BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
POSEBAN DERBI

Ristovski: Za taj sam klub dao sve od sebe, a kako me tamo dočekuju govori više o njima

Stefan Ristovski i Sandro Kulenović najavili su utakmicu sezone, susret koji bi mogao odlučiti prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. svibanj 2024. 13:05

Stefan Ristovski (32) i Sandro Kulenović (24) Dinamovi su igrači koji su odijevali dres Rijeke. Iskusni majstor Rile bio je dio one velike šampionske Nevere s Kvarnera koja je harala s Matjažom Kekom, a Kule je igrao na Rujevici kao posuđeni igrač maksimirskog kluba.

- Derbi jest svakako na Rujevici, postoji pritisak, ali kad smo mi u pitanju, nije sad to ništa posebno. Imao je Dinamo napetih i jakih ogleda u HNL-u i Europi. Do konca prvenstva ostala su još četiri kola, matematika je jasna, svaki bod može biti presudan, svaki za nas ima krucijalno značenje. Spremni smo, moramo u utakmicu dobro krenuti i nadati se pobjedi - kaže nam Ristovski

Podsjetili smo ga na vrijeme kad je bio dio riječkog sastava i osvajao trofeje. Je li bila bolja ona riječka generacija ili ova današnja koju vodi Željko Sopić?

- Ona naša je bila bolja, naravno. To se vidjelo na terenu. Ali jasno, ova današnja Rijeka je također dobra. Čestitam im, zasluženo su gdje jesu. Dečki svoj posao rade pošteno, pa vidite koliko su utakmica bili bez poraza, koliko dugo nisu primili gol.

Je li Rijeka iznenadila Ristovskog, je li očekivao da će tako dugo, do poraza od Lokomotive držati prvo mjesto?

- Više me iznenadio toliki niz utakmica bez poraza. Taj niz je stvarno za pohvaliti.

Kako se osjeća prije gostovanja na riječkom stadionu, tamo uvijek ima tenzija, pogotovo su riječki navijači nabrijani baš na njega? Da li se posebno na to priprema?

- Naravno da se za to ne pripremam. Uvijek se prije naših utakmica s Rijekom na Rujevici nateže ta tema. Tamo me dočekuju kako me dočekuju... Ja sam za taj klub dao sve od sebe, s ostalima sam donio naslov koji su dugo čekali. S moje strane poštenije nije moglo biti. Poštujem i cijenim Rijeku i poštivat ću je do kraja života. Kad me navijači dočekaju kako me dočekaju, govori više o njima.

Kakvu utakmicu očekuje? Realno, Rijeci igra samo pobjeda, Dinamu bi i bod bio sasvim solidna opcija?

- Zaista ne znam kako će se Rijeka postaviti i igrati. Slažem se, moraju nas pobijediti ako žele ostati u igri za naslov prvaka. Nadam se da će se igrati otvoreni nogomet. A tko je bolji, pokazat će teren.

Rijeka izgleda opasno sa svih strana. S boka posebno, a puno igrača dolazi u završnicu. Kako to zaustaviti, naročito i zbog činjenice da će imati veliki poticaj s tribina i može se očekivati da će Sopićevi dečki jurišati?

- Slažem se da s mnogo strana prijeti opasnost. Igraju s dva niska bloka, služe se kontranapadima, tu najviše traže svoje prilike. Igrali smo s njima dosta puta i znamo odakle dolazi najviše prijetnji. Nemamo se mi tu što previše pripremati za njihovu igru, najbitnija će biti energija. Mi sad imamo sjajnu energiju i ako izađemo s tom energijom, neće biti problema.

image


DAMIR KRAJAC Cropix

Može li Dinamo možda igrati na bod?

- Dinamo nikad ne igra na bod, mi i ne znamo igrati na bod. Mi ćemo krenuti s otvorenim, pobjedničkim gardom.

Zna li na kojoj će poziciji igrati? Desni bek, lijevi bek, stoper?

- Dobro pitanje, ha, ha, ha... Stvarno ne znam. Još nismo odlučili i radili na tome, ha, ha, ha...

Nego, puno se pričalo o njegovim potezima ove sezone. Šamar koji je udijelio u Osijeku, hvatanje za vrat s Varaždinom, pa sad uzimanje djeteta iz zagrljaja zaštitara u zadnjoj varaždinskoj utakmici... Što se događa, je li to samo dio njegovog karaktera?

- Ne ponosim se s time, to je sigurno. No, to jest dio nogometa. Osobno sam više strastveniji čovjek. Sad mi ne pada napamet to detaljnije objašnjavati. Zaključujem da se definitivno se time ne ponosim i znam da to nije dobar primjer bilo kome - zaključio je Ristovski

A kako na derbi gleda Sandro Kulenović?

