Moris Valinčić

 MARKO JURINEC Cropix
NOVI PROBLEMI

Loše vijesti za HNL prvoligaša: Jedan igrač ide na artroskopski zahvat, još dvojica su ‘aut‘

Jasan je to znak da se mladim igračima treba pažljivo dozirati napore
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. travanj 2024. 14:02

Djelovalo je sve optimalno glede zdravstvenog kartona, ali od utorka se situacija bitno promijenila. Najlošija vijest jest da je Moris Valinčić obavio preglede i zaključeno je da bolovi u njegovom koljenu iziskuju artroskopski zahvat.

U pitanju je menisk, koji je Valinčića već duže opterećivao, ali se nakon Osijeka bol značajno povećala. Na artroskopiju će ići čim prije kako bi bio spreman za početak priprema...

Roster je dovoljno širok

Drugi igrač koji ima problema jest Antonio Maurić. Mladi reprezentativac već je imao nekoliko puta istegnuća stražnjeg dijela bedrenog mišića, a sad je opet osjetio na istom mjestu “zatezanje”. To upućuje na preopterećenost te će Maurić preventivno odmoriti i preskočiti Slaven Belupo. Ista priča vrijedi i za 16-godišnjeg reprezentativca Dukana Ahmetija. Zbog brojnih utakmica za kadete i juniore, za reprezentaciju s kojom ide na Euro, uz jake treninge sa seniorima, došlo je do “zamora mišića”. Ahmeti će i u kontekstu osvježavanja za Euro odmoriti da ne bi došlo do nekih komplikacija.

Kako su ovo dva U-21 reprezentativca i jedan U-17, jasan je to znak da se mladim igračima treba pažljivo dozirati napore. Najgore ih je samo non stop gurati u vatru, a najprimjerenije postupno im jačati ritmove, kako se ne bi kompromitirao razvoj i opće sazrijevanje. Valinčić je odigrao 23 utakmice ove sezone, koliko mu je i broj na dresu, prosječno 69 minuta. Maurić je imao 19 nastupa uz prosjek 63 minute. Dukan je u seniorima imao “par minuta” na Rujevici, ali je za svoje godine (16) u non stop ritmu omladinske prve lige i reprezentativnih obveza.

Inače, Valinčić je podigao tržišnu vrijednost sa 300 na 750 tisuća eura u ovoj sezoni, dok je Maurić sa 50 skočio na 350 tisuća eura. To su markeri napredovanja...

Dobra vijest je da se Advan Kadušić priključio treninzima nakon što je zbog mišićnog zatezanja preskočio gostovanje u Osijeku. Još jedna dobra vijest je da se u utorak prvi puta punom treningu pridružio Frano Mlinar. Nakon frakture tibije na Rujevici i skoro tri mjeseca pauze, Mlinar je sad u pogonu i treba vidjeti koliko će mu trebati da uhvati “daha za igru”.
Paolo Tramezzani će za susret sa Slavenom Belupom u petak, dakle, biti lišen požutjelog Vuka, Valinčića, Maurića, Ahmetija i Mlinara. Roster je dovoljno širok da se kompenziraju manjkovi.

Inače, Slaven Belupo još ima ukupno bolji skor od Istre (61 utakmica, 20 prema 17 pobjeda, uz 24 remija), dok je u Puli bolja domaća momčad (30- 15-12-3).

Zahtjevna utakmica

No, domaća statistika, iako sa 63 % osvojenih bodova prema 23 % gostiju, može biti protumačena i kao 15 pozitivnih ishoda Slavena Belupa (remi, pobjeda), što je visokih 50 %. Jednostavno je zaključiti da Zeleno-žute sutra očekuje vrlo zahtjevna utakmica, kao što je bila jesenas, kad su golovima Mlinara (u početku) i potom Ercega (u finišu) teškom mukom slomili otpor gostiju.
U posljednjih deset domaćih utakmica Istra ima 4 pobjede, 4 remija i 2 poraza. Dakle, 6 od 10 utakmica nije pobijedila, što može biti jasan znak upozorenja kompliciranosti dvoboja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:02