Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

 MAGI HAROUN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
MANCHESTER CITY ILI ARSENAL?

Dan odluke u Engleskoj: Gvardiol i Kovačić na korak do naslova, s titulom bi ponovili uspjeh hrvatskog dvojca

‘Dok god postoji i mrvica nade mi ćemo se boriti‘, rekao je trener Arsenala Mikel Arteta
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 19. svibanj 2024. 07:13

U nedjelju su, s početkom od 17 sati po hrvatskom vremenu, na rasporedu utakmice posljednjeg, 38. kola Premier lige, uz samo jedno i najvažnije pitanje - tko će biti prvak Engleske, branitelj naslova Manchester City ili Arsenal, koji na titulu čeka već 20 godina, od sezone ‘Nepobjedivih’.

Prije posljednjih 90 minuta ove sezone Premier lige Manchester City ima dva boda prednosti u odnosu na Arsenal (88-86), a londonski sastav ima za jedan pogodak bolju gol-razliku. Računica za momčad menadžera Josepa Guardiole je vrlo jasna - pobjeda u dvoboju protiv West Hama na Etihadu garantira Manchester Cityju tri stvari, obranu naslova prvaka, šesti naslov prvaka Engleske u posljednjih sedam sezona, dok će Građani u slučaju da obrane status velikog papirnatog favorita postati prva momčad u elitnom razredu engleskog nogometa koja je četiri puta zaredom osvojila titulu.

Prvorazredna senzacija

Za 99 posto analitičara, ali i navijača, na prvi pogled šampionska utrka već je završena i prije posljednjeg kola, a Manchester City samo mora odraditi posljednji ispit s obzirom na to da praktički nitko ne daje londonskim Čekićarima niti mrvicu izgleda za iznenađenje na Etihadu. No, za Arsenal, kako god, ipak postoji ono zrno nade, jer nogomet je nebrojeno puta potvrdio svoju nepredvidivost i priuštio svakakve zaplete i rasplete, iako bi, realno, današnji kiks Manchester Cityja u posljednjih 90 minuta bio prvorazredna senzacija, uz dodatak da u tom slučaju Arsenal za osvajanje titule na svom travnjaku mora pobijediti Everton, kojem, kao niti West Hamu, zadnja utakmica u sezoni u rezultatskom smislu ne znači ama baš ništa. No kako god, treba je odigrati, pa tako i Manchester City tek treba osvojiti “već osvojenu” titulu.

image

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

ACTION PLUS SPORTS IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

West Ham je u posljednjih 17 posjeta Etihadu izgubio 15 puta, dok Manchester City na svom travnjaku nije poražen u posljednje 43 utakmice. Prije deset godina Građani su do svojeg drugog naslova prvaka stigli upravo nakon što su na Etihadu pobijedili današnjeg suparnika 2:0. Tada je za dva boda iza Građana ostao Liverpool, a Cityjevi junaci bili su Nasri i Kompany, koji su zabili za pobjedu.

- Ako postanemo prva momčad koja će četiri puta zaredom osvojiti naslov prvaka Engleske, onda ćemo valjda napokon zaslužiti i respekt nogometnog svijeta. Vrlo često se naslovi Manchester Cityja vezuju uz financijsku moć, jasno je da do uspjeha ne možete stići bez novca za dovođenje kvalitetnih igrača, ali primjerice, u ovoj sezoni od nas su novca više potrošili Manchester United, Chelsea i Arsenal, pa se ne nalaze u poziciji u kakvoj se sada mi nalazimo. No, ništa još nije gotovo, pripremili smo se za jako teških 90 minuta u kojima će nam biti izrazito važna o podrška naših navijača - istaknuo je menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola.

Ovo je također prigoda za hrvatski dvojac u redovima Građana da nastavi berbu trofeja otkad su prošlog ljeta stigli na Etihad. Naime, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić dosad su s Građanima već osvojili Europski superkup i Klupsko SP, sada imaju meč-loptu za Premier ligu, a čeka ih još i finale FA kupa protiv Manchester Uniteda 25. svibnja. Gvardiol se u posljednje vrijeme, osim obavljanja obrambenih zadaća, istaknuo i golovima (pet u nešto više od mjesec dana), dok je u sve boljoj formi i Mateo Kovačić, koji je dobio i pohvale menadžera Guardiole za svoje nastupe. Prema medijskim najavama, obojica bi trebali biti u početnom sastavu u današnjem dvoboju protiv West Hama, a ako na kraju i slave, pridružit će se Dejan Lovrenu, koji je Premier ligu osvojio s Liverpoolom 2020. godine, te Andreju Kramariću, koji je bio član Leicestera kada je ovaj klub uzeo titulu prvaka 2016., iako je drugi dio te sezone proveo na posudbi u Hoffenheimu.

Opušteni Čekićari

Veliki adut Građana ponovno će biti i Erling Haaland, koji je s dva pogotka na gostovanju kod Tottenhama otvorio Manchester Cityju put prema obrani naslova. Norveški napadač porušio je sve moguće rekorde od kada re prije dvije godine stigao na Etihad. Haaland će gotovo sigurno ponovno biti najbolji strijelac lige, uz dodatak da je Norvežanin postigao 63 gola u 65 nastupa u Premier ligi, što do sada nije uspjelo niti jednom drugom igraču.

image

Erling Haaland

BEN STANSALL Afp

I dok Manchester City sanja ulazak u povijest Premier lige, West Ham je praktički već na odmoru. Menadžer David Moyes oprašta se danas na Etihadu od klupe londonskih Čekićara uz osvojeni naslov pobjednika Konferencijske lige prošle sezone. Ozračje u redovima londonskog sastava prije posjeta Etihadu je slično kao i u redovima Fulhama prije dvoboja protiv Manchester Cityja, krajnje opušteno, i svi jedva čekaju da krenu na odmor, a bijes navijača Arsenala navukao je i sam Moyes, iako je nastojao biti šaljiv...

