PROGOVORIO NAKON NAPADA

EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI: PREMLAĆENI SUDAC ŽIVI U STRAHU 'Moraš biti glup da se ne bojiš... Pod šokom sam, loše mi je, stalno povraćam'

 Nikola Vilić / Hanza Media

Dok nogometni sudac Bruno Marić (44) pokušava posložiti mozaik divljačkog ispada kojem je bio meta u restoranu Epetium u Stobreču u utorak poslijepodne, kada je jedva izvukao živu glavu, splitska policija traga za ostatkom nepoznate bande koja se, prema tvrdnjama Marićeva odvjetnika Vladimira Gredelja, okupila “ad hoc, čim su dobili dojavu da se kreću ulicom i ulaze u lokal”.

Zahvaljujući reakciji gostiju restorana na poprištu obračuna uhićen je Ivan Blažević (22), stari policijski znanac sa širokom paletom (ne)djela od Splita do Bjelovara, a svim prisutnima u restoranu dok su čekali policiju nasilnik je, uz opasku da mu je žao, dao do znanja da su motiv napada Marićeve odluke u vezi sa suđenjem Hajduku. Zbog okršaja koji je uznemirio sudački svijet i koji ne isključuje ponavljanje zločina, Mariću, Gredelju te dvojici muškaraca koji su bili s njima u društvu policija je dala zaštitu.

Udarali ga na podu

- Kako sam? U šoku sam i loše mi je. Stalno povraćam. I da, strah me. Jer moraš biti glup da se ne bojiš i da ne respektiraš situaciju koja je uzavrela i izmakla kontroli. Ugledao sam ih čim su ušli u restoran maskirani, a jedan je imao Torcidin šal preko lica. Nisam mislio da će k nama. No kad su se približili, mislio sam da će me vrijeđat, pljunuti... ali na kraju su me udarili metalnim dijelom hidranta. U sekundi mi se zamračilo. Bilo ih je osam, a meni se činilo da ih je bilo puno više. Svi su me tukli. A kad sam pao na pod, udarali su me nogama. Ostao sam zaprepašten dobi mladića kojeg su uhvatili u restoranu, a drugi su pobjegli.

Pitao sam ga - zašto? I on je pokušavao pobjeći pa sam mu rekao: ‘Što je? Što se sad skrivaš?! Napravili ste zlo. Nemam poriv da te udarim. Ja ni ne znam tko si ti’. Ispred mene je bio dječak od 22 godine. Gledao je u mene ko tele i rekao mi da mu je žao. Pitao sam ga što bi njegovi roditelji rekli da je on premlaćen - prisjetio se za Jutarnji kobnog sudac Bruno Marić, napominjući da je napadače, nakon iskaljivanja bijesa, zapravo otjerala nastala situacija jer su mislili “da je gotov”. O kvalifikaciji djela, odnosno da je policija uhvaćenog napadača prijavila za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nema riječi.

Zločinački pothvat

- Osupnut sam. Ako to nije pokušaj ubojstva, onda ne znam što jest. Očito je moja nesreća da nisam sav polomljen ili mrtav jer su jasno iskazali namjeru da me ubiju. Od njihova mlaćenja iskočili su mi rogovi na leđima i na glavi pa izgledam kao jelen. Uvjeren sam da moje suđenje nije povod za napad. Sudit ću i dalje. Ipak sam dvije godine zaredom proglašen najboljim sucem po izboru igrača i trenera. Svaki izlazak na stadion u posljednje vrijeme, kad mi se viče ‘buuuuu’, psihološki je težak. Uhvati me grč, ali posao se odraditi mora. I mediji dodaju ulje na vatru. Definitivno nema suđenja koje može i smije nekoga natjerati na zločinački pothvat - kaže Marić te pojašnjava da se o pištolju za koji ima dozvolu ne bi ni znalo da kojim slučajem njegov odvjetnik Vladimir Gredelj to odmah nakon nemilog događaja nije spomenuo novinarima.

Izbacite huligane

- U toj situaciji ja sam mislio da će Gredelj dobiti infarkt. Cijela priča o pištolju je prenapuhana pa me se dovelo u situaciju da objašnjavam stvari. Niti sam njime mahao niti sam se njime hvalio. Imao sam ga u torbici koja je pala kad su i mene oborili na zemlju. Nadam se da će napadače otkriti što prije. Više nikada neću suditi na utakmici kad igra Hajduk, a istinskim navijačima Torcide poručujem da i dalje ustraju u vatrenom navijanju za svoj klub te da budu onakvi kakvi jesu i da iz svojih redova izbace hordu huligana koja kalja njihovo ime - zaključuje Marić.

Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj slučaj je nazvao “huliganskim ad hoc napadom” jer nitko nije znao gdje idu.

Mržnja u očima

- Netko nas je očito vidio kako ulazimo u lokal. Imali su sat i pol da se organiziraju i naoružaju. Bilo je dovoljno elemenata da se napadača prijavi za pokušaj ubojstva. U restoran su utrčali divljački i naoružani cijevima podobnima da ubiju čovjeka. Vikali su Mariću: ‘Ubit ćemo te!’ Zar to nije dovoljan iskaz namjere? - kaže nam odvjetnik Vladimir Gredelj, opisujući kako je iz očiju napadača “vrištala” mržnja. Marić je huliganima, pojašnjava nam dalje, svojom stoičkom reakcijom pokazao “koliko je bolji čovjek od svih njih”, a osvrnuo se i na bivšu upravu Hajduka koja je istupima “bildala” mržnju.

- Kad ministar Vlaho Orepić kaže da su huligani u ložama a ne u publici, to ohrabruje huligane da nastave. Marić nosi pištolj kako bi obranio svoj život, ali kad je vidio tog mladog huligana, otkrio mi je da mu je iz pedagoških razloga dao samo do znanja da ima pištolj i da ga je mogao ozlijediti samo da je htio - kaže nam Gredelj. Šipke i palice koje su koristili divljaci pronađene su u grmlju u blizini te su poslani na vještačenje, a u tijeku je i pregled navijačeva mobitela kako bi se vidjelo s kim je komunicirao. U međuvremenu je 22-godišnjaku određen jednomjesečni pritvor, a ako mu se i sudski dokaže krivnja, prijeti mu do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:05