ZVIJEZDA IZ DEŽELE

Generacija koja je mladost proživjela 80-ih dobro pamti njezino ime: ‘Nakon 7 godina, opet sam u formi i idem na svirke‘

Osamdesetih je, kada joj je bilo samo 16 godina, žarila i palila u novovalnoj slovenskoj grupi Videosex

Anja Rupel

 Lidija Mataja

Generacija koja je svoju mladost proživjela 80-ih itekako dobro zna ime - Anja Rupel. Slovenska pjevačica, koja je slavu stekla još kao 16-godišnja djevojka zahvaljujući novovalnom bendu Videosex, nikada se zapravo nije oprostila od glazbe. Ona je bila njezin put i nakon raspada grupe 1992., poslije devet godina djelovanja, premda se Rupel paralelno vrlo uspješno ostvarila i u drugim područjima medijskog života. Sceni, u onom pravom smislu te riječi, koja podrazumijeva i nastupe, sada se vratila nakon godina i godina izbivanja. Nedavno je izdala svoj novi singl, duet s Bojanom Jambrošićem "Gdje je ljubav", pjesmu za čiju je hrvatsku verziju Rok Lunaček napisao stihove, a Anjin životni partner i cijenjeni glazbenik Aleš Klinar aranžman i glazbu.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama na ‘Gdje je ljubav‘ i kada je u planu snimanje spota za tu pjesmu?

- Moram reći da sam zadovoljna jer se kod nas na radiju dosta vrti, i to ne samo na nacionalnom nego i na drugim radijskim postajama.

image

Bojan Jambrošić i Anja Rupel

Boštjan Tacol/Boštjan Tacol

Kako to da ste se odlučili za duet? Jer, niste baš osobita ljubiteljica dueta...

- Nisam, istina, iako imam samo nekoliko dueta u karijeri. Radila sam s Tošom Proeskim, Hari Mata Harijem i Davorom Gopcem. Ovo inače nije nova pjesma, stara je par godina. Napravili smo je kad je bila korona i lockdown. Imala je tada slovenski tekst koji sam napisala i sama sam je otpjevala, ali nekako je ta pjesma bila baš za duet. Tražila sam s kim bih ga snimila i na kraju je Dallas, kompanija koja je moj izdavač, predložila Bojana. Nisam znala prije za njega, priznajem, a onda sam proguglala i vidjela da je odličan pjevač, a za baladu je dobro da imaš nekoga tko dobro pjeva. Upoznali smo se tek na snimanju u Ljubljani i odmah je bila ta neka fina energija između nas, a mislim da smo se i vokalno dobro nadopunili. Super je dečko, simpatičan i mislim da se to osjeća i u pjesmi.

A zašto ne volite duete?

- Nije da ih ne volim. Sad kada sam starija možda snimim još neki. Ali dueti su problematični jer se stalno moraš prilagođavati nekom drugom. TV emisije, videospot, sve to zahtijeva puno više energije. A kad si sam, kažeš sutra imam vrijeme tada i tada, prema nikom se ne ravnaš. A i teško je naći nekoga s kim se slažeš i energijski i vokalno. Rijetki su dobri dueti da se sve to poklopi.

Čini se da je ovim novim singlom potvrđen vaš povratak na glazbenu scenu. U listopadu prošle godine izdali ste pjesmu ‘Srce že ve‘, prošle godine održali ste i koncert. Kakvi su vam planovi?

- Ne radim neke velike planove. Plan mi je u svibnju imati koncert u Ljubljani, sada imam dobar bend i lijepo mi je svako toliko biti na pozornici i svirati uživo. Dugo nisam tako nastupala, izuzev izleta s Predinom. No samostalno nisam imala nastup sigurno sedam godina. Tako da sam ljetos nakon dugo vremena imala pravi koncert i bila sam jako nervozna. Baš sam imala tremu, no ispalo je super. Sad polako opet krećem put pozornice...

image

Anja Rupel

Lidija Mataja

Je li među tim planovima i novi album? Znam da ste ga spominjali, no ne znam u kojoj je fazi? Ako se ne varam posljednji, osmi, je onaj iz 2016., ‘Opus‘...

- Sada mi je već smiješno govoriti o njemu jer je većina pjesama koje su trebale biti na tom albumu snimljena 2020., kada je bila pandemija. Već sam ga tada mislila izdati, ali stalno je bio lockdown. I sada smo u 2024. i on još nije izašao, a ja sam u međuvremenu snimila nove pjesme. Ipak, sigurno je neki dugoročni plan i da se izda novi album. Ne žuri mi se, jer albumi nisu tržišno više nešto jako zanimljivi, ali do njega će doći.

