UKRAJINA JOŠ VAŽE

Janukovič ide u Rusiju, ali tvrdi: 'EU je naš izbor'

 AP

KIJEV - "Naš izbor je eurointegracija", kazao je sinoć ukrajinski premijer Mikola Azarov, svega dan prije odlaska predsjednika Viktora Janukoviča u Moskvu na susret s Vladimirom Putinom. Ukrajinu već tjednima potresaju antivladini prosvjedi zbog odustajanja predsjednika Janukoviča da potpiše sporazum s EU.

No, u nedjelju 15 prosnica, u znatnom broju na ulice Kijeva izašli su i njegovi simpatizeri koji su mu svoju podršku dali na Europskom trgu, svega kojih stotinjak metara od središta proeuropskih prosvjednika Trgu neovisnosti (Majdan nezaležnosti).

Doduše, bez obzira na Azarovljeve riječi, oporba u Kijevu pribojava se da će Janukovič u Moskvi 17. prosinca staviti svoj potpis na Carinski savez, organizaciju nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a koju vodi Rusija i neka je vrsta ruskog pandana EU.

- Za nas su vrata EU i vrata Carinskog saveza otvorena. To je dobro da imamo mogućnost izbora, kazao je Azarov za ukrajinsku televiziju.

No, Ukrajina je okrenuta eurointegracijama "što ne skrivamo od naših ruskih partnera", kazao je Azarov istaknuvši da Janukovič neće potpisivati pristupanje Ukrajine Carinskom savezu, ali će potpisati, kazao je, niz važnih sporazuma o suradnji s Rusijom.

Inače, ukrajinska oporba izjavila je da "zabranjuje Janukoviču potpisivanje Carinskog saveza s Rusijom", a iz vladajućih krugova dolaze vijesti o "nastavku i obnovi pregovora s EU" te skorom (mada se datum ne navodi) potpisivanju Sporazuma s EU.

I dok jedni u Kijevu misle da vlast ovakvim pristupom samo smiruje strasti i oteže vrijeme te "paktira s Rusijom", drugi ipak misle da se Janukovič pokolebao pred dugotrajnim i masovnim prosvjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:01