NEZAUSTAVLJIVI BRYANI

NAJBOLJI TENISKI PAR SVIJETA ZAUSTAVIO IVANA DODIGA I MARCELA MELA Hrvatska ipak bez naslova u Wimbledonu

Ivan Dodig je mogao postati drugi Hrvat s Grand Slam naslovom u paru. Prvi je bio Nikola Pilić, koji je s Francuzom Barthesom osvojio US Open 1970. godine
 AFP

Hrvatski tenisač Ivan Dodig i Brazilac Marcelo Melo poraženi su u finalu Wimbledona u konkurenciji parova od Amerikanaca Mikea i Boba Bryana 6:3, 3:6, 4:6, 4:6.

Ivan Dodig je mogao postati drugi Hrvat s Grand Slam naslovom u paru. Prvi je bio Nikola Pilić, koji je s Francuzom Barthesom osvojio US Open 1970. godine. No, Dodig se pridružio Goranu Ivaniševiću koji je dvaput u parovima igrao finale Roland Garrosa, ali nije otišao do kraja.

Hrvatsko - brazilski par sjajno je otvorio finale. Uz dva 'breaka' poveli su 5:0. Braća Bryan su vratila jedan izgubljeni servis, no Dodig je kod 5:3 odlično odservirao za 6:3 i vodstvo 1:0 u setovima. U drugom setu je uslijedio odgovor američkih blizanaca. Poveli su 3:0, uz oduzeti Dodigov servis, i potom zadržali prednost do kraja seta za 6:3 i 1:1. Treći set je imao identičan rasplet kao i drugi. Amerikanci su rano napravili break i potom zadržali prednost za 6:4. U četvrtom setu oba su para držala svoj servis do rezultata 4:4, a tada Amerikanci rade 'break' i zatim servisom potvrđuju pobjedu.

Dodigu i Melu je ovo bio prvi plasman u finale parova na Grand Slam turnirima. Štoviše, naš tenisač nikad nije osvojio ni ATP turnir u konkurenciji parova, za razliku od Mela koji ima 11 naslova.

- Dodig i Melo su bili stvarno vrući na početku finala. Učinili su nam itekako ružnim otvaranje meča. No, nismo paničarili, znali smo da moramo samo pronaći naš ritam i da ćemo time ući u ovaj finale. Počeli smo ih stiskati na servis, a kada smo napravili prvi break sve je počelo biti znatno lakše za nas - rekao je Bob Bryan, dok je Mike dodao:

- Teško je bilo očekivati da ćemo sve ovo napraviti unatrag godinu dana. No, moram se vratiti na Wimbledon i Olimpijske igre. Kada smo prošle godine u Londonu osvojili zlato to nam je s leđa bacilo ogroman pritisak. Nakon toga je sve lakše, pa makar imali i 35 godina.

Braći Bryant ovo je 15 Grand Slam naslov, a današnjom pobjedom ušli su u povijest kao prvi par s aktualnim naslovima na sva četiri Grand slam turnira, te olimpijskim naslovom. Prošlu godinu su završili trijumfom na US Openu, a ove sezone osvojili su Australian Open, Roland Garros, te sada Wimbledon. Ukoliko i ove godne osvoje US Open postat će tek drugi par u povijesti koji je osvojio sva četiri Grand Slam naslova u kalendarskoj godini. To je uspjelo jedino Australcima Kenu McGregoru i Franku Sedgmanu 1951. godine.

DODIG / MELO - BRYAN / BRYAN 6-3, 3-6, 4-6

ČETVRTI SET: Bob i Mike Bryan osvojili su Wimbledon. Nakon Australije i Pariza, velika braća su uzela i treći Grand Slam sezone. Nažalost, Dodig i Melo nisu imali rješenja za fantastičnu braću i na kraju su se morali zadovoljiti 'malom tacnom'.

TREĆI SET: Bryani su poveli sa 2-1 u setovima. Za hrvatsko-brazilsku kombinaciju bio je koban treći gem kada je Melo poprilično jeftino izgubio servis. Brazilac je u tom gemu promašio dva relativno lagana voleja i tu je priči u trećem setu bio kraj. Nažalost, Amerikanci su na svom servisu nepogrešivi, Dodig i Melo ne mogu se ni približiti breaku.

DRUGI SET: Kraj prvog seta davao je neke naznake da se Bryani bude, a početak drugog dao je konačnu potvrdu. Dodig je već u drugom gemu izgubio servis (dvostruka pogreška na break-loptu) i nakon toga više nije bilo povratka. mala prilika se ukazala kod 4-2, ali na 15-30 Dodig nije iskoristio solidnu priliku da 'probije' braću na mreži.

PRVI SET: Ivan Dodig i Marcelo Melo dva su seta udaljena od wimbledonske titule. Prvi set koji su odigrali protiv Bryana bio je gotovo savršen. Hrvatsko-brazilskoj kombinaciji trebalo je 20 minuta da protiv najboljeg para na svijetu projure do 5-0. Prva mini-kriza se dogodila u petom gemu kada je Dodig sjajnim servisima izvukao dvije break-lopte. Kod 5-1 Melo je izgubio servis, ali dva gema poslije sve je ispravio Međugorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:22