RISKANTNA ODLUKA

LACKOVIĆ OTPISAN! Šprem otkrio: 'Blaženko je utučen, nije mogao vjerovati da ga neće biti na Euru'

Taman sam se spremao reći da smo glavni favoriti Europskog prvenstva i onda se dogodi ovo. Lackovićev je izostanak vrlo problematičan - kaže Mirza Džomba
 Ante Čizmić/CROPIX

Izostanak Blaženka Lackovića velik je udarac za reprezentaciju uoči odlaska na EP u Dansku, a odstranjivanje 33-godišnjeg Novomarofčanina iz reprezentacije posve je neočekivano, slažu se bivši izbornik Lino Červar i njegova “zlatna” krila Goran Šprem i Mirza Džomba.

Šprem kaže da je “ostao paf” nakon što je Slavko Goluža objavio svoju odluku . Odmah se čuo s Lackovićem.

- Bio je utučen, nije mogao vjerovati da ga neće biti na Euru. Istina je da je ozlijeđen, ali ipak nas je sve to šokiralo. Nitko mu prije toga nije rekao ‘više te ne trebamo’, prekrižen je bez naznake. Ali Keta je tako odlučio, ima svoje razloge i za njih će nakon Prvenstva odgovarati sukladno rezultatu - kaže Šprem.

Zub vremena

Svjetski i olimpijski prvak dodaje da smo svi osjetljivi prema zlatnoj generaciji iz Portugala i Atene, no zub vremena je jači od nostalgije.

- Evo, pet je godina prošlo kako me nema u reprezentaciji, a još bih igrao! Svi bismo mi htjeli da ta priča traje vječno, no vjerujem da Goluža odlučuje u najboljoj namjeri. Žao mi je što jedna generacija odlazi, ostao je samo Vori, ali prije ili poslije svima nam dođe kraj. Lac je u svakom slučaju nasljednicima ostavio golemo nasljeđe i teško će im biti uskočiti u njegove cipele - ističe Šprem, naznačujući da bi ovo mogao biti Lackovićev zbogom reprezentaciji.

Džomba ističe da su izgledi reprezentacije ovime bitno poljuljani.

- Taman sam se spremao reći da smo glavni favoriti Europskog prvenstva i onda se dogodi ovo. Lackovićev je izostanak vrlo problematičan jer se rijetko nalaze pravi šuteri koji u dvije ili tri ključne situacije mogu potegnuti i zabiti. Sigurno će nam jako nedostajati - kaže Džomba.

Prva zamjena Bičanić

Sreća u nesreći je, dodaje, što Goluža ima nekoliko alternativa u pričuvi.

- Uz Bičanića i Mandalinića, poziciju lijevog vanjskog mogu pokriti i Duvnjak i Vuković. Bićkova je prednost što je već iskusan, dosta je toga prošao. Svi će se boriti za afirmaciju, ali tako je to: dok nekome ne smrkne, drugom ne svane - dodaje Džomba.

Trener Metalurga Lino Červar, autor svjetskog i olimpijskog zlata i još četiri srebra s velikih natjecanja, o bivšim igračima uvijek govori biranim riječima.

- Ne mogu ulaziti u Golužine procjene, njegova je stvar koga će voditi na Euro, no Lackovićev je izostanak veliki hendikep. Radi se o igraču koji u najboljoj formi radi razliku i odlučuje utakmice. Lac je reprezentaciji dao nemjerljiv doprinos i teško ga je nadomjestiti. Nadam se da je ovo samo loša sreća koja će nam se poslije vratiti - javio se Červar iz Makedonije.

‘Lac nije mrtav’

Bivši izbornik podsjeća da je i on uoči svog posljednjeg vođenja Hrvatske na velikom natjecanju, na EP-u u Austriji 2010., znatno pomladio momčad.

- Bilo je puno skepticizma jer sam pozvao mnogo novih igrača, a na kraju smo osvojili srebro i u finalu bili ravnopravni Francuzima. Smjena generacija je prirodni proces. Ne vjerujem da je ovo konačni kraj zlatne generacije jer se Lacković i dalje može nositi s najboljima, dokazao je to u klubu. U životu nema kraja, ‘budni smo dok živimo’ - pjesnički će Lino.

Slično misli i Džomba, koji podsjeća da se u zadnjih nekoliko godina uoči svakog natjecanja trubilo o “kraju velike generacije”.

- Već su mi glupe te priče, čim prijeđeš tridesetu, otpišu te i šalju u mirovinu uz objašnjenje da si stari igrač. Možda je to zato jer imamo puno kvalitetnih igrača pa se požuruje smjena. Ako Lacković bude imao volje i želje, itekako još može biti koristan reprezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:02