PALJBA IZ REDOVA HDZ-A

'HRVATSKA JE U NAJVEĆOJ TAJNOSTI RASPRODALA SVOJE ZLATNE POLUGE' Žestoko u Saboru

Zagreb, 120308.Goran Maric zastupnik HDZ-a.Redovita sjednica sabora.Foto: Goran Mehkek / cropix
 Goran Mehkek / EPH

ZAGREB - Sabor je jutros nastavio raspravu o Strategiji upravljanja državnom imovinom. HDZ-ovac Goran Marić ocijenio je kako je Strategija pokazatelj da je imovina Hrvatske u potpuno neorganiziranom, zapuštenom i arhaičnom sustavu. Iskoristio je raspravu kako bi upozorio i da nitko ne brine o sukcesiji odnosno potraživanjima Hrvatske na imovinu bivše SFRJ.

- U Strategiji je navedena imovina koje nemamo, primjerice potraživanje po pitanju sukcesije iz bivše SFRJ. Podaci o tome ne postoje nigdje, nitko se u Hrvatskoj ne bavi sukcesijom. Ne postoji dokumentacija o sukcesiji, a ukupna vrijednost potraživanja temeljem sukcesije financijskih potraživanja iznosi 3 milijarde eura – tvrdi Marić. Samo na jednom računu koji su bili u inozemstvu na deviznim računima 2001. godine je, objašnjava, nestalo 568 milijuna dolara od čega je pripadalo Hrvatskoj 28,49 posto.

- Nikad nitko nije potegnuo pitanje tko je dignuo te novce i zašto Republika Hrvatska nije dobila dio tih novaca, a to je milijardu kuna. O sukcesiji nitko u Hrvatskoj ne brine kao da to nije naša imovina – upozorava.

U Strategiji se kaže navodi novac, štedni ulozi i zlatne poluge, a “Hrvatska nema zlatnih poluga, nema ni grama zlata”.

- Hrvatska je pod najvećim okriljem tajnosti rasprodala svoje zlatne poluge, 15,5 tona zlatnih poluga, točnije 15055 kilograma prodala, a 468 kilograma ostavila Beogradu. Po sukcesiji nam pripada 28,49 posto za zlato koje smo imali u Beogradu, a dobili smo samo 23 posto – kaže Marić. Osim toga ne postoji, dodaje, niti jedan dokument koji govori o prodaji zlatnih poluga.

- Ne postoji nijedan zapisnik niti ni u jednom izvješću ne postoji informacija o toj prodaji. Zar je moguće da se to događa u Republici Hrvatskoj, a mi govorimo evo ovdje i o tim zlatnim polugama. Ukupno je prodano za 145 milijuna dolara, a vrijednost današnja je milijardu dolara – tvrdi Marić.

U raspravu o zlatnim polugama uključio se i Laburista Nikola Vuljanić koji je bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog optužio da ih je prodao ispod cijene.

- Tko je tada guverner HNB-a, najbolji guverner na svijetu kada su se takve stvari događale. Nije li to isti guverner koji je ukidanje devizne klauzule nazvao smiješnim, nije li to isti guverner koji je praktično zamrznuo tečaj kune na nemogućoj razini i tako uništio, anulirao hrvatsku prerađivačku industriju – prozvao je Vuljanić neizravno Rohatinskog.

HDZ-ovac Marić se pak, u svom izlaganju usprotivio i prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke je smatra kako je to “predaja posljednje crte financijskog suvereniteta Hrvatske”.

- Prodajom CO ne prodaje se samo udio u toj tvrtki već i 50 posto jednog mirovinskog fonda, prodaje se štošta drugo gdje je isprepleteni vlasnički odnosi. Prodajom CO prodaju se najvrjednije nekretnine koje u Hrvatskoj postoje, prodaju se spomenici kulture. Ne postoji niti jedan grad u Hrvatskoj gdje u središtu samog grada najvrjednija, najcjenjenija, najstarija zgrada nije u vlasništvu Croatia osiguranja.

Zašto bi država prodavala Hrvatsku poštansku banku kad može, evo privatizirati onu u kojoj ima problema više nego u Poštanskoj banci u kojoj nema uopće problema – naglašava Marić.

Upozorio je i kako Hrvatska ima imovine za koju i ne zna.

- Nikad nitko nije procijenio vrijednost telekomunikacijske infrastrukture, nikad nitko nije procijenio vrijednost turističkog zemljišta tisućama kvadrata koje hotelska poduzeća koriste već 20 godina. U milijardama eura se mjeri – tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:09