SJEĆATE LI JE SE?

Slavna pjevačica o izbivanju dugom 9 godina: ‘Bila sam silovana i drogirana, držali su me u zatočeništvu‘

Duffy je 2020. podijelila s javnosti svoju stravičnu priču, a njezina karijera i život kompletno su se promijenili nakon tragedije

Pjevačica Duffy

 Screenshot/youtube/ Iamduffytv/

Na vrhuncu svoje slave Duffy, velška pjevačica osvojila je Grammyja, tri Brit Awardsa i nagradu Ivor Novello prije nego što je 2011. objavila pauzu. Pjevačica, koja je u svojoj karijeri stekla bogatstvo od 4 milijuna funti, godinama je šutjela o razlozima svog odlaska sve do 2020. godine. O tome se oglasila na Instagramu.

"Istina je, i molim vas vjerujte mi da sam sada dobro i na sigurnom, bila sam silovana i drogirana i držana u zatočeništvu nekoliko dana. Naravno, preživjela sam."

Duffy će kasnije otkriti da je bila drogirana u restoranu na svoj rođendan prije nego što je odvedena u drugu zemlju, gdje je pretrpjela zastrašujuća četiri tjedna muke.

"Silovanje je poput živog ubojstva. Živ si, ali mrtav", objasnila je Duffy. "Sve što mogu reći je da je trebalo jako dugo vremena da skupim slomljene dijelove sebe, ponekad se činilo da nema kraja."

Poruke podrške mnogi su pisali pjevačici koja je bila povučena iz javnosti sve do jučer kad je podijelila inspirativni video.

Animirani isječak sadržavao motivirajuće citate uključujući "sreća nikad nije bila u vašem poslu" i "sreća je uvijek u tome da budete ljubazniji prema sebi".

Rastava roditelja

Duffy je rođena kao Aimee Ann Duffy i odrasla je u malom obalnom selu Neyfn, u Sjevernom Walesu, koje ima manje od 1300 stanovnika. Odgojili su je mama Joyce, koja je radila u tvornici, i tata Allan Evans, skladištar, no to je bilo daleko od sretnog djetinjstva zbog bračnih poteškoća roditelja.

"Pokušali su se rastati kad sam imala šest godina, ali sam toliko plakala da su ostali zajedno", rekla je Duffy jednom prilikom za Mail On Sunday. "To je bilo jako okrutno od mene, zaista, ali moja mama je divna žena i nije nas htjela povrijediti."

"Napokon su se razdvojili kad sam imala devet godina. Kao djeca, nismo bili svjesni emocionalne strane toga, ali pretpostavljam da je došlo do priličnog preokreta. Svi su pričali o tome, ali mislim da je moja mama učinila pravu stvar jer je otišla. Sjećam se da je moj tata bio jako uzrujan", dodala je.

Pokušaj ubojstva

Do 1996. Duffyina majka Joyce udala se za novog partnera Philipa Smitha i obitelj se preselila živjeti s njim i njegovo četvero djece. Godinu dana kasnije policija im je jedne večeri rekla da je Philipova bivša žena Dawn pokušala unajmiti ubojicu da ga ubije.

"Dawn je pristala platiti oko 3000 funti lokalnom čovjeku, Robertu Reesu, da me ubije", rekao je Philip kasnije za Mirror. Dawn, umrla 2002., rekla je Robertu da ubije Philipa, ali on je umjesto toga otišao u policiju. Duffy je s ostatkom obitelji morala biti premještena u sigurnu kuću dok policija nije uhitila Dawn i njezinog novog supruga Marca Watsona.

Godine 1998. osuđena je za nagovaranje na ubojstvo i osuđena na tri i pol godine zatvora.

"Bila sam tako prestravljena. Osjećao sam se tako loše", prisjetila se pjevačica tog razdoblja za The Sun ranije.

image

Pjevačica Duffy

Screenshot/youtube/ Iamduffytv/

Nije se uklapala

Duffy se nikad nije bilo lako prilagoditi životu s mamom i očuhom. Buduća pjevačica sa svoje dvije sestre bila je prisiljena napustiti oca i preseliti se u Pembrokeshire kako bi živjela s Philipom. Prije nego što je otišla od očeve kuće, napisala je na zidu "Volim te, tata" dok se bojala zamisliti da nije s njim.

U njezinoj novoj školi, koja je bila na engleskom govornom području, Duffy, njezina sestra blizanka Kate i starija sestra Kelly teško su se uklapale, a i kolege su ih smatrale "čudnima" jer su govorile velški.

Nisu imale ni najbolje odnose ni s djecom očuha.

"Ako ste imali čokoladicu koju ste kupili s nešto novca koji ste pronašli, onda je u kući došlo do bijesa", prisjetila se.

S 15 godina Duffy je pobjegla od kuće i vratila se živjeti s ocem u Nefyn.

"Bilo je to užasno. Ja, moje dvije sestre i moja mama držale smo se zajedno u dobrim i lošim prilikama, a kad sam otišla, bilo je kao da sam rekla: ‘Je*ite se", kazala je Duffy. "Ali jednostavno sam morao nešto učiniti jer me ubijalo to što živim tamo."

