosim do kraja života - rekla je Đana Atanasovska, Norina majka koja je na noge podigla cijelu zemlju .

Đana želi spasiti život svojoj kćeri jedinici i danas je bila blizu prikupljanja 3,3 milijuna kuna, koliko joj treba za troškove eksperimentalnog liječenja. Uspjela je jer Nora sigurno putuje u Philadelphiju na liječenje.

- Tamo će završiti naša posljednja borba, ona najvažnija, prsa u prsa, Nora protiv leukemije - objasnila je majka, koja je svojim dirljivim Facbook pismom pokrenula lavinu koja je nakon samo dva dana rezultirala prikupljanjem gotovo tri milijuna kuna. Ne uspije li prikupiti puni iznos, ostatak će namiriti više kandidata, što privatnih, što javnih osoba.

No, već danas Đana Atanasovska nije imala razloga za brigu. Kad je nestrpljivo ušetala u banku, ostala je u šoku. - Stigli ste. Kako je naša Nora? - pitao ju je službenik odmah s vrata. Odmah ju je prepoznao.

Pozitivna energija

- Uspjeli ste! Samo na vaš račun tijekom vikenda je uplaćeno više od milijun i pol kuna . Da sada počnem printati uplate, trebala bi mi četiri dana, ali i to ćemo jednom napraviti - nastavio je. Na Đanin račun novac su uplatile tisuće građana. Veći dio od prikupljenog uplate su od 50 ili sto kuna, što samo po sebi govori o broju uplata.

- Ovo što se dogodilo u posljednjih 48 sati je čudo, za to nema realnog objašnjenja - rekla je Đ. Atanasovska. Malena lavica trebala bi uskoro biti spremna za put.

Očekuje se da bi krajem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna trebala sjesti u avion i otići na liječenje. Prije toga treba napraviti još neke pretrage. Premda je većina novca za liječenje već prikupljena, Đana po cijele dane obilazi i institucije koje su obećale pomoći. Za to vrijeme uz Norinu bolničku postelju sjedi otac Ivica.

- Cijela ova situacija daje određenu energiju pa ne razmišljam o umoru. Bila sam u HZZO-u i kod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a ići ću i u Ministarstvo zdravlja. Svi oni pomoći će onoliko koliko je u njihovoj moći - izjavila je Đ. Atanasovska.

Unatoč tome što se Nori u Hrvatskoj više ne može pomoći, HZZO ne može pokriti kompletne troškove. Naime, zakon ne predviđa pokrivanje troškova kada je riječ o eksperimentalnom liječenju, što je Norin slučaj.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga danas se, nakon sastanka s Đanom Atanasovski, susreo s dječjim hematologom i onkologom koji vodi liječenje djevojčice.

Dogovoreno je da će se liječnički konzilij referentnog centra sastati sutra i razmotriti daljnji tijek liječenja te o tome službeno obavijestiti HZZO. HZZO će pak sutra do 14 sati donijeti konačnu odluku.

Brzi gradonačelnik

S druge strane, Milan Bandić je obećao da će Grad Zagreb pokriti sve troškove koje obitelj Šitum bude imala u Americi, poput stanovanja, ali i bude li nedostajalo novca za bolničko liječenje. U akciju su se uz građane uključili i brojne osobe iz javnog života. Sportaši, glumci, pjevači, menadžeri, pa čak i nogometni klub Inter koji je akciju odveo izvan granica Hrvatske. Od samog početka Norina liječenja u prosincu prošle godine ništa nije išlo glatko Već 27. dan liječenja Nora je završila u komi. Koma je trajala punih 11 dana. No, probudila se! I počela život iz početka. Ponovno je učila hodati, pričati, jesti... Unatoč teškom stanju, Nora se oporavljala i otišla svojoj kući.

Uzimala je terapiju i bila sve bolje. Sljedećih deset mjeseci obitelj je bila uvjerena da se polako ali sigurno rješavaju opake bolesti. No, onda, naglo i bez najave, bez pripreme, okrutno i podmuklo bolest se vratila. Iznova su prolazili kemoterapije, boravak u bolnici... Nora je i ovaj put pobijedila. Bila je bolje. Opet se vratila nada, ali ne zadugo.

Podmukla bolest

Ovo je treći put da se bolest vratila. Liječnici na Rebru iscrpili su sve mogućnosti.

- Prema mišljenju transplantacijskog tima, s obzirom na stanje djeteta i nalaze, nije postojala indikacija za transplantacijsko liječenje nesrodnog darivatelja koštane srži pa je terapija prema navedenim protokolima nastavljena. Nažalost, ni s tim načinom liječenja nije postignuta kontrola osnovne bolesti - rekli su na Rebru.

Objasnili su kako su sve metode liječenja te bolesti iscrpljene te da u obzir dolazi primjena eksperimentalne terapije koja je u nekim slučajevima pokazala učinak.

- Ona će biti cura koja je nokautirala tu prokletu bolest - završila je Norina majka.

Pet najvećih dobrotvornih akcija dosad u Hrvatskoj

DAJMO DA ČUJU

2000. godina

Akcija “Dajmo da čuju” najveći je humanitarni projekt proveden u Hrvatskoj. Započeo je 2000. godine kao akcija Ministarstva branitelja Domovinskog rata “Anamarija u svijetu zvukova” kojom je prikupljan novac za kupnju 30 umjetnih pužnica za gluhu djecu hrvatskih branitelja. Prikupljeno je oko 17 milijuna kuna.

ŽELIM ŽIVOT

2006. godina

Potresno pismo novinarke Ane Rukavine, oboljele od leukemije, naslovljeno “Želim život”, pokrenulo je ogromnu akciju kojom se u početku skupljalo 350.000 dolara za Aninu operaciju u Americi. Na žalost, Ana nije dočekala operaciju, a sav skupljeni novac - oko dva milijuna kuna - usmjereno je na osnivanje Zaklade Ana Rukavina.

SANDRA, TI TO MOŽEŠ

2009. godina

U samo mjesec dana građani su pozivima i uplatama prikupili 2,1 milijun kuna za olimpijku Sandru Paović, stolnotenisačicu koja je preživjela tešku prometnu nesreću u Francuskoj i ostala nepokretna.

KUĆA ZA OBITELJ DRAGIĆ

2009. godina

Građani su u četiri mjeseca skupili 325.000 kuna za kupnju kuće siromašnoj obitelji Dragić iz Darde. Troje od sedmero djece obitelji Dragić teško je bolesno: mali Mario ima cerebralnu paralizu, Marinela boluje od hemipareze, a Zorica od epilepsije.

SAMO ŽELIM BITI ZDRAVA

2012. godine

Malena Stephanie Milda (5,5) iz Zadra, koja boluje od rijetke Arnold-Chiarijeve malformacije, dignula je svojom pričom lani na noge cijelu državu. Za operaciju u Americi prikupljeno je više od 2,5 milijuna kuna.

Vlada RH odrekla se poreza

Za liječenje Nore Šitum dosad su prikupljena gotovo tri milijuna kuna i nedostaje još samo 300 tisuća do iznosa potrebnog za liječenje.

Iako se po zakonu PDV naplaćuje i kad je riječ o humanitarnim akcijama, plaćanje poreza odlučila je preuzeti Vlada.

“Vlada će na prijedlog Ministarstva financija donijeti odluku kojom će preuzeti plaćanje PDV-a za dio doniranih sredstava za liječenje Nore Šitum koji je zaprimljen putem telefonskih poziva”, stoji na Facebook stranici Vlade. Telefonski operateri već su se odrekli prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:13