Kako što sam već spomenula, imate osam snimljenih samostalnih albuma, vrlo ste uspješni kao tekstopisac, pišete i za druge, radijska ste voditeljica, no i dalje vas se stalno ispituje za fazu s početka vaše karijere, onu s Videosexom. Smeta li vam to?

- To je posebno došlo do izražaja prošle i ove godine zbog obljetnica. Prošle je godine bilo 40 godina od prvog singla Videosexa, a ove je 40 godina od prvog albuma, pa mi je normalno da se o tome razgovara. Prošle je godine izašao i naš drugi LP ‘Lacrimae Christi‘, tako da sam imala intervjue u povodu izlaska tog reizdanja. I naravno da me svi ispituju o tome, možda ne toliko u Sloveniji koliko u regiji, jer je Videosex u drugim republikama bivše Jugoslavije bio daleko popularniji nego u samoj Sloveniji. Također, mislim da je kod vas još uvijek prisutna ta neka glazbena nostalgija za tim vremenima, što i ne čudi jer se 80-ih radila uistinu odlična domaća glazba. A i mladost se uvijek s radošću pamti.

Kako god bilo, istina je da na prostoru bivše Jugoslavije Videosex ima kultni status. Ove godine je 42 godine otkako je grupa osnovana i otkako ste vi sa 16 godina počeli svoju glazbenu karijeru. Kako danas vi gledate na to razdoblje svog života?

- Bila sam klinka, tinejdžerica, meni je bilo super. Uvijek se sjetim pjesme Prljavog kazališta ‘Sve je lako kad si mlad‘. Kada sam počela pjevati u Videosexu, kao da mi se otvorio cijeli svijet, dobila sam krila. I stvarno mi je bilo odlično. Ali mislim da svi kada se sjetimo svoje mladosti ona nam se čini kao neko fantastično životno razdoblje, i ja tu nisam iznimka.

image

grupa Videosex

Miha Škerlep

Ipak, je li vam se bilo teško nositi s titulom seks-simbola tada ili kako je to lijepo rekao vaš kolega Zoran Predin - svi su bili zaljubljeni u Anju Rupel - s obzirom na to da ste uistinu bili mladi?

- Naravno, kad imaš 17 godina, imaš i puno problema sam sa sobom. A ja sebe nisam doživljavala kao seks-simbol. Osim toga, bilo mi je smiješno da se to govori za nekog tako mladog, no danas bi to vjerojatno bio problem jer su posve druga vremena nego što su onda bila. Sad bi se za to već išlo u zatvor. No kako ja nisam sebe tako vidjela, zato mi to ništa nije niti značilo. O.K., bila sam sretna jer sam dobivala pisma obožavatelja, to da, ali te druge titule...

A jeste li imali problema s nekim prenasrtljivim obožavateljem?

- Ne, tada ne. Možda i zato što smo dolazili iz Slovenije. I onda kad smo išli u Pančevo ili Banju Luku, Zagreb..., mi bi svoje odradili i vratili se u Ljubljanu. A i imala sam dečka koji je bio u grupi. Mi smo svi bili mladi i međusobno povezani i živjeli smo u svom balonu. Bili smo sami sebi dovoljni, poput obitelji.

Nakon devet godina postojanja grupa se raspala, što zato što se ‘potrošila‘, što zbog vašeg prekida s bubnjarem Iztokom Turkom.

- Da, istina, mislim da se Videosex raspao i zbog jednog i zbog drugog razloga. Kad si s nekim u vezi devet godina i kada se raspadne ta veza, teško je raditi zajedno dalje. Ali, mi svi u to vrijeme nismo više bili onako povezani kao prije. Svatko je radio svoje, nije bilo te neke želje, energije, tako da je bilo normalno da smo prestali djelovati kao grupa.

Mislili ste tada da je to kraj vaše glazbene karijere, no ipak ste je nastavili. Vratila vas je u nju ljubav - vaš životni partner Aleš s kojim ste zajedno 33 godine. Kako mu je to pošlo za rukom?

