IVAN PERIC Cropix
OSJEČKA MINA

O naslovu prvaka odlučivat će Rujevica, ali i Osječani: Ove su sezone dobrano namučili i Dinamo i Rijeku

Dinamo se protiv Osijeka triput vadio na izdisaju utakmica, Rijeka nije uspjela slaviti u Opus Areni
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. travanj 2024. 19:13

Nakon međusobnog okršaja Rijeke i Dinama na Rujevici, do kraja prvenstvene utrke ostat će još tri kola.

Dinamo će biti domaćin Osijeku i Rudešu (posljednje kolo), a gostuje u Koprivnici kod Slavena Belupa. Rijeka će, pak, poslije velikoga derbija dvaput gostovati – najprije u Varaždinu, potom u Osijeku, a u zadnjem će kolu biti domaćin Slavenu Belupu.

Ozbiljna prepreka

I na prvi se pogled može zaključiti kako će i Dinamu i Rijeci najzahtjevnije utakmice poslije međusobnog dvoboja biti one s Osijekom, svakako najkvalitetnijom momčadi od tri suparnika koja će se sučeliti vodećem dvojcu. K tome, Osijek se s Lokomotivom bori za četvrto mjesto i plasman u Europu, veliki je ulog u igri i sigurno će Osječani pokušati biti na svom maksimumu.

U tri dosadašnje utakmice protiv osječkog sastava Dinamo je dvaput pobijedio i jednom remizirao. Prvi su se put ove sezone Osječani i Zagrepčani sučelili 3. rujna u Opus Areni, bilo je to samo tri dana nakon potopa Plavih u Pragu i teškog, šokantnog 1:4 poraza u doigravanju za plasman u Europsku ligu protiv Sparte. A i u Osijeku je Dinamo opasno živio do samoga izdisaja dvoboja...

Domaćin je, naime, do 70. minute vodio 2:0 zgodicima Miereza i Bukvića, Zagrepčani su bili pred novim nokautom, a onda je uslijedio rezultatski preokret. Najprije je Emreli smanjilo prednost Osijeka, da bi Petković iz dva kaznena udarca, u 87. i 90+9. minuti, postigao dva pogotka i donio Plavima bodove koji su ih oživjeli nakon infarktnoga Praga.

I u Zagrebu je bilo “čupavo” do samoga kraja dvoboja! Bulat je u 24. minuti donio Dinamu vodstvo, propustili su potom Plavi niz prigoda, a onda je u 75. minuti uslijedio šok – Matković je, naime, nakon velike pogreške i istrčavanja u prazno vratara Zagorca izjednačio. Dinamo je grčevito tražio drugi pogodak i do njega je došao u 90. minuti, strijelac je bio Vidović za 2:1 pobjedu.

Početkom ožujka Osijek je opet ugostio Zagrepčane i ta je utakmica okončana remijem. I opet se Dinamo spašavao u zadnjim trenucima dvoboja - Bukvić je u 26. minuti postigao pogodak za Osijek, a u četvrtoj minuti sudačke nadoknade izjednačio je Kulenović i postavio konačnih 1:1! Na tri dosadašnje utakmice, eto, Dinamo je do bodova protiv Osijeka dolazio “minutu do 12”, u trenucima kad je utakmica “umirala”.

Rijeka je dvaput doma svladala Osječane, prvu su utakmicu na Rujevici odigrali sredinom rujna i završilo je 2:1 za domaćina. Dvostruki je strijelac za Rijeku bio Pjaca (47. i 55. minuta), dok je pogodak za Osijek postigao Pušić (85.).

Hodžina eksplozija

Početkom prosinca Osječani su ugostili Rijeku u svojoj Opus Areni, taj je dvoboj okončan bez pogodaka, mreže su mirovale. A u ožujku se na Rujevici Rijeka lako obračunala s Osječanima, završilo je 3:0. Bio je to “one man show” Veldina Hodže, koji je s tri pogotka (21., 23. i 62. minuta) “pomeo” goste, odigravši najbolju utakmicu u karijeri.

I Dinamo i Rijeka osvojili su dosad protiv Osijeka po sedam bodova, Rijeka je u tim dvjema pobjedama kudikamo lakše dolazila do uspjeha od Dinama, koji je u sva tri navrata praktički “iskopao” bodove u posljednjim trenucima dvoboja.

OSIJEK S DINAMOM OVE SEZONE

HRVATSKA LIGA 03/09/23.

Osijek - Dinamo 2:3

HRVATSKA LIGA 25/11/23.

Dinamo - Osijek 2:1

HRVATSKA LIGA 03/03/24.

Osijek - Dinamo 1:1

HRVATSKA LIGA 11/05/24.

Dinamo - Osijek 19:30

OSIJEK S RIJEKOM OVE SEZONE

HRVATSKA LIGA 16/09/23.

Rijeka - Osijek 2:1

HRVATSKA LIGA 02/12/23.

Osijek - Rijeka 0:0

HRVATSKA LIGA 10/03/24.

Rijeka - Osijek 3:0

HRVATSKA LIGA 19/05/24.

Osijek - Rijeka 19.30

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:13