ANDREW YATES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
OGRANIČENJA SAVEZA

Premiership uvodi novo pravilo po uzoru na Ameriku?! Dva velikana se pobunila, evo kad je konačni obračun

Suluda potrošnja klubova očito je došla do ruba preživljavanja
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 01. svibanj 2024. 20:24

U Premier ligi bi uskoro moglo stupiti na snagu uvođenje svojevrsnog “salary capa” odnosno uvođenja dopuštene količine sredstava za transfer i plaće igrača. Na prvom sastanku premierligaških klubova i čelnika Premier lige prema tvrdnjama engleskih medija 16 klubova elitnog razreda engleskog nogometa podržalo je spomenutu novinu, protiv su bili Manchester City, Manchester United, i Aston Villa dok je suzdržan bio Chelsea. No, bio je to uvodni sastanak prije konačne odluke i novog sastanka koju čelnici Premier lige s klubovima elitnog razreda engleskog nogometa planiraju održati u lipnju. Ako se izglasaju korjenite promjene u financijskom poslovanju premierligaških klubova one bi stupile na snagu od sezone 2025./2026.

Do sada su primjerice najbolji engleski klubovi mogli zaraditi i potrošiti do pet puta više od kluba koji zaradi najmanje od televizijskih prava. U kontekstu Premier lige Chelsea je prebacio brojku od potrošenih 600 milijuna eura, tek neznatno manje potrošio je Manchester City, pet puta više od primjerice od Southamptona koji je u prošloj sezoni ispao iz elitnog razreda engleskog nogometa, ali je medijskih i komercijalnih prava bio bogatiji za 120 milijuna eura.

Kraj suludog trošenja

To je velik novac za one koji ispadaju ili ulaze u Premier ligu, ali s obzirom na razinu Manchester Cityja, Chelseaja ili Manchester Uniteda miljama daleko manje. Jasno da svi klubovi nisu istih vrijednosti karizme ili tradicije i niti mogu biti, ali isto tako je jasno da je Premier liga očito odlučila stati na kraj suludom trošenju i staviti sve barem donekle u realne crte i okvire kada su premierligaški klubovi u pitanju.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Može se samo nagađati bi li se Premier liga odlučila na takav korak i na svojevrstan način pritisnula klubove jer su u elitnom razredu engleskog nogometa posebno ove sezone mnoge stvari kada je financijski dio u pitanju su izmakle kontroli. Everton je zbog problema u poslovanju i ne poštivanja financijskog fair playa prvobitno kažnjen oduzimanjem deset bodova što je bila najveća kazna oduzimanja u povijesti Premier lige. Proglašavali su bankrot klubovi koji su se primjerice natjecali u drugom ili trećem razredu engleskog nogometa, 2007. Leeds United je kažnjen oduzimanjem 15 bodova nakon što je proglasio stečaj i ispao u 3. englesku ligu. No, nitko nije nagrabusio u Premier ligi kao Everton kojem je nakon žalbenog postupka kazna smanjena na šest bodova, uz dodatak da su engleski drugoligaši i trećeligaši već uveli salary cap. Nakon Evertona na optuženičkoj klupi se zbog istih razloga našao i Nottingham Forest, ali je nekadašnji europski prvak prošao bolje s obzirom na to da su mu oduzeta četiri boda. No žalbeni postupak traje pa bi se sve moglo otegnuti do kraja sezone, što može potencijalno prouzročiti nove probleme s obzirom na to da se Nottingham Forest nalazi u borbi za očuvanjem premierligaškog statusa.

Dva Manchestera gube bitku

No, Premier liga očito je odlučna da provede promjene, iako uopće ne treba čuditi da su primjerice dva kluba iz Manchestera protiv uvođenja salary capa uz konstataciju da će novim promjenama engleski velikani biti u puno težem položaju u odnosu na najbolje europske klubove. Oni koji ne podnose Manchester United cinično će apostrofirati da ionako Manchester United nije odavno član europske nogometne elite, dok Manchester City niti sam ne zna kako do sada nije kažnjen s obzirom na sve financijske vratolomije i gomilu financijskih nepravilnosti koje u kontekstu Građana i apostrofiraju engleski mediji. No, dva Manchestera bi ovu bitku lako mogla izgubiti s obzirom na to da je potrebno da 14 premierligaških klubova bude za promjenu, a to je u ovom trenutku priličan “zicer” prije konačnog obračuna u lipnju...

image
JUSTIN TALLIS Afp

Linker
01. svibanj 2024 20:24