KARIJERA UNIŠTENA U TUČNJAVI

Nenad Čanak: Pretukao sam čovjeka i zbog toga napuštam srpski parlament. Ali opet bih to napravio!

Jedna pijana tučnjava u sitne sate mogla bi koštati političke karijere jednog od najistaknutijih političara antimiloševićevske Srbije. Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, jučer je podnio pismenu ostavku na mjesto zastupnika u Skupštini Srbije. Dan prije najavio je ostavku, zgrožen time što ga parlament nije uzeo u zaštitu, nego su ga i zastupnici i predsjednik Skupštine preko medija proglasili krivim prije nego što su čuli njegovu stranu priče.

Branio obiteljsku čast

U nedjelju ujutro Beograđanin Pavle Lešanović (47) prijavio je policiji da su ga te noći u 2 sata ujutro u Novom Sadu ispred restorana “Tako je suđeno” pretukli Nenad Čanak i njegovi tjelohranitelji. Lešanović je pozvao novinare koji su ga slikali, punog modrica i podljeva, najavljujući da će Čanka prijaviti za pokušaj ubojstva i pljačku, jer je u gužvi ostao i bez sata te mobitela. Slučaj je odmah dobio veliki medijski prostor: tučnjava je izbila zbog lijepe mlade plavuše, za koju se ubrzo doznalo da je Sara Čanak (20), novosadska studentica i nećakinja Nenada Čanka.

Krv na parkiralištu

Čanak je najprije tvrdio da ga je nećakinja nazvala iz restorana da dođe i odveze je kući jer ju je Lešanović maltretirao, on ju je odvezao i vratio se natrag jer je htio razgovarati s vlasnikom restorana Danilom Ikodinovićem, bivšim vaterpolistom. Čanak je pred restoran sudbinskog naziva stigao ravno s puta, jer je u Rovinju prošlog tjedna sudjelovao na Weekend Media Festivalu.

Pred restoranom Čanak je sreo Lešanović, ali s njim se, tvrdi, nije moglo razgovarati jer je bio toliko pijan da je pao. Tri dana nakon toga, najavljujući ostavku, priznao je da ga je udario.

- Kada sam vidio suze u očima nećakinje, a kćer svoga brata doživljavam kao svoju, vratio sam se i na parkingu sreo izgrednika koji je sjedio u BMW-u. On mi je tada opsovao djecu, na šta sam ga ja izvukao iz automobila i udarao šakama - priznao je Čanak. Tvrdi da ga je Lešanović još u restoranu vrijeđao, nazivao ga lopovom, a muzičara koji je svirao polio je vodom uz riječi “zašto sviraš za ovu svinju”.

Dio srpskih medija prenosi drugačiju verziju događaja. Po njoj su se Čanak i Lešanović sukobili i zbog muzike jer je Čanak naručivao vojvođanske pjesme, koje Beograđanin Liješević nije znao, nego je htio da mu muzičari sviraju “Miljacku”, pjesmu Halida Bešlića omiljenu među novom političkom elitom Srbije.

Politička afera

Afera s Čankom i Liješevićem izbila je deset dana nakon promjene vlasti u Novom Sadu: iako je odmah nakon svibanjskih izbora u Novom Sadu formirana vlast Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke Borisa Tadića, nakon što je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića formirala vlast na državnoj razini, to im je uz niz skandala s preotimanjem vijećnika uspjelo i u Novom Sadu. Incident je odmah ispolitiziran jer su ga mediji prenijeli kao sukob Beograđanina Lešanovića i Novosađanina Čanka, jednog od lidera borbe autonomiju Vojvodine.

- Ubij stoku beogradsku! - navodno je vikao Čanak udarajući Lešanovića.

Čanak je najprije u utorak najavio da će dati ostavku na mjesto skupštinskog zastupnika, a jučer ju je predao tajništvu Skupštine, kako to propisi zahtijevaju, u pismenom obliku i ovjerenu kod javnog bilježnika.

- Ne bih htio rušiti dostojanstvo parlamenta svojim nedoličnim ponašanjem. Sad nemam imunitet i očekujem da budem uhapšen kao svaki izgrednik. Niti sam navijač, niti sam nekog ubio, pa ne mogu očekivati da neću biti izveden pred sud - ironizirao je Čanak jučer u Skupštini Srbije. Ponovio je da ga je parlament razočarao jer nije stao u njegovu zaštitu.

Novopečeni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, naravno iz Srpske napredne stranke, zgroženo je osudio napad na Lešanovića i poručio da je Novi Sad “oduvijek bio centar multietničnosti, multikofesionalnosti i multikulturalnosti”, pa je otvoren za sve koji dođu, što znači i za Beograđane.

Sporan Čankov štap

Lucidan i britak na jeziku, Čanak je osebujna figura srpske političke scene. Jedan je od najdosljednijih kritičara režima Slobodana Miloševića i srpske agresije na Hrvatsku i BiH. Nakon rušenja Miloševića njegova je stranka u Vojvodini bila u koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića. Duhovit i često neformalan, daleko od predodžbe uštogljenog političara, Čanak je prije par godina sudjelovao u srpskoj verziji Big Brothera, a posljednji mu je takav izlet sudjelovanje u žiriju kuharskog showa “Prvi kuhar Srbije”.

Štap kojim je navodno prebio Lešanovića nosi od prometne nesreće 2000., kad se slupao s motorom. Kao ljubitelj brzih motora, izjavio je da ljubitelji motora kratko žive, ali da oni koji ne voze motor i ne znaju zašto žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:35