Mate Anić je odveo Hrvatsku u finale SP-a

 Tonči Vlašić/Cropix
JUNAK BARAKUDA

Novi heroj Hrvatske: Nije trebao doći na SP, a prije četiri mjeseca izveo je čudesan potez

Mate Anić (29) obranio je peterac Khaszu i uveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva u Dohi
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 15. veljača 2024. 17:34

Još je jednom Marko Bijač bio odličan na golu hrvatske vaterpolske reprezentacije. Kapetan ‘Barakuda‘ je zaustavio 12 od 23 udarca Francuza u regularnom dijelu utakmice, ali prilikom izvođenja peteraca je bio nemoćan. Francuski igrači su jedan za drugim gađali desni Bijačev kut i pogađali pa je Ivica Tucak za šestu seriju na gol stavio Matu Anića.

Loptu je u ruke uzeo Enzo Khasz, odabrao lijevu Anićevu stranu, a hrvatski vratar je zaustavio loptu i odveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu. Praktično prvi Anićev dodir s loptom na ovoj utakmici bio je i odlučujući.

Anić u idealnoj situaciji za reprezentaciju ne bi ni bio u Dohi. Na Europskom prvenstvu Bijačeva zamjena je bio Toni Popadić, još jedan stručnjak za peterce, koji je Svjetsko prvenstvo propustio zbog operacije lakta. Anić je bio logična zamjena za njega jer je on prvi vratar splitskog Jadrana, aktualnog prvaka Hrvatske, a 29-godišnji Splićanin se posljednjih godina pokazao na velikoj sceni.

On je karijeru počeo u Mornaru, nastavio u POŠK-u, a trenutno je u Jadranu. Nikada nije odlazio iz Splita, a kada su prije nekoliko godina čelnici Jadrana odlučili stvoriti momčad koja će parirati dubrovačkom Jugu u Hrvatskoj, ali imati i regionalne te europske ambicije, nisu previše vjerovali Aniću. Iz Mladosti su doveli Ivana Marcelića, još jednog odličnog vratara, ali Aniću je to bio samo poticaj da brani još bolje.

Marcelić i Anić su prošle sezone dijelili minutažu, Marcelić u finalu Hrvatske bio i prvi vratar momčadi, ali sve se promijenilo ove sezone. Anić je potpuno izgurao Marcelića iz konkurencije za mjesto prvog vratara Jadrana, a zatim je došao u krug reprezentacije gdje se s Popadićem bori za status Bijačeve zamjene. Vratar Juga je u maloj prednosti nad njim, ali Anić je iskoristio svoju priliku i sada postao hrvatski junak.

Anić je, inače, poput mnogih drugih vaterpolista, završio fakultet. Diplomirao je na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu s radom pod naslovom ‘Izbor i usklađivanje rada strojeva za dio aktivnosti pri izgradnji dionice lokalne ceste‘.

Medalja iz Dohe bit će mu najveći uspjeh u karijeri, a s Jadranom je osvojio jedno prvenstvo i jedan kup Hrvatske. Pažnju šire javnosti skrenuo je na sebe kada je u listopadu prošle godine postigao pogodak sa svoga gola na utakmici Lige prvaka protiv Crvene zvezde.

Linker
24. travanj 2024 11:56