DIVLJE ŽIVOTINJE

Znate li kako se glasaju? Koala zvuči kao svinja, a morski lav kao kamion. Ima toga još...

Velike mačke, gusjenice, ptice, nosorozi... Mnoge od tih životinja proizvode prilično neobične zvukove

Koala

 Christian Handl/Imagebroker/Profimedia

Mnoge su životinje neopisivo slatke i zapravo se nikad ni ne zapitamo kako zvuče. Posebno je zanimljiv zvuk kojeg proizvode u vrijeme traženja partnera. Neki od tih zvukova su toliko neobični da ih je teško povezati sa slikom koju imamo u glavi.

Recimo, neke gusjenice, kad ih se pritisne, zvuče kao pseće pišteće igračke. Armadillo zvuči kao mačka u veljači, a ono što nosorogu izlazi iz grla teško je opisati. Treba samo reći kako su oni, premda se obično misli da ne proizvode ni zvuka, prilično "brbljave" životinje i stalno nešto "govore" jedni drugima.

Morski lavovi su urnebesni - oni zvuče kao kakav stari, poluraspadnuti kamion koji se trucka po kakvom poljskom putu. Definitivno ni blizu onome što bi se moglo očekivati.

Ne zvuče ni sve ptice milozvučno. Postoje one koje se glasaju nečim što zvuči kao glasan smijeh i sigurno je pomalo jezivo čuti ih prvog jutra na njihovom terenu.

Što znamo o kolama? Osim što su slatke i čupave? Zvuk kojeg znaju proizvoditi nalikuje rokanju svinja i sigurno nije nešto što očekujemo od tako malenih bića.

Ima toga još - u videu je otkriveno 12 životinja koje svi znamo, ali pojma nemamo kako zvuče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:01