TREĆA (NE)SREĆA

Bivši ministar optužen da je prijetio smrću članu Uprave NEK-a: ‘Zagorčat ću život tebi, djeci i cijeloj obitelji!‘

Do sada je Vrdoljak dva puta bio uvjetno osuđen na uvjetnih sedam mjeseci zatvora, iskazi oštećenog i svjedokinje nisu usuglašeni

Ivica Vrkić, Branko Grčić, Ivan Vrdoljak, Biljana Borzan i Ivan Jukić

 Vlado Kos/cropix/Cropix

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak uskoro će sjesti na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. I to treći put u proteklih šest godina zbog optužbi da je prijetio smrću članu Uprave NEK-a Hrvoju Perhariću. Riječ je o istom postupku, koji se razvukao i u kojem je do sada Vrdoljak bio dva puta nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. I dok je u prvom postupku morao podmiriti, temeljem presude, 3000 kuna sudskih troškova, oni su u međuvremenu porasli pa mu je zadnje dosuđeno plaćanje 600 eura paušalnog troška. Na obje presude Vrdoljak je uložio žalbe koje je viši sud uvažio i ukinuo pravorijeke - ovoga puta Županijski sudu u Osijeku zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koju je Vrdoljak preko odvjetnika ukazivao, ali i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja jer su Perharić i njegova svjedokinja dali iskaze koje su u bitnim dijelovima neusuglašeni poput lokacije gdje su se nalazili u vrijeme zaprimanja poziva i uzvraćanja istog, ali u kojem je trenutku oštećeni uključio zvučnik pa je sadržaj razgovora s Vrdoljakom mogla čuti i svjedokinja.

Podsjetimo, Vrdoljak je optužen da je u studenom 2015., dok je bio ministar gospodarstva, nazvao Perharića na telefon te mu rekao da mora podnijeti ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a te da više ne dolazi na posao u NEK, kao i da će, ako to ne napravi, protiv Perharića pokrenuti postupak pred MUP-om, Ministarstvom vanjskih poslova i USKOK-om, narediti da mu se napravi ispis telefonskih poziva te zabraniti ulazak u Sloveniju, ali i da će "zagorčati život Perhariću, njegovoj djeci i obitelji".

Vrdoljak na sudu nije sporio da je nazvao Perharića, nego je odbacio tvrdnje da mu je prijetio.

- Bio sam tada ministar zadužen, među ostalima, za sektor energetike. Negdje početkom 2016. bio sam na skupštini NEK-a, gdje su mi prezentirani podaci prema kojim NEK angažira oko 70 posto slovenskih tvrtki, a tek 20% hrvatskih dok je preostalih 10% bilo strani izvođači. To je bilo u suprotnosti s ugovorom jer su trebali voditi računa da hrvatske i slovenske tvrtke budu jednako zastupljene u dobivanju poslova. Bio sam nezadovoljan tim podacima te sam smatrao odgovornim hrvatskog člana Uprave NEK-a jer nije štitio naše interese. Preko predsjednika Uprave HEP-a inicirao sam Perharićevu smjenu, međutim Slovenci su stavili veto na taj prijedlog. Pa sam nazvao Perharića i zamolio ga da sam odstupi, no on je to odbio i potom je razgovor završio - branio se na sudu Vrdoljak, koji, inače, od samog početka poriče da je prijetio. Njegovu verziju događaja potvrdili su i njegov tadašnji vozač Josip Zadro, savjetnik Damir Hajar te stranački kolega Klement Bašić, ustvrdivši da nije bilo disonantnih tonova, ali za sud nedovoljno.

image

Ivan Vrdoljak

Dragan Matic/Cropix

A kako smo već pisali, Perharić je još na ispitivanju u tužiteljstvu, gdje je saslušan nakon prijave policiji, kazao da je prijavu podnio protiv Vrdoljaka smatrajući izrečene riječi ozbiljnima, ali i kako bi zaštitio sebe i svoju obitelj.

- Smatram da je prijetnja bila ozbiljna i iz toga jer je bila upućena meni kao članu Uprave NEK-a. Inkriminiranog dana, 15. studenoga 2015., sjećam se da je bila nedjelja oko 20.20 sati, kada sam s mobilnog telefona VIP operatera primio poziv na koji se nisam odmah javio te sam pet minuta poslije uzvratio poziv sa slovenskog broja. S druge strane javio mi se muškarac kojeg sam odmah prepoznao. Bio je to Vrdoljak, koji je odmah prijetećim tonom rekao da moram dati ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a. Rekao mi je i da ne dolazim na posao u NEK te da će, ne podnesem li ostavku, protiv mene pokrenuti postupak kod MUP-a i USKOK-a, da će narediti ispis mojih telefonskih poziva i razgovora, ali i pregled sve moje imovine. Također, i da će mi zabraniti ulazak u Sloveniju. U istom nizu prijetnji rekao je da će zagorčati život meni, mojoj djeci i mojoj obitelji. I taj me dio prijetnje osobito pogodio. Na sve to izrečeno nisam uspio ništa mu odgovoriti jer je prekinuo vezu - ispričao je u tužiteljstvu Perharić. Zbog tog razgovora, koji je uslijedio tri dana nakon sjednice skupštine NEK-a na kojoj Perharić nije razriješen s mjesta člana Uprave, podnio je kaznenu prijavu.

Da je čula prijeteće riječi, potvrdila je i Perharićeva intimna prijateljica Branka K., koja je s njim u trenutku razgovora bila i sve čula preko zvučnika na mobitelu.

- Pri uspostavi poziva na Hrvojevu sam licu vidjela da se nešto neobično događa te je uključio zvučnik na mobitelu. Čula sam muški glas koji se dere na telefon i u jednom mahu izgovara riječi prijetećim tonom. Govorio je Hrvoju da mora dati ostavku, da više ne dolazi na posao, da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju, da će ga prijaviti policiji i naložiti kontrolu njegove imovine, a posebno još, što me se dojmilo, rekao mu je da će zagorčati njemu, njegovoj djeci i obitelji - prisjetila se Perharićeva prijateljica. Vrdoljakova obrana, točnije negiranje krivnje, da nije imao motiva prijetiti, za Općinsko državno odvjetništvo a potom i za sud nije bila vjerodostojna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:37