SAMANTHA MORTON

ZVIJEZDA 'ŽIVIH MRTVACA' EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI 'Zbog uloge okrutne Alphe opet bih obrijala glavu, ali na jedan ekstrem nitko me ne može nagovoriti'

 
 Profimedia

Kada je televizijska kuća AMC u listopadu 2010. izbacila prvu epizodu "Živih mrtvaca" mnogi su odmah vidjeli da je riječ o proizvodu koji će ispisati televizijsku povijest. I bili su u pravu.

Robert Kirkman, kreator postapokaliptične zombi serije prije 17 godina nije ni sanjao da će likovi iz njegovog stripa 'The Walking Dead' zaživjeti na malim ekranima, a kamoli da će serija srušiti brojne rekorde gledanosti.

Iako je s godinama počela gubiti fanove, oni koji su uspjeli 'preživjeti' nepotrebnu i poprilično dosadnu sedmu i osmu sezonu (pa čak i dijelove pete i šeste) sada su konačno opet došli na svoje. Nova 'šefica', scenaristica Angela Kang devetom i desetom sezonom donijela je ono što se dugo čekalo (zanemarimo li blesavi odlazak glavnog glumca Andrewa Lincolna) - novu negativku Alphu.

Mislili smo da nema dostatne zamjene brutalnom Neganu, ali Alpha, vođa skupine koji se nazivaju 'Šaptači', a koji se kreću u čoporu zombija te se maskiraju njihovim oguljenim licima, svojom nam je izvedbom pokazala da 'Živi mrtvaci' još uvijek žive, pa premda i samo kod najzagriženijih obožavatelja. Nemilosrdnu Alphu igra britanska glumica Samantha Morton (42), koja iza sebe ima dvije nominacije za Oscara i koju mnogi pamte iz filmova 'Specijalni izvještaj' Stevena Spielberga i 'Biti najbolji' redatelja Woodyja Allena.

Seriju nije gledala

Sa Samanthom smo uoči drugog dijela 10. sezone koja se prikazuje ponedjeljkom u 22 sata na kanalu FOX, imali priliku i razgovarati. S druge strane telefona, dočekao nas je ugodan i veseo glas, potpuno drugačiji od njenog lika koji tumači u seriji.

- Nikad nisam imala priliku ovako nešto odigrati. Obožavam hororce, a u James Bond filmovima uvijek su mi bili zanimljiviji negativci. Uloga mi je zato došla kao naručena - govori nam Samantha. U jednu od najgledanijih serija u posljednjem desetljeću ušetala je 2019., i to bez da ju je uopće gledala.

- Živim na farmi, imam troje djece, puno životinja i ne gledam često televiziju. Nisam znala ništa o seriji, sjećam se jedino da sam prije nekoliko godina vidjela poster 'Živih mrtvaca' na autoputu - smije se. Kada su joj ponudili ulogu, krenulo je, kaže, veliko istraživanje.

- Bila sam oduševljena, ali i nervozna u isto vrijeme. Osjećala sam veliku odgovornost jer su od Alphe i fanovi stripa puno očekivali - kaže. Dodaje da Alphu ne vidi kao negativca.

- Ne mislim da je loša, mislim da je brutalni vođa koji samo radi svoj posao i koji mora donijeti neke teške odluke. Vrlo je animalistička i tijekom apokalipse izgubila je velik dio ljudskosti. No, to ne znači da nema osjećaja. Ako bolje pogledate, ona nije prva krenula u rat... Morala se boriti za svoje, oteli su joj kćer i prvi su prolili krv.

Zombiji su strašni, ali ljudi su joj strašniji. Serija je zapravo odraz društva. Tko su danas živi mrtvaci, jesmo li to mi? Usamljeni smo, društvo je otuđeno, vezani smo za mobitele, ne dižemo glavu gore – govori nam. Dodaje da joj zbog današnjeg brzog načina života, život u 'izolaciji' itekako odgovara.

- Uživam u tišini, a u slučaju zombi apokalipse mir bih našla u crkvi. Sjela bih i pomolila se - kaže.

Opet bih se obrijala

Zbog serije je glumica morala obrijati glavu. Iako joj je to, kaže, teško palo, napravila bi to opet. No, kada govorimo o debljanju ili mršavljenju zbog uloge, tu ipak povlači crtu.

- Volim izazove, ali u mojim godinama, mislim da bi to, sa zdravstvenog stajališta, bilo dosta neozbiljno i opasno - kaže Samantha koja je za potrebe uloge ex-Yu vojnikinje u seriji 'The Last Panthers' u kojem glumi s našim Goranom Bogdanom morala provesti sate i sate u teretani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:39