DIVAN PRIZOR

Snimka tune koja lovi nedaleko od obale u Lapadu oduševila mnoge: ‘Došla je skoro do plaže..‘

Ovakve prizore, kažu nam stručnjaci, možemo zahvaliti ICCAT-ovoj kvoti koju svaka država mora poštivati
 Screenshot Instagram

Jedna snimka, objavljena na Instagram stranici Maritimofishing, privukla je pozornost mnogih. Stoji kako je snimljena u Lapadu, nedaleko od jedne tamošnje veoma popularne plaže. Na njoj vidimo bluefin tunu kako lovi ribu, za kojom je došla nedaleko od obale.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu kako je ovo postao gotovo svakodnevan prizor. To je zbog ICCAT-ove (Međunarodna komisija za očuvanje i zaštitu atlantskih tuna) kvote, koju svaka država mora poštivati.

Iako je njima taj prizor svakodnevan, mnogima je on poseban i čaroban. Vidjeti morska stvorenja u svojem prirodnom okruženju, kako, neometani ljudima, obavljaju neke svoje poslove, uvijek je prekrasan prizor. Činjenica jest da morskim stvorenjima (kao ni kopnenim) diljem svijeta nije baš lako, jer su im staništa onečišćena, teško dolaze do hrane, a naša vrsta je mnoge od njih desetkovala. Baš zato lijepo je vidjeti ovu tunu u moru ispred Dubrovnika kako čini ono što bi jedna tuna i trebala raditi - živjeti, kretati se, jesti i biti slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:26