- Sigurno da je pred nama veliki derbi. Ali mi se pripremamo kao za svaku drugu utakmicu. Idemo po pobjedi i to je to - kaže Kule u uvodu

Hoće li prvenstvo biti gotovo ako Dinamo pobijedi i pobjegne na četiri boda fore?

- Ne, neće biti gotovo. Nakon Rijeke imamo odigrati još tri utakmice. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, kako smo išli i do sada. Svaka sljedeća je najvažnija. Nije to neka floskula, to je jednostavno tako.

Protiv Lokomotive, kad je zabio pogodak, nije slavio. Hoće li slaviti ako zabije protiv Rijeke? Mogao bi hipotetski to biti gol koji će odlučiti prvenstvo...

- Emotivan sam čovjek i igrač. Ne mogu sad kazati kakve bi me emocije nosile u trenutku kad bih eventualno zabio na Rujevici. No sigurno jest da imam veliki respekt prema Rijeci. Tamo sam proživio jako lijepe trenutke. Ako zabijem, ponašat ću se u skladu s time.

Bi li se složio s konstatacijom da je Dinamo u uzlaznoj formi, a da je Rijeka u nekom padu u zadnje vrijeme?

- Ne bih se složio da je Rijeka u padu. Pa vidjeli ste da su do poraza protiv Lokomotive imali na kontu samo pobjede bez primljenog gola. Igrali su defenzivno jako čvrsto. I zabijali golove nakon prekida. Alo tako je to obično, kad pobjeđuješ u nizu, ne može svaka utakmica biti bajna. Imali smo i mi neke utakmice gdje nas je pomazila sreća, ali u prvom dijelu sezone smo imali ogleda gdje nas nije pomazila. Sad nam se to negdje vraća. Ne, Rijeka sigurno nije u silaznoj putanji. Pa stanje na ljestvici to pokazuje, samo bod zaostaju iz nas. Ako želimo pobijediti, moramo na Rujevici biti na maksimumu.

Pjaca, Pašalić, Marić, Fruk... Kad spomenemo ta imena, koga bi se Dinamo trebao najviše plašiti?

- Ne bih pretjerano o individualcima. Rijeka ima izrazito dobre individualce, ali njihova najveća snaga jest kolektiv. Dosta su rotirali, a uvijek je netko kod njih iskočio. Kod njih recimo nitko ne iskače posebno kad se radi o zabijenim golovima. Oni će ići na sve ili ništa, to im jedino preostaje ako žele osvojiti naslov prvaka. Moramo na to biti spremni.

Kule se preporodio otkako je Jakirović promijenio sustav igre i otkako Modri igraju s dva napadača. To mu očito odgovara.

- Da, odgovara mi. I kad sam igrao u drugim klubovima u sustavi s dvije špice, odgovaralo mi je. Pogotovo mi sad odgovara kad igram u paru na najboljim hrvatskim špic igračem Brunom Petkovićem. On je veliki lider i jako inteligentan igrač koji mi jako puno pomaže na terenu, Uz njega mi je puno lakše i taktički. Puno razgovaram s njim, paše mi ovakva igra.

Što mu Petković kaže?

- Petko dosta skenira protivnika i situaciju na terenu. Kaže mi gdje mi možda mogli imati prostora, kako se kretati, gdje da krenem ja, gdje će on... Puno mi lakše kad vidim da on brine o svemu tome.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Koliko Rijeku može podići puna Rujevica?

- Puno, definitivno puno. Atmosfera će biti paklena. Znamo što nas čeka, ali imamo mi dovoljno iskustva. Točnije, igrača s iskustvom u takvim utakmicama. Znaju kako je igrati pod takvim pritiskom i u takvoj atmosferi. Oni su igrali u puno žešćim atmosferama nego što je Rujevica.

Da li vas kad promašujete vi u napadu, ‘špotaju‘ dečki iz obrane?

- Ne, nema toga kod nas. I kad smo bilo u teškim situacijama u prvom dijelu sezone, nitko nije upirao prstom u nikoga. Mi smo složni, to je velika kvaliteta Dinama. Dosta se družimo, ne može se cijelo vrijeme misliti na utakmice, to bi nas pojelo. Kad smo u Maksimiru u karanteni, igramo bilijar, pikado... - kaže Kulenović

Dinamo stvara puno šansi, ali i dosta promašuje. Na kraju se moglo dogoditi da i Dinamo primi pogodak...

- Istina je da stvaramo dosta šansu otkako igramo u novom sustavu. Realizacija bi mogla biti bolja. Međutim, jako dobro se branimo, protivnici nam stvaraju malo prilika, a kad neku i stvore, onda je tu Nevistić, ili netko iz obrane - zaključio je Kulenović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 13:07