SRETNIJA DJECA

SPASONOSNI HORMON Oksitocin poboljšava funkciju mozga kod autista

Već jedna doza hormona oksitocina u obliku spreja za nos poboljšava moždanu aktivnost tijekom procesuiranja društvenih informacija kod djece s autističnim poremećajem, i to tijekom donošenja odluka povezanih s društvenim odnosima, izvijestili su znanstvenici s Yale School of Medicine u novoj studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences.

To je prva studija koja procjenjuje utjecaj oksitocina , popularno nazanog "hormon ljubavi", na moždanu funkciju kod djece s autističnim poremećajima. Autor istraživanja Ilanit Gordon i njegovi kolege proveli su placebo-kontroliranu studiju na 17-ero djece i adolescenata s autizmom. Sudionicima u dobi od osam do 16 i pol godina davani su oksitocin ili placebo u spreju dok su donosili društvene odluke.

- Otkrili smo da je odgovor moždanih centara povezanih s nagrađivanjem i prepoznavanjem jači kad djeca primaju oksitocin. Ovaj hormon privremeno normalizira rad područja mozga odgovornih za društvene odnose kod djece s autizmom - rekao je Gordon.

Znanstvenici su zaključili da oksitocin olakšava odvijanje procesa u moždanim regijama za društveno ponašanje i društvenu kogniciju te poboljšava odgovor na društvene podražaje (primjerice, kod prepoznavanja lica).

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:52