Boran Berak u borbi protiv Bekira Grabusa

 LUKA GERLANC
KARATE

Ema Sgardelli izborila novu medalju za Hrvatsku, Berak joj se može priključiti: ‘Ovo je samo početak‘

Drugi dan natjecanja na seniorskom Europskom prvenstvu u Zadru Hrvatskoj je priskrbio još najmanje jednu medalju
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. svibanj 2024. 19:04

Nastavlja se berba medalja i na karate Europskom prvenstvu u našem Zadru. Nakon četvrtka u kojem su osigurane dvije medalje (Ivan Martinac i Anđelo Kvesić su u finalu), od petka imamo i još najmanje jednu sigurnu kolajnu. Naime, Riječanka Ema Sgardelli plasirala se u finale kategorije do 50 kg, a koje je na rasporedu u subotu, 11. svibnja.

Ema je na putu do finala svladala u 2. kolu (kao nositeljica bila je slobodna u 1. kolu) Selvu Nur Akkurt Kucukoglu iz Turske 7-2, a u četvrfinalu Francuskinju Tiphaine Bonnard 2-1. U finalu je čeka Mihaela Mišovska iz Sjeverne Makedonije.

Boran Berak je pak izborio subotnje nadmetanje za brončanu kolajnu u kategoriji do 67 kg. Borna je pobijedio redom Ukrajinca Hnata Paka 8-3, Danca Marcusa Kjaerbola 3-1, te Bekira Grabusa iz BiH 9-0. U polufinalu je u neizvjesnom dvoboju izgubio od Crnogorca Nenada Dulovića 6-3.

- Silno želim medalju. Ovo je moj sport i ovo je moja zemlja. Volio bih da je ovo samo početak. Učinit ću sve da u subotu budem pravi - rekao je Boran Berak koji će se za brončano odličje boriti protiv Grka Georgiosa Baliotisa. Inače, Beraku će ovo biti u seniorskoj konkurenciji drugi put da će se boriti za medalju na velikim natjecanjima, odnosno europskim prvenstvima. Prvi je put to bilo na prethodnom EP, također kod nas, u Poreču i jednako tako za broncu. Tada nije uspio, možda je Zadar taj grad, dvorana u Višnjiku mjesto za prvo slavlje.

Nisu svi naši reprezentativci i reprezentativke u Zadru bili tako uspješni drugog dana natjecanja na EP. Naime, Bruno Jelinić je u kategoriji do 60 kg izgubio u 1. kolu od Poljaka Bartosza Wojciechowskog 9-5, dok je Dorotea Rumenjak u prvom nastupu pokleknula od Azerbajdžanke Madine Sadigove 5-3.

Ujedno, ostali smo i bez obje reprezentacije u katama, ekipno. Muška je vrsta u sastavu Dino Huić, Mark Fileš i Ivan Žeinski pobijedila Švicarsku (39,60: 38,00), ali je onda i poražena od Italije (40,70: 39,30), te su ostali bez repasaža ili svojevrsne prilike za popravni.

Ženska reprezentacija u katama, postava Ivana Raguž, Nika Jelen i Lucija Gečević poražena je odmah, u prvoj borbi, od Čehinja (38,90: 38,50).

No, zato se unaprijed veselimo suboti u Višnjiku. Tog dana naime će Ivan Kvesić u jutarnjim urama u borbu za broncu kategorije do 84 kg. Iza podneva nam slijedi finale Anđela Kvesića (teška kategorija), pa malo iza 13.00 sati i finale Ivana Martinca u kategoriji do 75 kilograma. Tijekom istog dana, malo kasnije poslijepodne slijedi borba Borne Beraka za brončano odličje do 67 kg, te navečer Ema Sgardelli u finalu kategorije do 50 kg. Drugim riječima, tri medalje sigurno, a na obzorju je nadamo se i četvrta.

Linker
09. svibanj 2024 19:04