PRINUDNA PROHIBICIJA

Češka zabranila žestoka pića, mjesečno gubi 30 milijuna eura

U Češkoj se nastavlja zabrana prodaje i točenja žestokih alkoholnih pića nakon što je trovanje metanolom odnijelo 20 života u toj zemlji. Najmanje su 22 osobe uhićene u sklopu istrage o podrijetlu otrovnog alkohola, čija je najnovija žrtva, 63-godišnji muškarac, umrla u bolnici u istočnom gradu Prerovu u nedjelju.

Poljska zabranila uvoz

Susjedna Poljska zabranila je zbog toga prodaju alkohola proizvedenog u Češkoj. Prvi smrtni slučaj zabilježen je 6. rujna. Čak 36 osoba trenutno je u bolnici u kritičnom stanju. Češke vlasti uvele su zbog toga u petak navečer prohibiciju pića s više od 20 posto alkohola, ističući kako slična epidemija nije zabilježena 30 godina. U češkim restoranima, kafićima i trgovinama provode se racije i traži otrovni alkohol, a ministarstva ističu kako se nadaju da sve neće trajati dulje od nekoliko mjeseci. Dozvoljeno je prodavati samo pivo i vino.

U početku istrage otrovana alkoholna pića nađena su samo na štandovima, pa se zabrana prodaje odnosila samo na ta prodajna mjesta.

No, vlasti su nakon toga pronašle metilni alkohol i u bocama koje izgledaju kao da su legalno proizvedene. Najviše je takvog pića pronađeno u istočnom dijelu zemlje.

Najizdašniji porez

Prema podacima svjetskih organizacija, Česi su, nakon Moldavije, najveći konzumenti alkoholnih pića. Prohibicija, prvi put uvedena u tu zemlju i regiju, zabrinula je i vladu jer znatan priljev u državnu blagajnu dolazi od poreza na alkohol.

- Mjesečno porez na alkoholna pića donese više od 30 milijuna eura - izjavio je zamjenik ministra financija Ladislav Mincic. Stručnjaci navode da ukupna godišnja proizvodnja destiliranog alkohola u Češkoj iznosi oko 72 milijuna litara. Ilegalno se proizvodi dodatnih sedam do devet milijuna litara.

Iako su deseci ljudi privedeni na ispitavanje, istražitelji još nisu otkrili ilegalnu destileriju otrovanog alkohola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:19