Tinejdžerske godine

Duffyne tinejdžerske godine bile su problematične.

"Od 15. do 18. godine radila sam sve – piercing tijela, išla na 48-satne zabave na plaži, noću krala nečiji čamac i veslala s jednog mjesta na drugo dok sam bila pijana", prisjetila se za Mail.

Bila je kratko na na Sveučilištu Chester prije nego što je odustala. Potom je radila kao konobarica, prodavačica u trgovini s odjećom i napisala je nek pjesme koje će je s vremenom učiniti zvijezdom.

image

Pjevačica Duffy

Screenshot/youtube/ Iamduffytv/

Karijera

Duffy je potpisala diskografski ugovor 2007., četiri godine nakon pojavljivanja na Wawffactoru, velškom talent showu. Njezin debitantski album "Rockferry" doživio je trenutni uspjeh i postao je četvrti najprodavaniji album 2008. prodan u devet milijuna primjeraka. No, umjesto da se veseli zbog svog postignuća, pjevačica se osjećala nelagodno i samosvjesno.

"Osjećam se prilično posramljeno i sramežljivo zbog svega toga i prilično sam uplašena... Željela sam da album bude kako treba, ali zapravo nisam htjela biti povezana s njim jer nisam ponosna na sebe. Nikad nisam bila ponosna na sebe. Imam još puno toga za napraviti", ispričala je.

Sljedeće godine pobijedila je velike zvijezde, uključujući Amy Winehouse i Lily Allen, na dodjeli Brit Awards 2009. gdje je osvojila tri od četiri nagrade, ali i dalje je osjećala nezadovoljstvo. Iste godine su joj se rugali zbog pojavljivanja u reklami za dijetnu Coca-Colu u kojoj je pjevala dok se vozila biciklom kroz supermarket.

Duffy je skoro odustala od slave zbog pritiska i stresa, objašnjavajući da ne želi biti "obožavana ili da joj se dive, zaraditi novac ili biti uspješna".

image

Pjevačica Duffy

Screenshot/youtube/ Iamduffytv/

Preljub

Ni Duffyjev romantični život nije bio mnogo lakši. Godine 2006. završila je njezina petogodišnja veza s glazbenim promotorom Markom Durstonom nakon što je on priznao da ju je varao.

"Mislila sam da me cijeni. Pitala sam ga da mi otkrije svoje skrivene tajne i sve je izašlo na vidjelo, tako da nisam mogla biti s njim više", ispričala je.

Do 2009. Duffy je hodala s velškim međunarodnim ragbijašem Mikeom Phillipsom, no njihova je romansa završila nakon dvije godine. U to je vrijeme izvor tvrdio da su njihove "svađe postajale sve češće" i opisao prekid kao "vrlo nesretnu i tužnu situaciju". Čini se da je od tada Duffy svoje veze držala privatnim.

Nevolje

Godine 2010. njezin je album nije bio uspješan, a nakon što je otpustila svoju menadžericu Angelu Becker, tužena je i morala se nagoditi izvan suda. Godine 2012. uslijedio je daljnji kaos kada se zapalio Duffyn penthouse vrijedan 12 milijuna funti u Kensingtonu u Londonu. Više od 60 vatrogasaca šest sati je gasilo požar u njezinom stanu koji je imao unutarnji bazen i kino.

Godine 2011. otkazala je nastup u Monaku, a godinu dana kasnije povukla se s jednog u Dubaiju. Vjeruje se da je negdje u to vrijeme pretrpjela mučan napad koji ju je naveo da se povuče iz središta pozornosti. Duffy je preuzimala manje projekte uključujući ulogu pjevačice u filmu "Legend" iz 2015., koji je bio o blizancima Kray.

"Život u opasnosti"

Pjevačica je priznala da mnogi nisu znali "da joj je život u opasnosti".

"Nisam se osjećala sigurnom da odem na policiju. Osjećala sam se da ću biti mrtva ako išta pođe po zlu, a on bi me ubio. Nisam mogla riskirati da budem u vijestima tijekom opasnosti", napisala je Duffy na svom blogu 2020.

Duffy, koja nije prijavila incident policiji, kaže da se borila sa suicidalnim mislima i da je razmišljala o promjeni imena kako bi pobjegla u drugu zemlju.

"Nekad ne bi druge vidjela tjednima i tjednima i ostala bih sama. Skinula bih pidžamu i bacila je u vatru i obukla drugi komplet. Kosa bi mi se toliko zamrsila jer je nisam češljala, a dok sam tugovala, svu sam je odrezala."

image

Pjevačica Duffy

Screenshot/youtube/ Iamduffytv/

Duffy je otkrila da ju je proglašenje krivim Harveya Weinsteina za seksualno nasilje 2020. ohrabrilo da progovori o svojoj priči.

"Sada mogu ostaviti ovo desetljeće iza sebe. Tamo gdje prošlost i pripada. Nadam se da nema više ‘pitanja o tome što se dogodilo s Duffyjem‘, sada znate... i slobodna sam", zaključila je tada Duffy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29