OVO NAS ČEKA

Rekordni toplinski valovi, poplave i požari će osiromašiti svijet: Ove regije će proći najgore

I hrana će zbog biti skuplja zbog vremenskih nepogoda

Urušena zemlja u Pakistanu

 -/Afp

Rekordni toplinski valovi, sve češće poplave i šumski požari u kombinaciji s klimatskim promjena dovest će do smanjenja globalnih prihoda za 19 posto do 2050. godine. Posljedice takvog financijskog udarca neće osjetiti samo vlade i velike korporacije, već i pojedinci. Hrana će zbog biti skuplja zbog vremenskih nepogoda, kao što se uostalom već i događa s primjerice cijenom kakaovca zbog koje će čokolada poskupjeti. Postanu li suše i poplave uobičajene, i druge namirnice očekuje ista sudbina. I cijena stanovanja će biti veća, jednim dijelom i zbog toga što će neki dijelovi svijeta postati prevrući pa će oni s blažom klimom biti "na cijeni".

Istraživači s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja na klimu su uvjereni kako je takav rasplet neizbježan, čak i kada bi svjetske vlade uložile veći napor u rješavanje klimatske krize. Pitanje je samo u kolikoj će se mjeri odraziti to na našu svakodnevicu. Do rezultata su došli na temelju analize empirijskih podataka iz 1600 regija diljem svijeta kroz 40 godina.

Njihova studija, objavljena u časopisu Nature, procjenjuje da pad prihoda neće biti ravnomjerno raspoređen - klimatskim promjenama će najviše biti pogođene siromašnije zemlje. Gledano po regijama, najveću promjenu doživjet će Bliski Istok i sjeverna Afrika u kojima će se prihodi do sredine stoljeća smanjiti za 22,4 posto te južna Azija sa smanjenjem od 22,3 posto. Slijede subsaharska Afrika (20,9 posto) i Južna Amerika (19,3 posto).

S druge strane, najmanju promjenu od svega 1,7 posto doživjet će centralna Azija i Rusija. Europa se također smjestila na “pozitivnom kraju ljestvice” jer se procjenjuje da će njezini gubici biti sedam postotnih bodova manji od prosjeka (11,4 posto).

image

Olujno nevrijeme (ilustracija)

Dragan Matic/Cropix

“Gubici se predviđaju za sve regije osim onih na vrlo visokim geografskim širinama, na kojima temperatura manje varira. Najveći gubici nastaju na nižim geografskim širinama u regijama s nižim današnjim prihodom”, objasnili su autori istraživanja Maximilian Kotz i Leonie Wenz.

Zanimljivo je da će Sjedinjene Američke Države, koje se smatraju jednim od najvećih zagađivača, pretrpjeti manji ekonomski udar od zemalja u okruženju. Ipak, kada se postoci pretvore u iznose, pokazalo se da ni Amerikanci ne mogu ‘odahnuti‘.

Znanstveni rad koji je nedavno objavljen na stranici Consumer Reports tvrdi da će se životni troškovi značajno povećati u sljedećih 80-ak godina. Konkretno, troškovi stanovanja će se tijekom života osobe rođene ove godine povećati za nevjerojatnih 117 tisuća eura. Do tog su broja došli tako da su godišnji trošak stanovanja pomnožili s očekivanim trajanjem života. Zbog poplava, suša i drugih vremenskih nepogoda će se troškovi hrane za života bebe rođene 2024. godine povećati za 31 tisuću eura.

image

Olujno nevrijeme (ilustracija)

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:58