OKSIDACIJSKI STRES

PUŠENJE POVEZANO S 50% SLJEPOĆA U SVIJETU Prestanite pušiti i smanjit ćete rizik

Veliko istraživanje koje su proveli švedski znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Orebro donijelo je nove dokaze u prilog tezi o povezanosti pušenja s razvojem katarkte ili sive mrene, a pokazalo je i da 15 cigareta dnevno povećava rizik za potrebom kirurškog uklanjanja mrene za čak 42 posto u usporedbi s osobama koje nisu nikada pušile.

Otprije je bilo poznato da je pušenje povezano s razvojem katarakte, koja je jedan od glavnih uzroka slabljenja vida te uzrok više od 50 posto sljepoća u svijetu. No, znanstvenici dosad nisu znali kakve bi dobrobiti u smanjenju rizika za razvoj katarakte donijelo prestajanje pušenja.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U istraživanje švedskih znanstvenika bilo je uključeno čak 44.371 ispitanika u dobi od 45 do 79 godina koji su još 1997. popunili upitnike o svojim pušačkim navikama te stilu života, a rezultati kasnijih analiza su pokazali da, iako rizik za razvoj katarakte traje još desetljećima nakon prestanka pušenja, sam prestanak pušenja ipak smanjuje izglede za nužnošću kirurškog uklanjanja katarakte.

– Pokazalo se da što je veći intenzitet pušenja, to duže treba da se povećani rizik za razvoj katarakte smanji. Ovo otkriće upozorava na važnost što ranijeg prestanka pušenja, kao i izbjegavanja započinjanja s tom nezdravom navikom – kaže voditeljica studije dr. Brigitta Ejdervik Linblad te dodaje da rizici koje pušenje donosi za zdravlje očiju nisu ograničeni samo na razvoj katarakte već se odnose i na niz drugih ozbijnih bolesti oka, poput senilne makularne degeneracije, Gravesove oftalmopatije te raznih upala očiju.

Što se tiče mehanizma kojim pušenje dovodi do razvoja očnih bolesti, autori studije objašnjavaju da je najvjerojatniji uzrok oksidacijski stres uslijed kojeg dolazi do stvaranja slobodnih radikala te sniženja razine antioksidansa. Dugotrajna izloženost oksidacijskom stresu vodi do nakupljanja oštećenih proteina očne leće, što pogoduje razvoju katarakte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:48