GOTOVE VRUĆINE

STIŽE CIKLONA KOLINDA Sutra će na Jadranu pasti više od 30 litara kiše po četvornom metru

 Goran Mehkek/CROPIX

Četvrti vikend kolovoza u znaku je velike smjene turista i promjene vremena . Na hrvatskim prometnicama danas je bio gust promet prema unutrašnjosti, ali i prema moru.

Očekivano, kilometarske kolone bile su na izlasku s autoceste A1 kod naplate Lučko te na graničnim prijelazima, uz čekanje od 30 do 45 minuta. Zbog prometne nesreće u tunelu Bristovac promet je bio otežan od Zadre prema tunelu Sveti Rok. Usporeno se vozilo na Istarskom ipsilonu, s otoka Krka prema kopnu, duž Jadranske magistrale, na Zagrebačkoj obilaznici te između Zagreba i Bosiljeva.

Do 30 litara kiše!

Srećom, sudeći po gužvama prema Jadranu, i dalje se bilježi veći priljev turista. Međutim, svi koji na odmoru očekujući ljetne vrućine bit će razočarani jer će sutra većinu Hrvatske zahvatiti ciklona Kolinda koja donosi jaku promjenu vremena. Već danas u većem dijelu Hrvatske ujutro je bilo oblačno, a u Zagrebu je padala jaka kiša praćena grmljavinom.

Sutra će pljuskovi i grmljavina prvo zahvatiti sjeverni i dio srednjeg Jadrana. Do večeri će se proširiti na veći dio obale. Ponegdje će pasti više od 30 litara po četvornom metru!

Nestabilno vrijeme zadržat će se cijeli tjedan, a krajem tjedna moguća je još jedna ciklona na našem području. Iako je sasvim izvjesno da više neće biti ljetnih vrućina, to ne znači da trebamo pospremiti kratke hlače i ljetne majice. Prognostičari najavljuju da će sljedećih mjesec dana biti toplo i vrlo toplo, s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 30 Celzijevih stupnjeva.

More i dalje toplo

Hladnije će biti samo u gorju. Svakodnevno će biti duljih sunčanih razdoblja, ali isto tako i povremenih pljuskova i grmljavine koji neće biti obilni. Budući da se u sljedećih sedam dana ne očekuje ni bura, nadolazeće kiše ne bi trebale ohladiti more, čija je temperatura od 20 do 24°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:33