NAPADAJU PO KONGU

Šokantne optužbe protiv princa Harrya: ‘Njegovi lovočuvari muče ljude i siluju po Africi, zašto šutimo?‘

Riječ je o organizaciji African Parks u čijem nadzornom odboru sjedi princ, a bavi se očuvanjem rezervata u Africi

 Prince Harry i Meghan Markle

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Princ Harry ponovno se suočava s optužbama kako su osoblje i radnici dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja, čiji je on član odbora, zlostavljali druge ljude. Javnost ga poziva da odstupi sa svoje pozicije piše The Sun.

Naoružani rendžeri u afričkim parkovima optuženi su za mučenje osumnjičenih krivolovaca i silovanje ljudi iz afričkih plemena. Kako navodi desetak svjedoka u zlostavljanju su navodno koristili metodu ljuljačke koja uključuje to da se žrtvu zaveže, a dok ona visi u zraku vrti je se, ljulja i udara palicama. Tvrdi se kako ova metoda mučene ljude tjera da progovore.

Ovo nije prvi ovakav slučaj, ranije u siječnju 2024. godine protiv čuvara African Parksa podnesene su optužnice za mučenje i silovanje pripadnika naroda Baka u Republici Kongo.

Najnovije optužbe pojavile su se u novoj knjizi „Poduzetnici u divljini“ nizozemskog novinara Oliviera van Beemena, koji je proveo tri godine istražujući dobrotvornu organizaciju. Prikupio je svjedočanstva iz prve ruke od žrtava, počinitelja zlostavljanja, kao bivših i sadašnjih čuvara African Parksa.

„Ne traje dugo jer jako boli. Kada osoba visi tamo gore, govori i priznaje sve što želiš, čak i ono što ne zna“, ovako je Foster Kalunga koji je bio dobrotvorni rendžer u Zambiji pet godina do 2022. opisao metodu mučenja zvanu ljuljačka.

image
Yaroslav Sabitov/Pa Images/Profimedia/Yaroslav Sabitov/pa Images/profimedia

African Parks - čiji je princ Harry bio predsjednik šest godina prije nego što se pridružio njegovom odboru prošle godine - ima sjedište u Južnoj Africi, ali radi diljem kontinenta. Dobrotvorna organizacija, financirana britanskom pomoći, slavnim osobama i američkim milijarderima, radi na obnovi i upravljanju nacionalnim parkovima u partnerstvu s vladama i lokalnim zajednicama.

Etienne Koliwa, bivši zaposlenik u parku Garamba u DRC-u, rekao je da instruktori primjenjuju agresivan vojni pristup zaštiti divljih životinja. Objašnjava kako čuvari najčešće dolaze iz Izraela, Francuske ili Južne Afrike, a na lovokradice gledaju kao na neprijatelje koje treba neutralizirati.

Iz African Parksa rekli su da je Koliwa otpušten zbog krivolova na bivola i bradavičastu svinju. Autor Van Beeman poručuje da bi princ Harry i odbor trebali preispitati svoje uloge u organizaciji.

Odgovarajući na tvrdnje iz African Parksa poručuju kako je autor pristran, a njegova knjiga manjkava.

“African Parks djeluju više od 20 godina, s dugoročnim ugovorima s 12 različitih suverenih vlada i brojnim tradicionalnim vlastima. Dobili smo financijska sredstva od većine globalnih institucija koje sve zahtijevaju detaljne postupke provjere, kao i povremene revizije“, nadodala je dobrotvorna organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:20