- Moji igrači su dosta opušteni prije posljednje utakmice, što je na određeni način i normalno. S ovakvim pristupom imali bi problema pobijediti i U-14 momčad Manchester Cityja, ali ne treba nitko sumnjati u našu poštenu utakmicu. Ne zanima nas tko će biti prvak, a učinit ćemo sve što je u našoj moći da odigramo na Etihadu što je moguće bolju utakmicu - istaknuo je menadžer West Hama David Moyes.

image

Mikel Arteta i Pep Guardiola

MARK COSGROVE/NEWS IMAGES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Arsenal, pak, na Emiratesu dočekuje Everton, nada se pobjedi i kiksu Manchester Cityja.

- Naša borba za naslov prvaka je još živa, dok god postoji i mrvica nade mi ćemo se boriti - zaključio je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

No, koliko god se Arteta nadao i koliko god Topnici imali još jednu vrhunsku sezonu, čak i bolju nego je bila prošla, Manchester City je tak koji se pita, a Građani su na milimetar udaljeni od novog naslova prvaka...

Parovi 38. kola Premier lige

Nedjelja:
ARSENAL - EVERTON (17, Arenasport 3)

BRENTFORD - NEWCASTLE (17)

BRIGHTON - MAN. UNITED (17)

BURNLEY - NOTTINGHAM FOREST (17)

CHELSEA - BOURNEMOUTH (17)

CRYSTAL PALACE - ASTON VILLA (17)

LIVERPOOL - WOLVERHAMTPON (17, Arenasport 2)

LUTON - FULHAM (17)

MAN. CITY - WEST HAM (17)

SHEFFIELD UTD. - TOTTENHAM (17)

Osnovan: 1880.

Stadion: Etihad (53.400)

Trofeji: 9 naslova prvaka, 7 FA kupova, 8 Liga kupova, 6 Community Shieldova, 1 Liga prvaka, 1 Kup kupova, 1 Europski superkup, 1 Klupsko SP

Vrijednost momčadi: 1,27 milijardi eura

Najskuplji igrač: Erling Haaland (180 milijuna eura)

Broj reprezentativaca: 18

Broj stranih igrača: 16

Osnovan: 1886.

Stadion: Emirates (60.704)

Trofeji: 13 naslova prvaka, 14 FA kupova, 2 Liga kupa, 17 Community Shieldova, 1 Kup kupova

Vrijednost momčadi: 1,12 milijardi eura

Najskuplji igrač: Bukayo Saka (130 milijuna eura)

Broj reprezentativaca: 20

Broj stranih igrača: 18

Rezultati u Premier ligi u 2024. godini

MANCHESTER CITY U LIGI U 2024.

Tottenham - Man. City 0:2

Fulham - Man. City 0:2

Man. City - Wolverhampton 5:1

Nottingham F. - Man. City 0:2

Brighton - Man. City 0:2

Man. City - Luton 5:1

C. Palace - Man. City 2:4

Man. City - Aston Villa 4:1

Man. City - Arsenal 0:0

Liverpool - Man. City 1:1

Man. City - Man. United 3:1

Bournemouth - Man. City 0:1

Man. City - Brentford 1:0

Man. City - Chelsea 1:1

Man. City - Everton 2:0

Brentford - Man. City 1:3

Man. City - Burnley 3:1

Newcastle - Man. City 2:3

ARSENAL U LIGI U 2024.

Man. United - Arsenal 0:1

Arsenal - Bournemouth 3:0

Tottenham - Arsenal 2:3

Arsenal - Chelsea 5:0

Wolverhampton - Arsenal 0:2

Arsenal - Aston Villa 0:2

Brighton - Arsenal 0:3

Arsenal - Luton 2:0

Man. City - Arsenal 0:0

Arsenal - Brentford 2:1

Sheffield U. - Arsenal 0:6

Arsenal - Newcastle 4:1

Burnley - Arsenal 0:5

West Ham - Arsenal 0:6

Arsenal - Liverpool 3:1

Nottingham F. - Arsenal 1:2

Arsenal - C. Palace 5:0

Sjena financijskih nepravilnosti nad sjajnim rezultatima

Manchester City dominira engleskim nogometom, ali i na dan kada gotovo svi na Otoku očekuju šesti naslov prvaka Engleske za Građane u posljednjih sedam sezona ipak postoji i nešto što baca sjenu na spomenutu dominaciju. Manchester City, naime, tek treba izboriti pobjedu u sudskom procesu u kojem ga se u čak 115 točaka optužuje za financijske nepravilnosti u poslovanju. Everton i Nottingham Forest u ovoj sezoni su već zbog sličnih prijestupa kažnjeni oduzimanjem bodova, no City bi mogao imati puno veće probleme iako su na Etihadu očekivano odbacili sve optužbe. Početak procesa najavljen je za ovu godinu, a do konačne presude moglo bi, po tvrdnjama engleskih medija, proći barem još godinu dana. (kg)

Foden izabran za igrača sezone u Premier ligi

Vezni igrač engleske reprezentacije i Manchester Cityja Phil Foden (23) izabran je za najboljeg igrača sezone u Premier ligi, objavio je elitni razred engleskog nogometa. Foden je ove sezone zabio 17 golova i upisao osam asistencija u 34 ligaške utakmice i bio je jedan od ključnih igrača Građana u lovu na četvrti uzastopni naslov engleskog prvaka. Ovo je peta uzastopna sezona u kojoj nagrada za najboljeg igrača ide u Manchester City. (h)

Linker
19. svibanj 2024 07:13