BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
POLUFINALE PH

Split nije dopustio iznenađenje, uvjerljivo je porazio Cibonu te se dvokorakom plasirao u finale

Split u finalu čeka boljeg iz susreta Zadra i Dinama, dok je sezona za Cibonu gotova
Piše: Val KraljevićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 22:05

CIBONA – SPLIT 67:96 (18:26, 15:24, 16:27, 18:19)

ZAGREB – KC Dražen Petrović. Gledatelja 150. Suci: Hadžić, Kruljac i Hordov.

CIBONA: Radovčić 12, Perasović 21p, 4s, Majcunić 4p, 4s, Aranitović 12p, 5a, Ferderber, Kujundžić 3, Katanović 9, Pavković 6, Bandov, Crnogorac.

SPLIT: Funderburk 4p, 4s, Shorter 16p, 8s, Kalajžić 11, Kučić 7p, 4s, Pavin 5, Dubravčić, Ljubičić 2, Tišma 18p, 4s, Sullivan 9p, 6s, Perković 14p, 5a, Runjić 10p, 5s.


Četvorica veličanstvenih u svom posljednjem plesu ipak nisu pripremili iznenađenje. Pobjeda i finale su očekivano otišli na stranu favoriziranog Splita koji će se pokušati nakon 20 godina okruniti trofejom.

Split je u Zagreb došao kao nikad veći favorit, što je i logično kad se u obzir uzmu svi problemi s kojima se Cibona suočava kroz sezonu. Ipak znali su Žuti da se ne smiju opustiti i ući u utakmicu labavo jer je ova ekipa Cibone više puta kroz sezonu pokazala da zna biti itekako opasna ako ih se podcijeni. Samo je u početnim minutama utakmice mirisalo na egal, gdje je najveće probleme gostima radio je jedini "ne" senior u petorci, Josip Pavković. Iako je Cibona igrala dobru obranu, Split je čak devet poena postigao iz koš-faul situacija čiji su tvorci bili Lovre Runjić te dva puta Boris Tišma, dok ih je uz to služio i šut za tri poena. Pogađali su redom Toni Perković, Shannon Shorter te Vito Kučić. Slaven Rimac stalno je rotirao igrače nastojeći tako izmoriti ionako već umornu i "krnju" Cibonu. Sredinom druge četvrtine Mate Kalajžić ukrao je jednu loptu na centru te položio za do tad najvećih 12 poena prednosti (33:21). Važnu figuru je u tim trenucima odigrao mladi Borna Katanović koji je svojom obranom te poenima bio jedan od najzaslužnijih za to što Split nije pobjegao i na veću razliku. Bilo je pak pitanje vremena kad će se to dogoditi, a odgovor smo dobili krajem prvog poluvremena. Vukovima je vidno nestalo energije, što su svakako iskoristili gosti koji su uz tri ukradene lopte u nizu napravili seriju 13:3 te poveli s +19 (46:27). Cibona je također imala velike probleme s napadačkim skokom gostiju iz kojeg su dolazili do drugih napada te poena.

Splićani su nakon povratka s velikog odmora nastavili "gristi" u želji da što prije i bez stresa riješe pitanje pobjednika. To im je i brzo pošlo za rukom jer je četiri minute prije kraja treće četvrtine Perković zakucao za velikih +26 (37:63). Split nije puštao nogu s gasa pa je tako prednost sve više rasla. Posljednjih deset minuta odigrano je u revijalnom tonu, bez prevelikog intenziteta te je Cibona malo kozmetički popravila razliku koja je u jednom trenutku iznosila i preko 30 razlike.

Split u finalu čeka boljeg iz susreta Zadra i Dinama, dok je sezona za Cibonu gotova. Iako je sezona bila sumorna i za zaborav, zauvijek će se pamtiti imena četvorice seniora koji su uz pokojeg juniora ili kadeta gurali te održavali Cibonu na životu. Na njih, trenera te cijeli stručni stožer zasigurno mogu biti ponosni navijači ovog posrnulog velikana, dok će ljeto donijeti odgovore na ona puno važnija pitanja – što i kako dalje?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 13:31