IZA KULISA POZORNICE

Menadžeri: 'Za naše zvijezde biramo odjeću, budimo ih i grijemo garderobu'

Povjerenje koje postoji između estradnih zvijezda i menadžera rijetko je u poslovnim odnosima

Kad nekome na čuvanje povjeriš ono najdragocjenije, vlastito dijete, jasno je koliko mu vjeruješ. A da njezina devet mjeseci starog sina Aleksandra uz baku Anu i nećakinju Miju ponekad pričuva i njezin menadžer Tomica Petrović, otkrila je Severina Vučković u nedavnom razgovoru za novine.

Doista, povjerenje koje postoji između naših glazbenih zvijezda i njihovih menadžera i asistenata rijetko se viđa u poslovnim odnosima. Menadžeri o našim najpopularnijim pjevačima znaju doslovno sve, od toga što vole jesti, koje im je omiljeno piće, na što moraju paziti kada se kreće na put na koncert…

Svi oni mogli bi napisati podeblju knjigu, ali takvo što im ne pada na pamet. Jer, time bi sami sebi zauvijek zatvorili vrata posla kojim se bave, a koji, među ostalim, podrazumijeva i - diskreciju.

Knjiga napisana u glavi

O pisanju knjige godinama je, priznaje, razmišljao Vladimir Mihaljek Miha, prvi glazbeni menadžer u bivšoj Jugoslaviji koji je surađivao s Bijelim dugmetom, Novim fosilima, Korni grupom… a lani je kao čovjek zaslužan za okupljanje supergrupe Time nagrađen Porinom za životno djelo. No, kako stvari stoje, Mihaljekova knjiga nikad neće ugledati svjetlo dana.

- Knjiga je odavno napisana u mojoj glavi. Međutim, ništa nisam stavio na papir. U dilemi sam. Ako pišem istinu, mnogima ću se zamjeriti, a glupo mi je pisati laži - priznaje Mihaljek, koji je jednog od svojih pjevača, Dadu Topića, svojedobno morao “čupati” iz zatvora. Topić je te 1974. godine uhićen zbog izbjegavanja vojne obaveze, a Mihaljek je organizirao potpisivanje peticije za Dadino puštanje na slobodu.

U pritvoru zbog vize

U sličnoj se situaciji prije tri godine našao i Raka Marić, koji je morao potegnuti sve svoje veze kako bi pojasnio zašto je Goran Bregović na koncert u Rusiju umjesto s radnom doputovao s turističkom vizom, zbog čega je šef Orkestra za svadbe i sprovode duge sate proveo u pritvoru.

- Kod Tonyja Cetinskog nezamislivo je da se dogodi takav propust s vizom - tvrdi pjevačeva bivša supruga, ali i aktualna menadžerica Ivana Nobilo. Premda su se njih dvoje početkom ove godine rastali, poslovno i dalje sjajno funkcioniraju, a Tony rado ističe da boljeg menadžera nije mogao poželjeti. Ivana je u taj posao ušla iz ljubavi, u vrijeme kad Tony nije bio popularan kao danas, a menadžeri se nisu trgali da posluju s njim.

Ima i velikih škrtica

- Sjela sam i napravila petogodišnji poslovni plan. Svi su se na to smijali, ali ja sam ostala dosljedna. I danas planiram nekoliko godina unaprijed i mislim da je to tajna uspjeha. Showbusiness je posao kao i svaki drugi, premda mnogi koji se njime bave toga nisu svjesni. A oni koji i jesu svjesni, prave se da to ne vide. Mnogi naši pjevači su prije svega škrti, ne žele dati novac za tim koji će stati iza njih i zbog toga im posao i škripi - kaže Ivana, koja je jedna od rijetkih žena koja se bivšem mužu rado javlja na telefon. Jer, kao dobra menadžerica ona u svakom trenutku zna s kim je i gdje se nalazi Tony.

Mia Milovčić s Ninom Badrić putuje gotovo na svaki koncert. U protekle četiri godine već je, kaže, naučila bez čega se nikako ne smije na put.

- Nina uvijek mora imati žvakaće gume - otkriva Mia, čiji je poslovni odnos s Ninom tijekom vremena postao i prijateljski.

- Kad je riječ o poslu, prijateljstva nema - govori desna ruka Danijele Martinović, Dragan Hamović, koji je menadžer postao sredinom devedesetih. Počeo je kao pomoćnik Edwina Softića, koji je tada radio s Doris Dragović, Petrom Grašom, Giulianom, Mineom… S vremenom se Hamović osamostalio, danas radi samo s Danijelom. Prati je na nastupima, prvi preslušava njezine nove pjesme, dogovara razgovore s novinarima i brine se da “mala plava” uvijek uza sebe ima bočicu obične vode, bez koje ona ne može.

I Jelena Rozga uoči nastupa mora imati običnu vodu, ali njezin menadžer Pero Kozomara, autor brojnih klapskih hitova koji je u glazbu ušao u rock-bendu, među ostalim brine i je li garderoba u kojoj se za koncert presvlači lijepa, ali i je li zimogrozna Dalmatinka dobro zagrijana.

Dečki iz Prljavog kazališta, otkriva član benda, ali i njihov menadžer Tihomir Fileš, mogu i bez vode i bez žvakaćih guma i bez grijanja, ali moraju uvijek sa sobom imati sat.

Houra pospanac

- Kad smo na turneji, uvijek pazimo koliko je sati kako bismo na vrijeme probudili najvećeg pospanca u grupi, Jasenka Houru - otkriva Fileš, koji je menadžer postao prije petnaestak godina, i to silom prilika.

- Dogodilo se to potkraj devedesetih, kad smo svi zajedno sjeli i zaključili da je najbolje da netko od nas preuzme i ulogu menadžera. Dotad smo se povodili za svjetskim primjerima, ali vani su menadžeri nerijetko i producenti, u bend ulažu svoj novac, dok mi ovdje sve sami plaćamo - objašnjava Fileš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:38