'LUNA' ROBERTA NAPRTE

Sva ta divna bića, vampiri i vještice, dolaze s Balkana

 Sambolec/CROPIX

Književnik i novinar Robert Naprta široj publici poznat je kao pisac kriminalističke trilogije o inspektoru Čensu te kao scenarist prve hrvatske sapunice “Villa Maria” i krimiserije “Balkan Inc.”, nastale prema motivima njegovih knjiga.

Prije nešto više od dvije godine napisao je roman “Luna” o fantastičnom svijetu vampira, vještica, vukodlaka, psoglavaca i mjenjolika, utemeljen na legendama s naših prostora. Riječ je o najprodavanijoj knjizi za mlade napisanoj na hrvatskom jeziku u posljednjih deset godina, čija glavna junakinja, šesnaestogodišnja Luna, nakon smrti roditelja saznaje da je vještica te da je cijela njena obitelj povezana s paralelnim svijetom nadnaravnog.

Nemoguća ljubav

Luna se zaljubljuje u vampira Alexa, no zbog vječne netrpeljivosti između vampira i vještica njihova je ljubav zabranjena. Iako će se mnogi tematiku “Lune” povezati s megapopularnom tetralogijom “Sumrak” američke spisateljice Stephenie Meyer, Naprta ističe da je Lunu počeo pisati iznerviran upravo “sumrakomanijom” koja je prije nekoliko godina zahvatila tinejdžere diljem svijeta, te odbacuje poveznice svojeg djela sa svjetskim trendovima.

- Moja kći je tada imala 13 godina i gutala budalaštine o vampirima koji, eto, imaju 200 godina, ali iz nekog čudnog razloga idu u srednju školu. I da, još mogu i po danu šetati bez problema. Od Stokerova “Drakule” traje ta nesnosna angloamerička krađa naše balkanske narodne baštine. Sva ta divna nadnaravna bića - vampire, vukodlake, vještice, malike... smislio je balkanski narodni genij, a onda su nas Englezi pokrali pa nam još sve to skupo i prodali. Zato sam ja odlučio da ću za svoju kćer, ali i za druge naše klince, napisati nešto autentično, nešto što se događa u našem prostoru.

Romani s tematikom vampira, vještica, vukodlaka i inih nadnaravnih bića danas su jedan od najpopularnijih književnih žanrova, a spisateljice poput Stephanie Meyer ili Charlaine Harris (autorica “Južnjačkih vampirskih misterija” na kojima je temeljena HBO-ova uspješnica “Okus krvi”) zarađuju milijune od prodaje svojih knjiga. Hrvatski pisci za ovaj se žanr, pak, čine nezainteresirani.

Izbor novog Krleže

Naprta problem vidi u činjenici da je žanrovska literatura kod nas podcijenjena te da joj kritika nije naklonjena:

- Rekao bih čak da je za naše pisce sramota pisati u žanru, a to što kritičari na to ne gledaju baš blagonaklono, i nije ništa novo. Pa još dan danas se Zagorku u “stručnim” krugovima tretira kao šund literaturu. Zato, umjesto žanrovskih romana, koji su danas temelj svake nacionalne književnosti, kod nas već 50-ak godina traje javni natječaj za izbor novog Krleže. Ja se na taj natječaj nisam javio, niti mi to pada na pamet, mislim da ima i previše sjajnih kandidata, netko će na koncu pobijediti, valjda.

Nove avanture

Naprta smatra kako su popularnosti romana o fantastičnim nadnaravnim bićima pridonijele i brojne filmske i televizijske ekranizacije.

- Hollywood je jedini razlog za uspon neke literature u današnjem svijetu. Primjerice, Harryja Pottera.

Pa kolegica Rowling jedva je našla izdavača za prvi roman o malom čarobnjaku, a da nije bilo američke filmske mašinerije, sve bi ostalo samo na zgodnom engleskom pokušaju revitalizacije dječjega romana.

Ipak, Naprta navodi da se njegova publika povećava iz dana u dan. U suradnji s magazinom Ok! i u sklopu izdanja OK!Books u prodaji će se naći četiri nastavka “Lune”. “Luna 2 - Testament grofa Drakule” izašla je krajem lipnja, a “Luna 3 - Na krilima demona sokola” krajem srpnja. Uskoro će se u prodaji naći i četvrti nastavak, “Luna 4 - Red zmaja”.

- Novi roman donosi jednu zreliju, samosvjesniju i odlučniju Lunu.

Ona se ovaj put hrabro nosi s problemima i prijetnjama, baca se u borbu i ne odstupa od svojih ideala, a njezine se moći povećavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 21:45