VELIKA PROMJENA

Jelena Veljača: ‘Lena je spremna za školu, ali plaše me neke stvari u hrvatskom školstvu‘

Spisateljica, producentica, aktivistica i glumica otkrila je kakve školske dane želi svojoj kćeri

Jelena Veljača i kći

 Instagram

Jelena Veljača, spisateljica, producentica, aktivistica i glumica u velikom je razgovoru za RTL.hr otkrila što misli o životu u Zagrebu i zašto ga ne bi mijenjala, koji su planovi njezine obitelji za Uskrs, govorila o pandemiji i ukidanju epidemioloških mjera, skoroj godišnjici braka... Progovorila je i o posebno bitnoj temi, promjeni koja ove jeseni čeka nju i njezinu kćer Lenu. Lena, naime, kreće u školu. Velika je to životna prekretnica za svako dijete i roditelje, a Veljača je otkrila kako se pripremaju za te dane.

- Uopće ne strahujem, mislim da je ona i više nego spremna za školu. Veselim se toj promjeni jer svako životno razdoblje sa sobom nosi nešto jako lijepo. Tako inače gledam na život. Ono što me više plaši od te promjene je činjenica da mi se čini kako hrvatski obrazovni sustav nije u skladu s modernim životom i s onim što su autentične potrebe naše djece - rekla je Jelena Veljača i pojasnila - To je tema o kojoj se puno govorilo kada je Lena još bila beba, kada o tome još nisam razmišljala pa me to nije toliko doticalo, a sada kada imam dijete to se uvelike promijenilo.

image

Jelena Veljača

John Pavlish

Dodala je kako smatra da je nužno da se promjene uvedu u kurikulume, ali i da treba potpuno promijeniti pristup djeci.

- Brinem se hoće li škola u njoj moći izazvati motivaciju da bude odlična učenica, da uživa u školi, da uzme i neke druge vrijednosti. Toga me više strah. Danas se svijet promijenio, informacije se dobivaju na neke druge načine. Nama je škola bila jedan od prozora u svijet, danas oni tih prozora imaju na tisuće - rekla je mama buduće prvoškolke.

- Lena je iz obitelji koja puno putuje, puno razgovara, puno čita i priča. Puno toga je doživjela, primjerice, živjela je i u drugoj državi. Ono čega je mene strah je da se škola neće znati s takvom djecom najbolje pozabaviti. Što se tiče učenja, svi uče i svi moraju učiti. To mi je sve normalno i prihvatljivo.

Kolumnistica je za RTL kazala da usprkos svim dilemama nikad nije razmišljala o preseljenju u neku zapadnoeuropsku državu gdje je obrazovni sustav uređeniji, možda i prilagođeniji djeci kao pojedincima, a ne kao masi.

- Jako volim život u Hrvatskoj, pogotovo u Zagrebu. Vezana sam uz jezik, pišem na hrvatskom jeziku, to nešto što malo glumim isto glumim na hrvatskom. Jako mi je teško zamisliti život u kojem ne bih koristila hrvatski jezik kao područje izražavanja. U tom smislu je regija u redu za produkciju, za neke projekte kao što je bio 'Pogrešan čovjek' i naravno, ako mi se pruži prilika, uvijek ću otići poslovno - objasnila je Veljača i dodala - Nisam sigurna kako je meni baš zapisano u zvijezdama da odem samo zato da bi Lena, primjerice, upisala bolji fakultet. Nadam se da će joj to biti dostupno i s našim obrazovanjem. Mi nismo kultura u kojoj su internati i odvajanje od djece tako rano nešto što je normalizirano i to bi meni bilo prilično stresno, ta rana separacija. A što se tiče fakulteta, ako ona pokaže neki akademski poseban uspjeh ili nastojanje ili želju, potrudit ću joj se dati mogućnost da negdje ode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:46