DOBRA PRIPREMA

Veliki vodeni val sisačkim područjem prošao bez posljedica - uz Savu izgrađeno više od pet kilometara ‘zečjih’ nasipa

 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Bez previše dramatike prošao je veliki vodni val rijekom Savom kroz sisačko područje. Poučena lošim iskustvom od prije dvije godine, služba obrane od poplave reagirala je na vrijeme, te je izgradnja tzv. zečjih nasipa dovršena prije dolaska visokog vodostaja. Pored toga, vodni val blizu pola metra manji je nego onaj iz 2010. godine, tako da nije došlo do izlijevanja Save ni na najkritičnijim mjestima u Dubrovčaku, Željeznom i Martinskoj Vesi Desnoj. Kako ističe načelnik općine Martinska Ves, Ivica Dadović, u zaštitu od poplave, kontrolu nasipa te izgradnju zečjih nasipa, uključeno je 11 vatrogasnih društava, ekipe civilne zaštite, mještani ugroženih sela, djelatnici Hrvatskih voda.

DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE BORBE S POPLAVOM Vodeni val prošao kroz Zagreb, Velika Gorica još u opasnosti!

Na području županije izvanredne mjere obrane od poplava uvedene su na rijeci Savi kod Dubrovčaka, gdje je u devet sati izmjeren najviši vodostaj od 797 centimetara, a izvanredne mjere obrane uvode se kada je vodostaj na 760 centimetara. Od devet sati vodostaj u Dubrovčaku počeo je opadati. Kupa kod Jamničke Kiselice počela je opadati od tri sata iza ponoći u srijedu, tako da opasnosti za sam grad Sisak od visokih voda Kupe i Save nije bilo.

Jedini veći problem predstavlja zatvaranje ceste Sisak-Palanjek, jer se zbog visokog vodostaja Save aktivirao preljev Palanjek te je poplavljena cesta i novoizgrađeni most, pa se mještani toga posavskog mjesta do Siska moraju voziti puno dužim putem, preko mosta u Martinskoj Vesi. Ustave Prevlaka i Trebež su otvorena za istjecanje Save u Lonjsko polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 23:23