SPORNI ZAKON

'HRVATSKA JE DONIJELA ZAKON KAKO BI ZAŠTITILA PERKOVIĆA' Kritika iz Bundestaga

ZAGREB - Predsjednik Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum naglasio je u utorak u Zagrebu da je Njemačka dala veliku potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali je istodobno izjavio kako ga "iritira" činjenica što je Sabor donio zakon kojim se sprječava izručenje bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj.

"Osobno sam bio izritiran što je tim potezom u Saboru spriječeno da gospodin Perković bude izručen Njemačkoj", izjavio je Krichbaum u razgovoru s hrvatskim novinarima u Zagrebu, naglašujući istodobno zadovoljstvo činjenicom što je Hrvatska postala članicom EU.

"Svi smo sretni da je Hrvatska sada punopravna članica EU", rekao je, podsjećajući da je Njemačka davala veliku potporu Hrvatskoj u procesu pristupanja Uniji.

Krichbaum, član CDU-a kancelarke Angele Merkel, zabrinut je što je Hrvatska, donošenjem zakona kojim se onemogućuje primjena europskog uhidbenog naloga za zločine počinjene prije 2002., spriječila izručenje Perkovića u Njemačku gdje ga pravosudne vlasti traže zbog sumnje da je organizirao ubojstva hrvatskih emigranata. Istodobno, on smatra da je to pitanje odnosa Hrvatske i Europske unije te da nije posao Njemačke da nadzire poštuje li Hrvatska europske pravne propise.

Njemački parlamentarac vjeruje da će Europska komisija naći pravi način kako reagirati na zakonske izmjene u Hrvatskoj te da je dovoljno jasna poruka europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da će Hrvatska morati provoditi europski uhidbeni nalog.

Krichbauma čudi to što je Hrvatska donijela zakonske izmjene nakon što su sve članice EU ratificirale hrvatski pristupni ugovor, a prije samog pristupa, odnosno stupanja na snagu europskog uhidbenog naloga.

"Moj je dojam da je zakon donešen da zaštiti Perkovića i moje je mišljenje da to nije prihvatljivo", rekao je Krichbaum, koji smatra da taj potez nije način na koji se postupa s prijateljima u Europskoj uniji. Dodao je kako jedino pravni postupak, koji je u tijeku u Njemačkoj, može pokazati je li Perković zaista kriv ili nije.

"Ne mogu govoriti u ime Angele Merkel", odgovorio je na pitanje zašto je njemačka kancelarka otkazala dolazak u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU, dodajući kako slučaj Perković nije ostao nezapažen u Njemačkoj. Uz napomenu da se on kao parlamentarac ne može miješati u poslove vlade, Krichbaum smatra da Njemačka "nije sretna" zbog zakonskih promjena u Hrvatskoj. Hrvatska može činiti što god hoće, ali u okviru europskog prava koje je sama prihvatila, podsjetio je.

Krichbaum, koji je bio na svečanoj proslavi ulaska Hrvatske u EU u Zagrebu, naglasio je ulogu Hrvatske u očuvanju mira u Europi te podsjetio na izazove koji se nalaze pred Hrvatskom kao članicom Unije. Između ostaloga, spomenuo je globalizacijske procese na koje europske zemlje moraju naći prave odgovore i pronaći rješenja za budućnost.

"Pristupom EU, Hrvatska dobiva ogromne šanse, a to se posebice odnosi na mladi naraštaj", istaknuo je, uz napomenu kako EU omogućuje ljudima da "žive svoj život slobodno na slobodnom kontinentu, sa svim šansama i izazovima".

"Hrvatska je uvijek imala i imat će potporu Njemačke, naši su odnosi vrlo prijateljski, utemeljeni na velikom povjerenju", podsjetio je Krichbaum na veze dviju zemalja, naglašavajući kako su Hrvati u Njemačkoj vrlo ugledni jer Nijemci smatraju da s Hrvatima dijele zajedničke vrijednosti.

Krichbaum, koji je u nekoliko navrata prije pristupa Hrvatskoj EU skretao pozornost na izostanak uspjeha u reformama u Hrvatskoj, upozorio je na posljedice koje površna politička rješenja mogu imati na građane. "Korupcija nije samo problem zemalja koje žele ući u EU", rekao je, dodajući da i unutar EU postoje problemi koje zemlje članice moraju zajednički rješavati te ukazujući na potrebu da siromašni građani moraju imati povjerenje u institucije i procese.

"Građani trebaju imati prednosti od pristupa", rekao je, uz pojašnjenje kako Hrvatska mora privući strane ulagače ako želi svojim građanima omogućiti blagostanje. A ulagači postavljaju pitanja, žele pravnu sigurnost, dodao je.

"Ja sam parlamentarac, nisam član vlade i stoga mogu govoriti otvorenije. Ne štedim kritike. Ja želim da stvari napreduju i da od toga svi imamo koristi. Inače bi ljudi mogli izgubiti povjerenje u europsku ideju", zaključio je Krichbaum.

Ivo Lovrić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:24