PRIJETNJE IZ BANJA LUKE ZBOG 'MAESTRALA'

Srpski mediji: 'Ako Gotovina ode u BiH, uhitit će ga!' Tužiteljstvo BiH: 'Nećemo, tjeralica ne postoji'

Vlasti Republike Srpske uhitit će ga na granici zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1995., piše Press
 Ronald Goršić / CROPIX

Ako Ante Gotovina , kako je sam najavio, krene u Sarajevo "probati ćevape" , vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uhitit će ga na granici zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u akciji "Maestral" u ljeto 1995. godine, u kojoj je ubijeno najmanje 650 i protjerano 120 tisuća srpskih civila, navodi Press .

Predstavnici Republike Srpske poručuju da nadležne pravosudne institucije "moraju notornog ratnog zločinca strpati iza rešetaka zbog krvavih tragova koje je ostavio na zapadu Republike Srpske i BiH".

Šef Ureda Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina Simo Tuševljak podsjeća da je Tužiteljstvu BiH još 30. lipnja 2009. godine dostavljena kaznena prijava protiv Ante Gotovine i još 14 osoba. Kako kaže Tuševljak, njih se sumnjiči da su od 8. do 17. rujna 1995. u sklopu zajedničke akcije Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH pod nazivom "Maestral" na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120 tisuća srpskih civila.

Osim Gotovine, na popisu osumnjičenih nalaze se Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

Tuševljak ističe da, s obzirom da je u prvostupanjskom postupku pred Haaškim sudom sam Gotovina jednom izjavio da "nije kriv za zločine koji su počinjeni nakon "Oluje" jer je u to vrijeme ratovao u BiH", bi ovo priznanje trebalo biti krunski dokaz u prilog optužbi da je odgovoran za zločine nad Srbima u "Maestralu".

Tužiteljstvo BiH: 'Tjeralice nema!'

Tužiteljstvo BiH nije podiglo tjeralicu, ni u slučaju Gotovine, niti ostalih pobrojanih hrvatskih vojnih dužnosnika, piše sarajevski portal Klix.ba .

Ono što je za Klix.ba rečeno u Tužiteljstvu BiH je to da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nam nisu mogli reći je li među njima i Gotovina. "Da bi netko bio uhićen u vezi sa ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana tjeralica, koje sada nema", potvrđeno je u Tužiteljstvu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:17