- S Alešom sam već u gimnaziji imala neku kratku priču, a onda je on otišao na odsluženje vojnog roka i to se raspalo. I onda smo se opet našli... Stalno mi je prigovarao ‘pa nećeš valjda prestati pjevati, ti si stvorena za to‘, a ja sam naviknula raditi u grupi, da sve drugi odlučuju, od toga što ću pjevati do toga što ću odjenuti, tako da mi se činilo nemoguće da ja to sve sama moram raditi. Jedno dvije godine trebalo je da me nagovori. Onda smo snimili ‘Lijep je dan‘, to je bio moj prvi veliki samostalni hit. Pjesma se odmah počela vrtjeti na slovenskim radiopostajama, počeli su me zvati na nastupe, u emisije, izdala sam prvi album, a onda me izdavačka kuća odmah počela požurivati za drugi, i tako se sve nastavilo.

image

Anja Rupel i Aleš Klinar

Luka Kotnik/Luka Kotnik

U kakvim ste danas odnosima s članovima Videosexa? Ima li možda nekih planova da se okupite, onako jednokratno, i održite koji koncert, s obzirom na to da su revivali prilično popularni? Pogledajmo samo ABBA-u, a tamo su svi bili stvarno posvađani.

- Mi nismo uopće posvađani. Recimo, s Iztokom sam radila baš taj duet s Gopcem, Janez je došao na moj koncert, s Ninom koja sada živi na nekom hrvatskom otoku se čujem, tako da stvarno imamo normalne odnose. Prije nekih sedam godina svi smo se okupili i razgovarali o tome kako bi bilo da imamo revival i onda odlučili - neće ići.

Zašto?

- Jer sam ja jedina koja je još uvijek aktivna na pozornici. Nitko od njih više ne svira instrumente, Janez i Iztok uglavnom su u studiju, Nina radi menadžerske poslove, tako da to ne bi bilo izvedivo. Glazba je apsolutno stvar treninga, u što sam se i sama uvjerila kad sam imala koncert od sat i pol koliko mi je trebali da dođem u formu. Tako da teško da ćemo se opet naći.

Kako vaša kći Luna, sada su joj 22, ako se ne varam, gleda na to da joj je mama već sa 16 godina bila zvijezda?

- Mislim da njoj to uopće nije bitno. Lunu ne zanima muzika. Tek sada je prvi put bila na mojem koncertu, ali samo zato što sam joj mama pa je bilo pristojno da mi dođe na koncert (smijeh). I bila je i na tatinu nastupu jer je Aleš slavio 60. rođendan velikim koncertom u Ljubljani. Inače je glazba ne zanima.

Iako su joj i mama i tata glazbenici, a vi dolazite iz glazbeničke obitelji? Koji je profesionalni put odabrala?

- Studira farmaciju. Pametna djevojčica, ali ne znam odakle joj ta strast prema farmaciji. Meni je to potpuno strano, kad vidim što ona uči, te formule, biologiju, matematiku, to ja ništa ne razumijem. Stvarno ne znam na koga je.

image

Anja Rupel

Lidija Mataja

S obzirom na to da je to sada aktualno, a znam da pratite Eurosong, što vam se čini, kakve su šanse za pobjedu hrvatskog predstavnika Baby Lasagne i što mislite o njegovoj pjesmi?

- Baš sam danas čitala da su velike šanse i da je stalno na kladionicama na prvome mjestu. Sva tri dana sam gledala Doru i svake godine, ako imam vremena, ja je pratim. Aleš je odmah rekao - ovo je super, pobijedit će. Ne znam koliko su kladionice pouzdane, ali bude li dobro odradio nastup, i vokalno i scenski, mislim da će se plasirati jako visoko.

U Hrvatskoj je postao trend da se i renomirana glazbena imena prijavljuju na natjecanje, poput recimo Leta 3. Razmišljate li možda da se i vi prijavite na slovenski izbor za pjesmu Eurovizije?

- Mi već drugu godinu uopće nemamo izbora, na razočaranje mnogih slovenskih glazbenika, a i vjerujem ljudi uopće, jer svi vole gledati izbore. Ne znam što će biti iduće godine. Osobno nikada nisam razmišljala o tome. No sjajno mi je što se na izborima pojavljuju neka znana imena, jer mislim da je to dodatni plus koji će privući gledatelje. Inače, baš sam se oduševila kada se prošle godine Let 3, koji i inače volim, prijavio na Doru. Bili su fenomenalni. Aleš je tada rekao - ako ovo pobijedi, svaka čast Hrvatima, jer takva pjesma nikada ne bi prošla kod nas...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:17